Süt diş deyip geçmeyin! Çocuğunuzun hayatını kurtaracak 9 adım

24 Mayıs 2024
0 Yorum
sut dis deyip gecmeyin cocugunuzun hayatini kurtaracak 9 adim

Bebeklerin süt dişlerinde çürük oluşması kaçınılmazdır. İlk dişler, kalıcı dişler için dolayısıyla çocuğunuzun yaşam boyu sağlığı için kritik bir rol oynar. Bu nedenle süt dişlerinin bakımı, temizliği kritik öneme sahiptir. Alınacak önlemler ise aslında çok basittir…

Çocuğunuzun sağlıklı bir gülüşe sahip olması ve süt dişlerinin uzun ömürlü olması için düzenli ağız bakımı çok önemlidir. Süt dişleri, çocuğunuzun kalıcı dişlerinin temelini oluşturduğundan, onların sağlığını korumak gelecekteki diş sorunlarının da önüne geçebilir. Günlük 9 adım ile süt dişlerinin nasıl temizleyeceğinizi öğrenerek çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını koruyabilirsiniz.

SÜT DİŞLERİNDE ÇÜRÜKLER NASIL GELİŞİR?

Dişlerimizin parlak yüzeyi olan mine tabakası, ağız içinde bulunan bakterilerin saldırısına karşı koruyucu bir kalkan görevi görür. Fakat bakteriler şekerli yiyecek ve içeceklerle beslendiklerinde asit oluşturarak diş minesine zarar verirler. Bu süreç uzun vadede diş çürümelerine yol açabilir.

Anne sütündeki ve mamadaki doğal şekerlerde dahi diş çürümesine yol açabilir. Çocuklar genellikle 6 yaş civarında süt dişlerini kaybetmeye başlasalar da, daha küçük yaşlarda edinilen beslenme ve diş hijyeni alışkanlıkları ileriki yıllarda büyük bir rol oynar.

Yapılan araştırmalar, bebeklikten itibaren uygun beslenme ve düzenli diş bakımının ilerleyen yaşlarda diş çürümesi riskini azalttığını göstermektedir. Bu nedenle, çocuğunuzun ağız ve diş sağlığına gereken özeni göstererek gelecekte oluşabilecek sorunları minimize edebilirsiniz.

SÜT DİŞLERİNE İYİ BAKMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Çocuklarda en sık görülen kronik sağlık sorunu diş çürüğü, önlenmesi için birçok şey yapılsa da hala yaygın bir sorundur. Çocukların %23’ünde beş yaş günlerinden önce çürükler meydana gelmektedir. Bu durumu göz önünde bulundurulduğunda ise;

  • Çocuğunuzun çürük süt dişlerinin çekilmesi gerekebilir. Bu durum hem acı verici hem de korkutucu olabilir. Ayrıca aile için maliyetli olabilir.
  • Eksik süt dişleri, yakınlarındaki dişlerin konumunu değiştirecek boşluklar oluşturabilir. Bu durum çocuğunuzun kalıcı dişlerinin düzgün bir şekilde sürmesini önleyebilir ve ilerleyen dönemlerde ortodontik tedavi(diş teli) gerektirebilir.
  • Çocukların ve yetişkinlerin sağlıklı bir sindirim sürecini başlatmak, açıkça konuşabilmek ve yiyeceklerini düzgün bir şekilde çiğneyebilmek için sağlam dişlere ihtiyacı vardır. Parlak ve ışıl ışıl bir gülümseme, çocuğa özgüven kazandırmanın yanı sıra; arkadaşlık kurma, okulda uyum sağlama ve hayattan zevk alma gibi önemli yaşam becerilerinin de temelini oluşturur.

 

yeni proje 20

ÇOCUĞUNUZUN DİŞLERİNİ SAĞLIKLI TUTMAK İÇİN 9 ADIM

Bebeklerde ve küçük çocuklarda çürüklerin önlenmesi için Amerikan Pediatri Akademisi Ağız Sağlığı Bölümü (AAP) tarafından önerilen adımlar şunlardır:

Yatakta biberon vermeyin. Çocuğunuzu biberonla uyutmak, mama ve anne sütünde bulunan şekerlerin dişlerde kalmasını sağlayarak diş çürümesine zemin hazırlar. Pek çok doktor ve diş hekimi erken çürüklere biberon dişi çürüğü adını verir.

