Sinir otu faydaları ile şaşırtıyor! ‘Damar otu’ neye iyi gelir, nasıl tüketilir?

4 Haziran 2024
0 Yorum
sinir otu faydalari ile sasirtiyor damar otu neye iyi gelir nasil tuketilir

Sinir otu (damar otu) yüzyıllardır geleneksel tıpta yaraları iyileştirmek için kullanılıyor. Hepimizin her gün görüp belki de üzerine basıp geçtiğimiz bu bitki, kalp sağlığından ödem atmaya, astımdan nefes darlığına kadar bir çok sağlık probleminin önüne geçiyor. İşte sinir otunun faydaları…

Damar otu olarak da bilinen sinir otu, ülkemizin neredeyse her yerinde yetişen şifalı bitkilerden biri. Geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan bu bitki; günümüzde kremlerin içerisinde, eczanelerde kapsül formunda ve aktarlarda kurutulmuş olarak bulunuyor. Peki sinir otu nedir, ne işe yarar? Sinir otuyla ilgili bilinmesi gereken tüm bilgiler… 

SİNİR OTU NEDİR?

Sinir otu, damar otu ya da sinirli ot adıyla bilinen otsu bir bitkidir. Latince adı plantago olan bu bitki, 20 -30 cm. yüksekliğe kadar ulaşabilir ve sulak alanları sever. Mayıs ve Ekim ayları arasında alt türlerine göre farklı renklerde çiçekler açar. 

SİNİR OTU NERELERDE YETİŞİR? 

Sinir otu, Güney Asya, Avrupa ve Anadolu’da yetişir.  Genellikle sulak alanları, çimenleri ve ılık havayı seviyor. Özellikle parklarda ve ormanlık alanlarda bu bitkiye rastlayabilirsiniz. Sinir otunun yetiştiği topraklarda erozyonu önleyici ve toprağı iyileştirici etkisi vardır. Tohumu alınarak ya da sokakta kökünden kopartılarak ev ortamında saksı içerisinde de yetiştirilebilir. 

SİNİR OTUNUN İÇERİSİNDE NELER VAR? 

Sinir otunun içerisinde kalsiyum, fosfor, potasyum, C ve K vitamini vardır. Bunlar haricinde antioksidan ve anti bakteriyel özellikler taşır. Sinir otunun içerisinde yer alan vitamin ve mineral sayesinde sadece içecek olarak değil, kozmetik ürünlerin içerisinde de bu ottan faydalanılır. 

hgjhkjhujl

SİNİR OTU FAYDALARI NEDİR?

Dr. Muammer Yıldız, Hekimzade Youtube kanalında, sinir otunun vücutta oluşan iltihapları gidermede çok etkili olduğunu söyledi. Dr. Yıldız sinir otunun faydalarını şöyle sıraladı: 

  • Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, akciğer problemlerinde ve öksürük gibi sağlık sorunlarında oldukça etkilidir. 
  • Yüzyıllardır geleneksel tıpta bu bitkinin karaciğer hastalıklarında, safra kesesi problemlerinde ve hatta egzemayı gidermede çok başarılı olduğu biliniyor. 

Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman Gönülkırmaz ise aynı YouTube kanalında sinir otunun faydalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: 

  • Gözde katarakt oluşmasını büyük oranda engeller. 
  • Yaraları iyileştirici gücü vardır. Sinir otundan yapılan lapa, yaraların üzerine sürülürse yaralar hızlı bir şekilde iyileşir. Hatta bu teknik, yüzyıllardır savaşlarda askerlerin yaralarını iyileştirmek için kullanılmıştır. 
  • Çayı demleyip içildiğinde mide kramplarını iyileştirir.
  • Özellikle sigara içenler günde bir fincan sinir otu çayını içmeli. Öksürüğü giderir ve göğsü yumuşatır. Nefes darlığı gibi solunum yolu problemlerine iyi gelir. Ciğerleri temizler, kalp ve damar hastalıklarına engel olur. 
  • Şişkinliği almada, ödem atmada ve hazımsızlığı gidermede etkilidir. 

 

jhkljlo

SİNİR OTU NASIL TÜKETİLİR? 

Sinir otunu taze halde çimenlik alanlardan toplayabilir ya da aktarlardan kurutulmuş halini temin edebilirsiniz.

Sinir otunu doğal yollarla evinizde hazırlayıp tüketebileceğiniz gibi, eczanelerde kapsül, tentür ya da hazır çay olarak da bulabilirsiniz.

Kurutulmuş sinir otundan çay yaparak düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Sinir otu yapraklarından sarma yapabilir ya da çiğ olarak salatalarda kullanabilirsiniz. 

SİNİR OTU ÇAYI TARİFİ

  • 2 çay kaşığı kurutulmuş sinir otu
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 su bardağı kaynar su
  • Kaynayan suyun içerisine 2 çay kaşığı sinir otu ve 1 tatlı kaşığı balı ekleyin ve karıştırın. 5 dakika sonra çayı bir fincana süzün ve sıcakken için. Afiyet olsun. 

BAŞ AĞRISI İÇİN SİNİR OTU 

Dr. Adil Asımgil, Şifalı Bitkiler adlı kitabında sinir otunun baş ağrıları için kullanılabileceğini belirtiyor. Bunun için yaprakları sıcak suda demlenmiş sinir otu suyunun, kullanılan su kadar gül yağı ile karıştırılıp alın bölgesine ve şakaklara ovularak sürülmesini öneriyor. 

SİNİR OTUNUN ZARARI VAR MI? 

  • Sinir otu taze haldeyken ciltte kaşıntı ve kızarıklık gibi etkiler oluşturabileceği için kuru halde tüketilmesi tavsiye edilir. 
  • Ciddi bir kronik rahatsızlığınız, alerjiniz ya da herhangi bir hastalığınız varsa sinir otu kullanmadan önce doktorunuza danışınız. 
  • Hamile ya da emzirme döneminde bir anneyseniz sinir otu kullanmayınız. 

Bu makaledeki bilgiler uzmanların görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır ve tedavi önerisi değildir.