Son yıllarda popüler hale gelen minimalizm akımı, az ve öz eşya kullanarak yaşamayı hedefliyor. Bu akımdan etkilenenler ise evlerinin dekorasyonunda doğal ve sağlıklı olduğu için hasır ürünleri tercih ediyor. Peki hasır nedir, hasırın kullanım alanları nelerdir? Hasır ürünleriyle ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik.
Hasır, saz kamışı ya da saz hasır otlarının otlarından örülür. Hasır tamamen doğal bir dekorasyon malzemesidir. Bitkilerin kabuklarının örülerek eşya yapımı yüzyıllardır ülkemizde de yapılıyor. Örneğin Karadeniz’de fındık dallarının kabukları örülerek sepet yapılır, Doğu Anadolu’da bitki kabuklarından seccade ve küçük halı gibi yerde kullanılan eşyalar yapılır. Hem doğal hem de kullanışlı olan hasır, şimdi de ev dekorasyonunda kendine hiç olmadığı kadar yer buldu. Evlerinde sadelik ve doğallık isteyenlerin hasır ürünlere ilgisi giderek artıyor.
Hasırın ev dekorasyonunda kullanım alanları ise oldukça geniş. Duvara asılan süs eşyaları, sehpa ya da masalarda tabak altlıkları, yerde halı olarak kullanmak mümkün.
Hasır ve rattan ürünler çoğunlukla birbirine karıştırılıyor. Hasır, doğal ürünlerin örülerek yapılmasına verilen isimdir. Dolayısıyla bir örgü tekniği adıdır. Rattan ise genellikle tropik bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Bu bitki ile üretilen mobilyalara rattan adı verilir. Örneğin rattan bitkisi ile hasır mobilyalar üretilebilir.
Hasır halılar, hem temizliğinin kolay olması hem de ömrünün uzun olması sebebiyle sıklıkla tercih ediliyor. Yuvarlak, kare, desenli ya da renkli gibi birçok modele sahip olan bu halıları evinizin büyüklüğüne göre istediğiniz ebatta bulabilirsiniz.
Hasır koltuk takımları, genellikle ağır mobilyalardan hoşlanmayan kişiler tarafından tercih ediliyor. Bu koltukların altları yüksek olduğu için koltukların alt kısımları rahatlıkla temizlenebiliyor. Eve sakin bir hava katan hasır koltuklar, aynı zamanda temizliğinin de çok kolay oluşuyla dikkat çekiyor.
Hasır en çok dış mekan ürünlerinde kullanılıyor. Bunun sebebi de yağmur, rüzgar, nem ya da sıcaklık gibi dış mekan koşullarına uygun olmasıdır. Bu yüzden hasır balkon takımları hem dayanıklı hem de kolay kullanılabilir olması sebebiyle en çok balkonlarda tercih ediliyor.
Hasır aydınlatmalar da son zamanlarda giderek popüler hale geldi. Hem ev hem de cafe ve restoranlarda sık sık rastlanılan hasır avizeler, bulunduğu yeri daha geniş gösteriyor. Genellikle büyük sarkıt lambalar halinde kullanılan hasır aydınlatmaları, evinize rahat bir hava katmak için kullanabilirsiniz.
Hasır sehbalar genellikle pufa benzeyen yapılarıyla dikkat çekiyor. Toz göstermediği için sevilerek kullanılan sehbalar, genellikle salonlarda kullanılıyor. Haır sehbalara ek olarak bazı modellerde hasır puflar takım olarak satılıyor.
Bahar aylarının gelişi ile birlikte ortaya çıkan renk renk saksıların yanında hasır saksılar sadeliği sevenler için bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Hem askısız hem de askılı olan modelleri bulunuyor. Bu saksılar sadece bitki yetiştirmek için değil, dekoratif olarak da sepet görevi de görebiliyorlar.
Hasır raflar, özellikle mutfak ve banyolarda tercih ediliyorlar. Hem görüntüsünün zarif olması hem de açıkta kalan bir çok ürünü daha düzenli hale getirmesi nedeniyle kullanılıyorlar. Örneğin mutfakta kiler gibi yiyecekleri depolamak için ya da tabak ve bardakları düzenli bir şekilde koymak için tercih edebilirsiniz. Banyoda ise açıkta duran havlu, sabun ya da diğer eşyaları dekoratif olarak bir araya getirmek için kullanabilirsiniz.
Hasır sepetler genellikle bohem ve minimalist tarzda evlerini dekore etmek isteyenler tarafından kullanılanılıyor. Hasır sepetlerle oturma odasındaki eşyaları bir araya toplamak ve düzenli bir görüntü yakalamak da mümkün. Hava aladığı için çamaşırların nemlenmesini ve kokmamasını sağlayan hasır sepetleri aynı zamanda banyoda havlular ve sabunlar koymak için de kullanılabilir. Çocuk odasındaki oyuncakları toplamak için bir alternatif olarak düşünülebilir.
Hasır tepsiler genellikle dekoratif olarak kullanılan ürünlerdir. Mum, dergi ya da kuru çiçek gibi dekor amaçlı eşyaları içerisine koymak için kullanılırlar. Bunun yanında duvarlara da tablo gibi asılabilirler.