Kurban almak isteyen vatandaşlar için güvenilirlik ve hayvanın kurbanlığa uygun olması önemli. Şehirlerdeki kurban pazarlarında sorun yaşanmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mobil uygulaması Tarım Cebimde ile hayvanın nerede yetiştirildiğ, satıcının izni olup olmadığı, kurbana uygunluk gibi tüm kriterleri görmek mümkün. Peki Tarım Cebimde kurbanlık sorgulaması nasıl yapılır? Tarım cebimde nasıl gindirilir, ne işe yarar? Tüm detayları editörümüz yazdı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Cebimde uygulaması, sadece çiftçilere değil, hayvan yetiştiricilerinin de bu uygulamayı kullanmasını gerektiriyor. Yapılan son düzenleme ile beraber Tarım Cebimde uygulaması ile kurbanlık hayvanların tüm bilgileri sorgulanabiliyor. Şehirlerde kurulan kurbanlık pazarlarında hayvanın yetiştirildiği yer, satıcının izni olup olmadığı gibi ayrıntılara ulaşmak mümkün. Tarım Cebimde uygulaması nasıl kullanılır? Tarım Cebimde uygulaması ile kurbanlık hayvan nasıl sorgulanır? İşte detaylar…
Tarım Cebimde uygulaması Android telefonlarda Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir. İOS programa sahip telefonlarda da APP Store üzerinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Tarım Cebimde uygulaması ile kolaylıkla kurbanlık hayvan sorgulatabilirsiniz. Kurbanlık hayvan sorgulama için takip edilecek adımlar şöyledir:
Tarım Cebimde uygulaması ile hayvan yetiştiricileri , hayvanlarının doğum bildirimi, ölüm bildirimi, düşen küpe bildirimi gibi Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirmeleri gereken durumları bu uygulama üzerinden yapabilirler.
Kurban ibadetinin yerine getirilmesi için hayvanın belli başlı şartları sağlaması gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurul.diyanet.gov.tr adresinde yer verdiği bu şartlar şöyle:
Sağlık durumu:
Kurban edilecek hayvanın sağlıklı olması gerekiyor. Hasta, zayıf, kötürüm veya sakat olan hayvanlar kurban edilemez.
Sağlıklı olsa da iki gözü kör, boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya büyük çoğunluğu dökülmüş, kuyruğu veya memesi kesik olan hayvanlar da kurban edilmez. Yani kurbanda en önemli şartlardan birinin hayvanın uzuvlarının tam olmasıdır.
Besili ve düzgün olmalı:
Hayvanın besili ve düzgün bir vücut yapısına sahip olması önemlidir. İdeal bir kurban hayvanı, sağlıklı ve iyi beslenmiş olmalıdır. Zayıf düşmüş hayvanlardan kurban olmaz. Kurbanlığın gözlerinin canlı, tüylerinin parlak olması gerekir.
Dişi hayvanların karnında yavrusu olmamalı, yani gebi olmaması gerekir.
Şu noktalarda da gözle kontrol yapmak gerekir:
Süt dişlerini dökmüş olması,
Kalıcı dişlerinin bulunması,
Tüylerinin parlak olması,
Arkadan duruşunun küp şekilde olması,
Yaş sınırı devede 5, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 olmalı,
Burnunun nemli ve parlak olması,
Ağız ve burunda akıntı olmaması,
Ayağının aksamaması,
Veteriner kontrolünün olması,
İç dış parazitinin bulunmaması.