Emzikleri, kaşıkları ve bardakları dikkatli kullanın. Diş çürümesine neden olan bakteriler kolaylıkla ağızdan ağza geçebilir. Örneğin emziği ağzınıza götürüp sonra çocuğunuza vermekten veya bebeğinize aynı kaşıktan bir lokma vermeden önce yemeğinin tadına bakmaktan kaçınmalısınız.

Her yemekten sonra küçük ağızları temizleyin. Bebeğinizin ilk dişleri çıkmadan önce bile sağlıklı bir rutine girmek önemlidir. Her beslenmeden sonra diş etlerini temiz, nemli bir bez veya gazlı bezle silin. Süt dişleri çıktığında, yumuşak kıllı bir diş fırçasına ve üzerine (yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde) florürlü diş macunu sürün. Çocuğunuzun ilk doğum günü civarında, günde 2 kez, her seferinde 2 dakika dişlerini fırçalayarak sağlıklı bir rutin oluşturun.

Çocuğunuzun ilk doğum gününde bir fincan tanıtın. Gençlere bardaktan su içmeyi öğretmek diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir. Çocuğunuzu 12 ay civarında memeden veya biberondan kapaklı bardağa taşımaya başlamayı planlayın. Süt, anne sütü ve mama yemek zamanlarında verilebilir, aralarda ise çocuğunuzun bardağını sade su ile doldurun.

Çocuğunuzu sakinleştirmek için bardak veya şişe kullanmaktan kaçının. Küçük çocuklar endişelendiklerinde, onlara mama veya süt gibi şekerli gıdalar sunmak baştan çıkarıcı olabilir. Ancak bu durum, minik dişlerin uzun süre şekerle temas etmesine yol açabilir. Bu nedenle çocuğunuzu yatıştırmak için standart bir emzik tercih edebilirsiniz, fakat bal ya da diğer tatlandırıcılara batırmaktan kaçının.

Şekerli içecekleri bırakın.Meyve suyu, soda ve şekerli içecekler küçük çocuğunuzun dişleri için iyi değildir. Amerikan Pediatri Akademisi, 12 aydan küçük bebeklere meyve suyu önermemektedir. Meyve suyu vermek istiyorsanız, günde 4 kere olmak şartıyla sınırlayın ve suyla karıştırın (yarı su, yarı meyve suyu en iyisidir)

Yapışkan meyveleri ve ikramları sınırlayın. Çocukların dişlerine yapışarak kötü bakterilerin çoğalmasına neden olabilecek bazı yiyecekler bulunuyor. Kuru üzüm ve diğer kurutulmuş meyveler, sakızlı şekerler, şekerlemeler, meyve ruloları ve ballı veya pekmezli atıştırmalık barlar gibi yapışkan yiyecekler diş çürümesini teşvik edebilir. Bu tür yiyecekleri çocuğunuzun diyetinde sınırlamaya çalışın ve yedikten sonra dişlerini fırçalamasını ya da sade suyla durulamasını sağlamak gerekiyor.

Suyu ailenizin tercih ettiği içecek haline getirin.Normal musluk suyu, diş minesini güçlendirmek için florür içerir ve çocuğunuzun dişleri için en iyi seçenektir. Ayrıca bol su içmek ağız temizliğini sağlarken tükürük akışını artırarak çürümeye neden olan bakterileri uzak tutar.

Florür hakkında daha fazla bilgi edinin. Yıllar boyunca yapılan araştırmalar, florürün diş çürümesiyle savaşmada etkili bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Çocuklar gerekli florürü musluk suyu ve florür içeren diş macunlarından alırlar. Çocuğunuzun diş hekimi veya pedodontisti, gerek görürse çocuğunuzun dişlerine florürlü vernikte uygulayabilir. Yılda 2 ila 4 kez tekrarlanabilir, çocuğun büyümesiyle birlikte devam edebilir.

#vd-480#