Köpüren bal tüketilmez. Bozulduğu anlamına gelir. Genellikle balın doğru saklanmaması durumunda görülmektedir. Peki iyi ama bal nasıl saklanır?
Son zamanlarda, tağşiş ürünleri içerisinde en sık rastlanan ürünlerin başında bal gelmektedir. Sahtesi, hilelisi derken doğal bal bulmak oldukça zor. Bulunan balı da doğru saklamak oldukça önemli. Çünkü balı muhafaza ederken karşılaşılan en büyük problemler şekerlenmesi ve köpürmesidir. Söz konusu haller, balın niteliğini ve yenilebilirliğini düşürür. Fakat doğru saklama yöntemleriyle balın bozulmasını önleyebileceğinizi de hatırlatmak isteriz.
Esasında bal hemen hemen her yerde, her sıcaklıkta saklanabilir. Eşsiz kimyasal bileşimi nedeniyle dünyada hiçbir zaman bozulmayan birkaç üründen biridir. Balın su içeriği çok düşüktür ve oldukça yüksek asit düzeyine sahiptir; bu da bakterilerin büyümesi için son derece elverişsiz koşullar yaratır. Balda bakteri üremezse bozulmaz. Bu temel olarak ona belirsiz bir raf ömrü verir.
Sıvı bal ise buzdolabında saklanır gibi oda sıcaklığında dolabınızda saklanmalı; Soğutucu sıcaklık, sıvı balın kristalleşmesini teşvik edecek ve hızlandıracaktır. Kremalı balı, kıvamının sert olmasını tercih ediyorsanız buzdolabında, balınızın yumuşak ve kolay yayılmasını istiyorsanız oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.
Köpürmeyi önlemek için balı dondurmayı deneyin. Balı buzdolabında saklarsanız, elli Fahrenheit derecenin altındaki bazı soğuk sıcaklıkların köpüklenmeye yol açabileceğini fark edebilirsiniz. Kristalize bal, bozulma veya fermantasyon belirtisi olmasa da, bazı insanlar tutarsız granülasyon ve gevrek dokudan hoşlanmaz. Balı soğutmak yerine dondurmayı tercih edebilirsiniz; dondurucunun sıcaklığı kristal oluşumuna izin vermeyecek kadar soğuktur.
Balın köpürmesi, kavanoz ve kapak arasında hava boşluğunun kalması ya da sıcaklık soğukluk dengesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu iyi korunmadığı anlamına gelir ve balın artık tüketilemeyeceği manasını taşımaktadır.