Makyaj malzemeleri temizliği nasıl yapılır?

5 Haziran 2024
0 Yorum
makyaj malzemeleri temizligi nasil yapilir

Cilt bakımının en önemli adımlarından biri, cildi temiz tutmaktır. Makyaj yapmadan önce ya da makyaj sonrasında cildimizi derinlemesine temizleriz. Böylelikle oluşabilecek olan kızarıklık, sivilce gibi sorunların önüne geçeriz. Peki ya her gün yüzümüze sürdüğümüz makyaj malzemelerini nasıl ve ne sıklıkla temizlemeliyiz? 

Makyaj yapmak kadınlar için en az cilt bakımı kadar önemli. Düzenli olarak makyaj yapan kadınlar en çok fırça, sünger, ruj gibi makyaj malzemelerini kullanırlar. Sürekli olarak kullanılan bu malzemeler sık sık temizlenmezse ciltteki birçok problemin kaynağı olabilir. İşte makyaj malzemelerinin temizliği için ipuçları:

makyaj cantasi

MAKYAJ ÇANTASI TEMİZLİĞİ

Makyaj malzemelerini temizlemek için ilk önce tüm malzemelerinizi bir yere boşaltın ve makyaj çantasını temizlemekle işe başlayın. Kullanılan tüm fırçaların ve süngerler direkt olarak makyaj çantasına geri koyulur. Dolayısıyla makyaj çantasının içi, en önce ve en derin temizlenmesi gereken yerdir. 

Makyaj çantanızı iki haftada bir düzenli olarak temizlemeniz, kişisel hijyeninizin yanında, cildinizin de temiz eşyalara temas etmesini sağlayacaktır.

Makyaj çantasının içerisindeki tüm eşyaları başka bir yere boşalttıktan sonra, çantanın içini silkeleyin ve tüm kirlerinden kurtulun. Ardından temiz ıslak bir bez ya da ıslak mendil yardımıyla çantanın hem içini hem de dışını detaylı olarak silin.

Çantanız naylonumsu bir yapıya sahipse suyun altında sabunlayarak da yıkayabilirsiniz. Bez bir makyaj çantası kullanıyorsanız, iki üç haftada bir çantanızı çamaşır makinasına atabilirsiniz.

makyaj sungeri

MAKYAJ SÜNGERİ TEMİZLİĞİ

Makyaj süngerleri, makyaj çantasının içerisindeki en kirli malzemelerdir. Yüze sürülen fondöten, kapatıcı, pudra ve diğer ten makyajı ürünlerinin neredeyse hepsi süngerle uygulanır. Süngerlerin yapısı gereği tüm malzemeler süngerin içerisinde hapsolur. 

Makyaj süngeri temizliği için geniş bir kabın içerisine el sabunu ve bebek şampuanını birazcık suyla karıştırın. Tüm makyaj süngerlerinizi bu karışımın içerisine koyun ve suyla iyice temas etmesini sağlayın. Yaklaşık yarım saat kadar suyun içerisinde bekleyen süngerlerin, içerisindeki tüm kalıntıları dışarı çıkarttığını göreceksiniz.

Yarım saatin sonunda makyaj süngerinizi akan suyun altında, içerisindeki tüm kirler çıkana kadar durulayın. Durulanan süngerinizi kuruması için güneş alan bir yere ya da temiz bir havlunun üzerinde bekletin. Bu işlemi her hafta en az bir defa tekrar edin.

maktyaj firocasi

MAKYAJ FIRÇASI TEMİZLİĞİ

Makyaj fırçaları, makyaj çantasındaki süngerlerden sonra en çok kirlenen diğer malzemelerdir. Farlar, aydınlatıcılar, allıklar derken cilt makyajı yaparken tenimize sürdüğümüz fırçaların temizliği derinlemesine ve hassas olarak yapılmalıdır. 

Makyaj fırçalarını temizlerken ilk olarak bir kabın ya da cam kavanozun içerisine fırça temizleme losyonu ya da bebek şampuanı dökülmelidir. Şampuanın içerisine su eklenmeli ve su iyice köpürtülmelidir. Makyaj fırçaları tek tek bu suyun içerisinde karıştırılarak temizlenmelidir.

