Sirken otu faydalarıyla şaşırtan bitkiler arasında dikkat çekiyor. Ispanakgiller ailesinden bu bitki, ıspanaktan bile çok daha faydalıdır. Az bilinse de Ege ve Karadeniz mutfağında ayrı bir yeri vardır. Bilimsel araştırmalar sirken otunun faydalarını da kanıtlıyor. Peki Sirken otu neye giyi gelir?
Sirken otu, Ege ve Karadeniz mutfağında yaz aylarında sevilerek tüketilir. Bu ot tadının ıspanağa benzemesi nedeniyle yabani ıspanak olarak da bilinse de faydaları ıspanaktan daha fazladır.
Halk arasında hoşkıran, akpazı, hoşran, kazayağı, yalancı ıspanak ve aksirken gibi isimlerle biliniyor. Ülkemizde yaklaşık olarak 10 farklı çeşidi bulunur. Boyu 2 metreye kadar uzayabilir.
Doğada kendiliğinden büyüyen bu ot, bahçelerde, tarlalarda ya da çimenlerin arasında bile görülebilir. Alt yaprakları yeşil, üst yaprakları mora çalan bir renktedir.
Mart ve Nisan aylarında kendiliğinden çimlenmeye başlar ve Mayıs ve Haziran aylarında tüketmek için uygun büyüklüğe gelir.
Sirken otundan üç leziz tarif:
Anlatılan bir efsaneye göre Amazon kabilelerindeki doğum yapmış kadınlara, sütleri artsın diye bu ottan yedirirlermiş.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 2004 yılında Tarım Bilimleri Dergisi’nde İlhan Kaya, Nermin İncekara ve Yıldız Nemli’nin ‘‘ Ege Bölgesi’nde Sebze Olarak Tüketilen Yabani Kuşkonmaz, Sirken, Yabani Hindiba, Rezene, Gelincik, Çoban Değneği ve Ebegümecinin Bazı Kimyasal Analizleri ” adlı yayınlanan bilimsel araştırmalarına göre sirken otunun faydaları şu şekildedir:
Brooklyn Botanic Garden’de Saara Lafici tarafından yayınlanan ”Weed of the Month: Lambquarters” adlı makaleye göre;
Sirken otu doğada neredeyse her yerde bulunabilen bir bitkidir. Özellikle tarım yapılan alanlarda, bahçelerde , hatta sokaklarda bile kendiliğinden çıkar. Bitkinin kurutulmuş olanını ise aktarlarda bulabilirsiniz.
Sirken otunun bilinen herhangi bir yan etkisi ya da zararı bulunmuyor. Yine de kronik rahatsızlığı olan kişilerin hamile ya da emziren kadınların bu otu tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.