Sıcaklıkların artmasıyla çevreyi ve kendimizi rahatsız eden vücut kokusu sorun olur. Birçok kişi, çeşitli yöntemlerle kötü kokuya çözüm arar. Halbuki dikkat edilebilecek birkaç noktayla kötü kokunun önüne geçmek mümkün. İşte vücudun kokmasının önüne geçebilmek için yapılması gerekenler…
Sağlıklı olan her insanın terlemesi normal olsa da bazen vücutta oluşan kötü koku oldukça can sıkıcı olabiliyor. Temizliğe dikkat etsek de kişisel bakımımıza önem versek de terlemenin ya da kötü kokmanın önüne geçemediğimiz zamanlar olabiliyor. Vücutta kötü koku oluşmasının hastalıklardan beslenmeye kadar birçok sebebi bulunuyor. Peki vücut neden kokar ve kötü kokuya karşı neler yapabiliriz?
VÜCUT NEDEN KOKAR?
Vücut sıcaklığını dengelemek için ortaya çıkan ter, vücudumuzda bir koku oluştuyor. Aslında ter kendi başına kokusuzdur fakat vücudumuzdaki bakterilerle bir araya geldiğinde ışarıya doğru koku salgılıyor Sağlıklı her insan sıcaklık içerisinde terlese de herkesin vücut kokusu değişiklik gösteriyor. Beslenme şekli, cinsiyet, ilaç kullanımı ya da ter bezlerinin doğru çalışıp çalışmamasına bağlı olarak , herkesin kokusu değişkenlik gösterebiliyor.
VÜCUT KOKUSUNUN SEBEPLERİ NEDİR?
Vücut kokusunun bir çok sebebi vardır. Bunlar genel olarak şu şekildedir:
- Çok fazla spor yapmak
- Sıcak havaya maruz kalmak / Sıcak yerlerde bulunmak
- Kilolu / Obez olmak
- Hormonların yeterince çalışmaması ya da çok fazla çalışması
- Diyabet ya da böbrek gibi hastalıklara sahip olmak
- İlaç kullanmak
- Yağlı/ Baharatlı / Soğanlı / Sarımsaklı yiyecekleri aşırı tüketmek
NE ZAMAN KOKMAYA BAŞLARIZ?
Genellikle küçük yaşlarda hormonlarımız çalışmadığı için kötü koku oluşumu pek fazla olmaz. Fakat ergenlikle birlikte vücudumuzda hormon aktiviteleri artar ve bu da vücudumuzun kokmaya başlamasına neden olur.
VÜCUTTA EN ÇOK HANGİ BÖLGELER KOKAR?
Terlemeyle beraber genel olarka vücudumuz koksa da kötü kokunun en belirgin olduğu yerler; koltuk altı, ayaklar, kasık bölgesi, anüs ve göbek deliğidir. Çünkü bu bölgelerde ter bezleri mevcuttur ve vücudun diğer bölgelerine göre buralardaki koku daha ağırdır.
VÜCUT KOKUSUNDAN NASIL KURTULUNUR?
Estetik plastik cerrahi uzmanı Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu vücut kokusuna doğal çözüm olarak hidrojen peroksit kullanmayı öneriyor. 1 çay kaşığı hidrojen peroksit ile 1 bardak suyu karıştırıp, bu suyla ıslatılan havlu ile terin en çok koktuğu bölgelerin havluyla silinmesi gerektiğini ifade ediyor.
VÜCUT KOKUSU NASIL GEÇER?
Vücut kokusunun oluşmasındaki en önemli sebeplerden biri tüketilen yiyeceklerdir. Özellikle baharatlı ve yağlı yiyecekler vücudun olduğundan daha kötü kokmasına neden olur. Bu yüzden beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, kötü kokunun azaltılmasını sağlayacaktır. Aslında kötü kokuyu önlemenin en iyi yolu kokuyu en baştan önlemektir.
VÜCUTTAKİ KÖTÜ KOKUYU ÖNLEYECEK 9 İPUCU
- Her gün duş almak vücuttaki bakterin oluşmasını engelleyecek, dolayısıyla da kötü kokusunun oluşmasına izin vermeyecektir.
- Her gün temiz giysiler giymek kötü kokunun önüne geçmeyi sağlayacaktır.
- Kötü koku en çok ayak ve kasık bölgesinden yayıldığı için sık sık iç çamaşırlarınızı ve çoraplarınızı değiştirmeniz, kötü kokmanızı engelleyecektir.
- Polyester, naylon gibi giysiler kötü kokunun daha da artmasına sebep olacaktır. Bu yüzden pamuklu giysiler tercih ederseniz koku dışarıya çıkmayacak, pamuklu kumaş sayesinde emilecektir.
- Duştan sonra, gece yatarken ya da temiz bir giysi giymeden önce koltuk altlarınıza antiperspirant sürmek, temiz ve ferah kokmanızı sağlayacaktır.
- Özellikle koltuk altı bölgesinde çıkan kıllarınızı düzenli şekilde almak, o bölgede oluşan terin kötü kokmasını azaltacaktır. Koltuk altının her zaman kuru tutulması, kötü kokunun önüne geçmek için yapılabilecek en önemli şeylerden biridir. Eğer duş alacak zamanınız yoksa, düzenli olarak koltuk altı ve kasık bölgenizi ıslak bir havlu ile silebilirsiniz.
- Özellikle sıcak havalarda rahat olmayan dar kıyafetler giymek sizi daha çok terletecek ve kötü kokmanıza sebep olacaktır. Bu yüzden yaz aylarında rahat kalıplı kıyafetler giymeniz vücudunuzun hava almasını sağlayacak ve kötü kokmanızı engelleyecektir.
- Stres de terlemenin ve doğal olarak kötü kokmanın sebeplerinden biridir. Dolayısıyla stres yönetimi yaparak, bulunduğunuz ortamı daha rahat hale getirerek terlemenin önüne geçebilirsiniz.
- Banyo yaparken ya da banyodan sonraki bakım ritüelinize birkaç damla lavanta yağı, gül yağı, çam yağı gibi ferahlatan uçucu yağlardan ekleyebilirsiniz.
AYAK KOKUSU NASIL ÖNLENİR?
- Ayak kokusunu azaltmak için, her gün en az 1 defa aykalarınızı düzenli olarak yıkamanız gerekir.
- Tıpkı vücut kokusunda olduğu gibi polyester, sentetik ya da naylon çoraplar giymek ayağınız kokmasa bile kokmasına sebep olacaktır. Bu yüzden teri emen, pamuklu çoraplar kullanmanız daha faydalı olacaktır.
- Çoraplar gibi ayakkabı seçiminde de hava alan, ayak terletmeyen seçeneklerden faydalanabilirsiniz. Böylelikle ayaklarınızın terlemesinin ve kokmasının önüne geçebilirsiniz.
- Ayaklardaki kötü kokunun en önemli sebeplerinden biri nasırlı ya da ölü derisi birikmiş ayaklara sahip olmaktır.
- Bu yüzden özellikle topuk bölgesinde birikmiş ölü derileri temizlerseniz, büyük oranda ayak kokusunu engelleyebilrisiniz.
- Tıpkı koltuk altı bölgesinde kullanılması tavsiye edilen deodorantlar gibi ayak ve ayakkabı deodorantları da mevcuttur. Ayaklarınıza ve ayakkabılarınıza düzenli olarak deodorant sıkabilirsiniz.