Bunu yaparken fırçanın sap kısmına su sıçratmamaya dikkat edin. Çünkü birçok fırçanın sap kısmı ahşaptan yapılıyor. Su alan fırça saplarınız şişme yapabilir ya da formu bozulabilir. 

Tek tek köpüklü suda yıkadığınız makyaj fırçalarını sırasıyla temiz bir suyun içerisinde durulayın. Fırçaların uç kısımlarını temiz bir havluyla ya da bezle sarın ve nemini alın.

Ardından kuruması için uygun bir yere bırakın. Fırçalarınızın tamamen kuruduğundan emin olana dek onları kullanmayın. Makyaj fırçalarınızı haftada en az bir defa yıkamaya özen gösterin. 

goz kalemleri

GÖZ KALEMİ TEMİZLİĞİ 

Göz kalemleri genellikle uçları kapalı olduğu için temizliğine dikkat edilmeyen ürünlerdir. Halbuki göz kalemlerinin temizliği, göz sağlığı için çok önemlidir.

Düzenli olarak kullanılan göz kalemlerini açmak için kullandığınız kalemtıraşları, göz kalemlerini ve göz kalemi kapaklarını ayrı bir yere alın. İlk olarak kalemtıraşı dezenfektan bir sprey yardımıyla temizleyin.

Daha sonra göz kaleminin dış kısmını ıslak bir bezle silin. Göz kalemlerinizin her birinin ucunu kalemtıraş yardımıyla açın ve göz kalemlerinizin kapaklarını silip, uçlarını kapatın. Göz kalemlerini sürekli olarak temizleyemeseniz bile, kalemtıraşınızı düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. 

allik

FAR PALETİ VE ALLIK TEMİZLİĞİ

Far paletleri genelde kapalı kutuların içerisinde olduğu için temizliğine çok da önem verilmez. Halbuki hem elimizin hem de makyaj çantasının içerisindeki tüm kiri toplarlar. Bu yüzden tüm far paletlerinizi, allıklarınızı ve aydınlatıcılarınızı bir kenara alın.

Hepsinin teker teker dış kısımlarını ıslak mendil ya da dezenfektan sprey yardımıyla temizleyin. Paletlerinizin iç kısmında ise kolonya ya da dezenfektan sıktığınız kulak pamuklarından yardım edin. Farların üst kısımlarına ise az miktarda sprey sıkıp, peçete ya da pamuk yardımıyla en üst katmanı nazikçe temizleyin.

rujlaar

RUJLARIN TEMİZLİĞİ

Rujların yapısı gereği, ıslak mendil kullanmak ya da dezenfektan sprey sıkmak uygun değildir. Bu ürünlerin içerisinde bulunan alkol, rujun kimyasal yapısını bozabilir. Bunun için ruj temizliği yaparken bir bıçak kullanmak daha faydalı olacaktır.

Rujun kirlenen, toz olan ya da kıl yapışmış olan yerlerini bir bıçak yardımıyla ince şekilde kesin. Eğer rujunuz çok fazla kirli değilse, sadece bir kulak pamuğu yardımıyla üzerindeki tozu ve kiri toplayın. Rujlarınızın dış kısımlarını ise ıslak mendille silebilirsiniz. 

makyaj fdghfkj

MAKYAJ EKİPMANLARI TEMİZLİĞİ

Kaş makası, kirpik kıvırıcı ya da cımbız gibi makyaj yaparken yardım alınan ekipmanlar da makyaj malzemeleri gibi sık sık temizlenmelidir. Bu ekipmanları temizlerken su kullanmamaya dikkat edin. Çünkü cildimize direkt olarak sürdüğümüz bu aletler, alkolle temizlendiğinde daha hijyenik olacaklardır.

Kaş makası, kaş tarağı, cımbız ya da kirpik kıvırıcı gibi tüm ekipmanları, alkollü bir bez yardımıyla silebilirsiniz. Dezenfektan sprey sıkıp, daha sonra temiz bir havlu ile kurulayabilirsiniz.