Arta kalan yiyecekleri taptaze tutan 9 püf noktası… Günlerce bozulmuyor

11 Haziran 2024
0 Yorum
arta kalan yiyecekleri taptaze tutan 9 puf noktasi gunlerce bozulmuyor

İster hazır ister ev yemeği tercih edin arta kalan yiyecekler önlem almazsanız genellikle 1-2 saat içinde bozulabilir. Oysa buzdolabında 3 ila 5 gün arasında bozulmadan arta kalan yemekleri saklayabilirsiniz. Bilmeniz gereken yiyeceklerin raf ömrünü uzacak yöntemler. İşte 9 püf noktası…

Arta kalan yemeklerin, yiyeceklerin dayanıklılık süresi, türüne ve saklama koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Zamanında tüketilmeyen besinler uygun koşullarda yani doğru sıcaklık ve nemde saklandığında daha uzun süre tazeliğini koruyabilir. Örneğin buzdolabının farklı bölmelerine uygun şekilde yerleştirerek besinlerin daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Pratik ipuçları ile arta kalan yemek ve yiyeceklerin raf ömrünü uzatarak israfın önüne geçerken, taze gıdalar tüketme şansınız olur. 

RAF ÖMRÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Arta kalan yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen birkaç faktör şöyle sıralanabilir: 

  • Yiyeceklerin dayanıklılık süresi sıcaklık ve zamanla doğrudan ilişkilidir. Bakteriler 4-60 °C arasındaki sıcaklıklarda hızla çoğalır ve yiyecekleri bozabilirler. Bu sıcaklık aralığında bakteriler her 20 dakikada bir iki katına çıkabilir. Soğutulmamış yemek artıklarının bozulması ise yalnızca iki saat sürer.
  • Bakteriler, 32 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda daha hızlı çoğalabilir ve yiyecekleri bozabilir.
  • Besinlerin nemli ortamlarda saklanması bozulma riskini artırabilir. Bu nedenle artıkları mümkün olduğunca kuru bir ortamda saklamak gerekir.

BOZULMUŞ YİYECEKLERİN BELİRTİLERİ

Bozulmuş gıdalar, dış görünüşleri, kokuları ve tatlarının değişmesi nedeniyle kolayca fark edilebilir. Yiyeceklerinizin bozulduğunu anlamanın yaygın belirtileri arasında şunlar vardır:

  • Rengin koyulaşması veya solması
  • Yapışkan veya sümüksü his veren doku değişiklikleri
  • Bulanık yeşil, beyaz veya siyah küf
  • Kötü koku veya tat

GÜVENLE NASIL SAKLAYABİLİRSİNİZ?

Zamanında tüketilmeyen gıda ve yemekleri ne kadar süreyle dışarıda bırakabileceğinize ilişkin bazı temel kurallar bulunuyor: 

Sıcak yiyecekler: Pişirme veya ısıtma işleminden sonra, yani örneğin yavaş pişirici veya fırından çıkardıktan sonra, arta kalan yiyecekleri iki saat içinde soğutun.

Soğukta bozulabilen gıdalar: Kümes hayvanları, et, balık ve süt ürünleri gibi gıdaları iki saat içinde soğutun.

Yüksek sıcaklıklar: Eğer dışarıda yüksek sıcaklıklarda bulunuyorsanız veya araç içinde yiyecek bıraktıysanız, bu yiyecekleri bir saat içinde soğutmanız önemlidir.

yeni proje 3

Zamanında tüketilmeyen besinleri saklarken dikkat edilecek diğer önemli noktalar ise şunlardır:

  • Büyük miktarlardaki artıkları buzdolabında veya dondurucuda saklamak için birden fazla küçük kap kullanılması önerilir. Böylece yiyeceklerin güvenli sıcaklıklara daha hızlı şekilde soğumasına katkıda bulunabilir. Özellikle çorba ve bütün et kızartması gibi uzun süre soğuması gereken yiyecekler için bu yöntemin önemi büyüktür.
  • Artıkları çok kalabalık bir buzdolabında depolamaktan kaçınılmalıdır. Bu durum gerekli hava sirkülasyonunu sağlamak için engel oluşturabilir.
  • Besinlerin hava geçirmez kapaklarla, plastik ambalajla veya diğer yeniden kullanılabilir kaplarla örtün. Ayrıca soğukta çabuk bozulan yiyecekleri plastik ambalaj veya vakumlu torbalar gibi kapalı ambalajlara da sarabilirsiniz.
  • Arta kalanları kapalı ve mühürlü tutmak, yemeğinize daha fazla bakteri girmesini önlemeye yardımcı olur. Yemeklerin nemini korumasına ve diğer yiyeceklerden gelen, kalan yemeğin tadını değiştirebilecek kokuların emilmesini önlemenize yardımcı olur.
  • Arta kalanları 3-5 gün içinde yemeyi planlamıyorsanız, bunları dondurarak raf ömrünü 3-4 aya çıkarabilirsiniz. 
  • Dondurulmuş artıkların teorik olarak süresiz bir şekilde muhafaza edilebilir olması mümkündür. Ancak dondurma işlemi yiyeceklerdeki nemi alarak zamanla lezzet ve kaliteyi etkileyebilir. Dondurulmuş yemek artıklarında oluşan yumuşaklık, tat, renk ve suluğunu kaybetmesi gibi durumlar temel sebepler olabilir.

ARTA KALAN YİYECEKLERİN RAF ÖMRÜ NASIL UZATILIR?

Artıkların raf ömrünü uzatmanın birkaç etkili yolu var. İşte artıkların raf ömrünü uzatmak için pratik ipuçları:

1- Mümkün olan en kısa sürede dondurun veya soğutun 

Yemek artıklarını yedikten sonra 1-2 saat içinde buzdolabına veya derin dondurucuya yerleştirin. Eğer yiyecekler iki saatten fazla süreyle dışarıda bırakılırsa veya sıcaklık 32°C’nin (90°F) üzerine çıkarsa, bir saat içinde atılmalıdır.

2- Yiyecekleri kapalı kaplarda saklayın

Besin artıklarını bakterilerden ve diğer buzdolabı kokularından koruyacak bir kapak veya ambalajla muhafaza edin. Bu şekilde gıdalarınız daha uzun süre taze kalacak ve sağlıklı bir şekilde saklanacaktır.

3- Büyük miktarları bölün

Daha önce sıcak olan artıkları küçük miktarlarda ve sığ kaplarda saklayın, bu da onların çabuk soğumasına yardımcı olur.

4- Buzdolabınızın sıcaklığını test edin

Buzdolabınızın sıcaklığının 40 °F (4 °C) veya daha düşük olduğunu ve dondurucunuzun sıcaklığının da 0 °F (-17 °C) veya altında olduğundan emin olmak için bir termometre cihazı kullanabilirsiniz.

5- Bir yiyecek depolama uygulaması kullanın

USDA’nın Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi tarafından geliştirilen FoodKeeper uygulaması, çeşitli besinler için doğru saklama ipuçları sunmaktadır.

6- Sıcak yiyecekleri sıcak tutun

Eğer sıcak yemekleri iki saatten fazla süreyle dışarıda bırakmanız gerekiyorsa, pişmiş yiyecekleri sıcak tutmak için yavaş pişiricide veya ısıtma tepsisinde muhafaza edebilirsiniz.

7- Soğuk, çabuk bozulan yiyecekleri soğuk tutun

Soğuk ve hızlı bozulan gıdalar arasında şarküteri ve patates salatası bulunmaktadır. Eğer bu tür yiyecekleri iki saatten fazla dışarıda bırakırsanız, bunları buzdolabına kaldırmanız önerilir.

8- Buzdolabının kirlenmesini önleyin

Bakteri ve diğer zararlı mikropların yayılmasını önlemek için, buzdolabınızı düzenli aralıklarla temizleyerek içindeki artıkları çiğ etten uzak bir şekilde saklamanız önemlidir.

9- Sıcak artıkları yeniden ısıtın

Yemek artıklarını, 165 °F (74 °C) veya daha yüksek bir sıcaklığa ulaşana kadar fırında veya mikrodalgada ısıtın ya da pişirin.