Osmanlı Saray mutfağından günümüze kadar ulaşan terbiyeli et haşlama yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktaları bulunur.
Mevsim değişikliklerine bağlı olarak son zamanlarda gribal enfeksiyon oranlarında da artış yaşanıyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve bu mikroplara dirençli olmanız için kelle paça, işkembe, beyran gibi çorbalar uzmanlar tarafından öneriliyor. Ancak bir başka çorba var ki… Faydası sayılamayacak çok ama bir de lezzeti damaklarda lezzet şöleni yaşatıyor.
Kemik suyu ile yapıldığında lezzetini ikiye katlıyor. Havuç ve patatesle pişirildiğinde besleyiciliği artıyor. Terrbiyeli et haşlama çorbası ya da yemeğinden bahsediyoruz. İlik suyu, kemik suyu, et ve sebzelerin birleşimiyle ortaya çıkarılan bu lezzet, adeta şifa saçıyor. Peki iyi ama saray mutfağından gelen terbiyeli et haşlama nasıl yapılır? İşte terbiyeli et haşlama yemeği yaparken aklınızda bulunması gereken incelikler…
500 gr kuşbaşı et
4-5 adet orta boy patates
2 büyük boy havuç
1 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
1 yumurta sarısı
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı un
Yemeğin suyu (bir kaç kaşık)
Düdüklüye yağımızı alalım ve ısınan yağa etleri atalım ve az kızartalım.
Ardından etlerin üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynar su dolduralım.
Ağzını kapatıp yarım saat pişirelim.
Sonra düdüklümüzün altını kapatıp soğuk suyun altına tutalım.
Havasını aldıktan sonra açalım.
İri iri doğradığımız patatesi, daire şeklinde doğradığımız havucu ve 1 tüm soğanı atalım.
Tuzunu da atalım ve pişmeye bırakalım.
Ayrı bir kapta yumurta sarısı, unu ve limon suyunu karıştırıp kaynayan yemeğin suyundan ekleyelim ve pişmiş olan yemeğe yavaş yavaş dökelim.
2-3 dk daha kaynatalım. Servis etmeden önce maydanoz ve karabiber ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Nefisyemektarifleri.com’da paylaşılan püf noktalara göre, Etlerinizi düdüklüde haşlayabileceğiniz gibi tencerede de haşlayabilirsiniz. Düdüklüde et daha kısa sürede haşlanacak ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Ancak siz düdüklü kullanmayı bilmiyor yada korkuyorsunuz ve zamanınızda varsa etinizi tencerede de yapabilirsiniz. Servis ederken reyhan yada defne yaprağı da ekleyebilirsiniz.