Vücudu serinletmek için doğal bir mekanizma olan terleme, bazen giysilerde hoş olmayan lekeler bırakabilir. Bu lekeler gününüzü mahveder ve imajınıza zarar verir. Ter lekelerinden hızlı ve etkin bir şekilde kurtulmak ise mümkün. İşte giysilerinizi yeni gibi gösterek çözümler…
Hayatın hızlı temposunda, ter lekeleri ve solmuş giysiler ne yazık ki kaçınılmaz olabiliyor. Ter lekeleri, gardırobunuzdaki giysilerinizin de görünümünü de olduğundan daha eski gösterebilir. Peki, bu zorlu ter lekelerinden nasıl kurtulabiliriz? Ya da en sevdiğiniz giysinin ilk günkü canlılığını nasıl geri getirebilirsiniz? Bu sorulara aslında çok basit cevaplar var.
Terinizdeki su, yağlar, proteinler ve tuz kombinasyonunun yanı sıra alüminyum ve zirkonyum gibi deodorant katkı maddeleri ile vücut yağları ter lekelerini oluşturur. Bu moleküller zamanla birikerek giysi liflerinin kumaşına yerleşir ve hatta kumaşa bağlanarak terden lekelenen giysilerde sıklıkla görülen sarı renk bozulmasına neden olabilir.
Ter lekelerini çıkarabilirsiniz. Giysilerinizdeki lekelere gün sonunda hızlı bir şekilde müdahale etmezseniz veya doğru süreci takip etmezseniz çıkarılması daha zor hale gelebilir. Fark edilmeyen veya tedavi edilmeyen lekeler, tipik bir ısıtmalı kurutma döngüsüyle daha da derinleşebilir.
Giysilerdeki ter lekelerini çıkarmaya çalışırken havayla kurutmayı tercih etmek en iyisidir. Lekeleri çıkarmaya yönelik ilk denemeniz etkili olmazsa, giysinizi ısıtmalı kurutma programına döndürmeden önce, memnun kalana kadar leke çıkarma işlemini tekrarlayabilirsiniz.
Lekelerden kurtulmak için ticari bir leke çıkarıcı kullanabilirsiniz. Ayrıca ter lekelerinden kurtulmanın yollarını evde bulunan malzemelerle de halledebilirsiniz. Ter lekesini çıkarmanın ilk adımı lekeli malzemeyi tanımlamaktır. Aşağıda ter lekesi oluşturabilecek en yaygın malzeme türleri ve her birinden terin nasıl çıkarılacağına ilişkin adımlar yer alıyor.
1. HASSAS LİFLER
İnatçı ter lekelerini asetat, suni ipek, ipek ve yünden çıkarmak için bu adımları izleyin.
2. YIKANABİLİR ELYAFLAR
Yıkanabilir kumaşlardan (akrilik kumaş, pamuk, keten, modakrilik, naylon, olefin, polyester ve spandeks gibi) ter lekelerinin çıkarılması için uygulanacak birkaç adım:
Uyarı: Ter lekesi olan bir giysiyi asla ütülemeyin. Isı lekeleri sabitler.
3. DERİ VEYA SÜET
Deri veya süetten ter lekelerini çıkarmak için bu adımları izleyin.
4. VİNİL GİYİM
Vinil giysilerdeki ter lekelerini çıkarmak için bu adımları izleyin.
Aşağıdaki beş adımlı basit işlemle gömleklerinizi ter lekelerinden arındırabilirsiniz.
MALZEMELER:
UYGULANIŞI:
İşte çirkin lekelerle mücadele edebilecek diğer birkaç bileşen.
Limon suyu: Limon suyu doğal bir ağartıcı olduğundan etkili bir leke tedavisi sağlar. Eşit miktarda limon suyu ve suyu birleştirin ve lekeye uygulayın. Bir saat kadar güneşe koyun. Daha sonra her zamanki gibi yıkayın.
Kabartma tozu: Kabartma tozu macunu oluşturun. Karışım için ½ bardak (118 mL) karbonat, 1 yemek kaşığı (15 mL) hidrojen peroksit ve 1 yemek kaşığı (17 g) tuz gerekiyor. Malzemeleri iyice karıştırın ve lekeye uygulayın.
Hidrojen peroksit: Eşit miktarda hidrojen peroksit ve suyu karıştırın ve lekeye uygulayın. Hidrojen peroksiti yalnızca beyaz çamaşırlarda kullanabilirsiniz.
Oksijenli su: Oksijenli su da ter lekelerini çıkarmak için etkili bir yöntem olabilir. Lekenin üzerine sürüp bekledikten sonra yıkayarak temizleyebilirsiniz.