Protein deposu gıdalar denince ilk akla gelen tavuk etini doğru pişirme tekniklerini bilmezseniz sağlığa faydalarından tam olarak yararlanamazsınız. Kızartmasından, soslusuna, haşlamasından buharda pişirmeye hangisini tercih ederseniz en iyi tavuk pişirme yöntemleri her zaman lezzetli sonuçlar verecektir.
Tavuk; dünya mutfaklarında, geniş bir çeşitlilik ve esneklik arz eden, besleyici bir protein kaynağı. Her kültür, bu çok yönlü eti benzersiz ve lezzetli şekillerde pişirme metotları ile buluşturuyor. İster hızlı ve pratik çözümler olsun, isterse de yavaşça pişirilmiş aromatik tarifler olsun; tüm sevdikleriniz için doyurucu ve sağlıklı yemekler hazırlamanın yöntemlerini paylaşıyoruz.
Bu tekniklerin her biri, birden fazla şekilde uygulanabilir ve tavuğun doğal lezzetini ortaya çıkarır. İster ana yemek, ister yan yemek olsun doğru pişirme metodu lezzetli sonuçlar ortaya çıkarır.
1- HAŞLAMA
Haşlama, sağlıklı ve lezzetli bir pişirme yöntemi olup yiyecekleri hafifçe kaynatmayı içerir. Bu yöntem, ızgara veya kızartma gibi yüksek ısı gerektiren tekniklere göre daha az ısı kullanır ve besin değerlerini korur.
Tavuk haşlarken sıcaklığı (158-176 derece civarı) düşük tutarak etin yumuşak kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca su yerine tuz, taze otlar ve baharatlar ekleyerek daha zengin bir aroma elde edebilirsiniz. Pişirme işlemi tamamlandığında et termometresi kullanarak tavuğunuzun mükemmel pişmiş olduğundan emin olabilirsiniz.
TAVUK NASIL HAŞLANIR?
2- BUHARDA PİŞİRME
Buharda pişirme, yiyeceği pişiren kaynar suyun buharlaşarak buharlaştığı başka bir sağlıklı pişirme yöntemidir. Buhar tavuğun yumuşaklığını, nemini ve lezzetini korumasına yardımcı olur. Buharda pişirilmiş tavuk, ilave yağ gerektirmediği için kalori açısından da nispeten düşüktür.
TAVUK BUHARDA NASIL PİŞİRİLİR?
3- KAYNATMA
Buharda pişirme gibi kaynatma işleminde de genellikle 212 dereceyi aşmayan düşük sıcaklıklar kullanılır. Haşlanmış tavuk göğsü, pratik bir şekilde parçalanabilen yumuşak ve suludur. El mikseri kullanarak hızlıca hazırlayabileceğiniz bu protein kaynağı, haftalık yemek planlarınızı zenginleştirmenin harika bir yoludur.
Kıyılmış tavuğu dondurarak dört aya kadar saklayabilir ve istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Tavuğunuzun lezzetini artırmak için su yerine et suyu içerisinde otlar ve baharatlarla pişirerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Tavuğu kaynatmak için:
4- BASINÇLI PİŞİRME
Basınçlı pişirme, sağlıklı ve hızlı bir pişirme yöntemi olarak dikkat çekiyor. Bu tekniğin temel prensibi, yiyecekleri hava geçirmez bir tencerede(düdüklü tencere) yüksek basınç altında buhar ve ısıyla pişirmektir. Ayrıca son araştırmalar da gösteriyor ki, buharda pişirme gibi basınçlı pişirme de daha az kanserojen madde üretmektedir. Bu nedenle besin değerlerini koruyarak lezzetli yemekler hazırlamak isteyenler için basınçlı pişirmenin önemi giderek artmaktadır.
TAVUK NASIL BASINÇLA PİŞİRİLİR?
5- KAVURMA
Kavurma, yiyeceklerin kuru ısıyla, genellikle bir fırında pişirilmesini içerir. Sıcaklık diğer birçok sağlıklı pişirme yönteminden daha yüksek olmasına rağmen, bazı kanıtlar tavuğun 392 dereceye kadar sıcaklıklarda kızartılmasının nispeten düşük düzeyde kanserojen ürettiğini göstermektedir. Bunun nedeni yöntemin sıcak bir yüzeyle sınırlı doğrudan temasıdır.
KAVRULMUŞ TAVUK NASIL YAPILIR?
Tavuk alışverişi yaparken ve tavuk hazırlarken aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun: