Yapay zeka teknolojileri şimdiden hayatımızın bir parçası oldu. Sadece 2025’te bu sektörde yüzde 40’a yakın bir büyüme bekleniyor. Bu da yeni iş fırsatları anlamına geliyor. Ancak kadınlar daha şanslı. Çünkü yapay zeka araçlarının tamamında cinsiyetçi eğilim öne çıkıyor. Çözüm ise daha azla kadın istihdamında aranacak. Uzmanların bu öngörüyü paylaşırken, kadınların yapay zeka alanında kariyer yapabilmeleri için neler yapması gerektiğini de sıralıyor.
Yapay zeka dünyanın en hızlı büyüyen teknoloji sektörlerinden biri. 2021 yılında yapay zeka pazarının büyüklüğü 93,5 milyar dolar değerindeydi ve 2022 ile 2030 arasında yüzde 38,15 büyüyeceği öngörülüyor. Akıllı ev, dijital asistanlar ve sürücüsüz araçlar gibi teknolojilere olan büyük talep nedeniyle yapay zeka, alışkanlıkalrımızdan günlük yaşamımıza kadar her alanda belirleyici olmaya başladı bile.
Bu talep, yüksek vasıflı ve kendini adamış bir işgücüne ihtiyacı da beraberinde getiriyor. Ancak şu anda dünya genelinde yapay zeka çalışanlarının yalnızca yüzde 22’si kadın; bu da teknoloji sektörlerinde çok yaygın olan bir cinsiyet ve beceri açığı bırakıyor.
Pazar araştırma şirketi International Data Corporation tarafından yapılan bir araştırmaya göre yapay zeka işlerinin sayısının bu yıl dünya çapında yüzde 16 artması bekleniyor.
Uzmanlar bu araştırma sonuçlarından yola çıkarak, cinsiyet ayrımını yapay zeka alanında büyüyen iş piyasasıyla birleştirince, teknoloji alanında bir kariyere başlamak veya halihazırda kurulmuş olan teknoloji kariyerlerinde yollarını değiştirmek isteyen kadınlar için bir fırsat penceresi elde edileceğine vurgu yapıyor.
Daha fazla yapay zeka uzmanına yönelik artan talebi karşılamak için yetenek havuzunun kadın-erkek, kültür, geçmiş, yaş ve etnik kökenden adayları içerecek şekilde artırılması gerektiğine vurgu yapılıyor.
Bu konuda başta teknoloji devi firmalarının veri ve yapay zekadan sorumlu yöneticileri olmak üzere sektör uzmanlarının dile getirdiği ifadeler şu şekilde:
“Yapay zeka yalnızca yaşama ve iletişim şeklimizi değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda dünya çapında hemen hemen her sektörün işleyiş şeklini de değiştiriyor. Bununla birlikte, yapay zekanın cinsiyet önyargısı sorunu yaşadığı ve oluşturulan ürün ve hizmetlerin doğası gereği cinsiyet önyargısı özellikleri sergilediği iyice belgelenmiştir. Bu nedenle, kadınların yapay zeka alanında çalışması için çok fazla fırsat ve ihtiyaç var çünkü mevcut yapay zeka ürünlerinin sergilediği cinsiyet önyargısı sorununu çözmek için, bunları oluşturan insanlardan oluşan ekiplerin, insanlığın çeşitlilikle karakterize edildiği gerçeğini yansıtması gerekiyor.”
Uzmanlar öncelikle kız çocuklarının küçük yaşlardan itibaren yapay zeka alanında kariyer yapma fırsatlarına kapı açan matematik ve fen bilimleri gibi temel dersleri almaya teşvik edilmesi, gelecekte sektördeki kadın sayısının artırılmasında anahtar rol oynayacağını belirtiyor.
Yapay zeka konusunda her düzeyde anlayışa sahip kadınların kariyer yollarını bir sonraki seviyeye taşımak için kaydolabilecekleri kurs ve kaynaklar ise şu şekilde sıralanıyor:
Google AI ile öğrenin
Burada yapay zekada çalışmaya uygun hale gelmek için becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak faydalı bilgiler, alıştırmalar ve içerikler bulacaksınız. Google AI ile Öğrenin, rehberler ve kurslardan oluşan bir kombinasyon aracılığıyla, işverenlerin ihtiyaç duyduğu temel becerileri uzaktan öğrenmenize olanak tanır.
Makine öğrenimi kursları
Farklı eğitim şirketleri ve organizasyonları tarafından sunulan makine öğrenimi kurslarında dünyanın dört bir yanından uzmanlar tarafından yürütülen binlerce çevrimiçi kurs bulunmaktadır. Aynı zamanda uluslararası üniversitelerin de makine öğrenim kurslarından yararlanabilirsiniz.
Derin öğrenme ve bilgisayarla görme
Bu kursta, bilgisayarların herhangi bir şeyi algılamayı nasıl öğrenip daha etkili ve akıllı uygulamalar ve ürünler oluşturabileceğini öğrenebilirsiniz. Kurs esas olarak yüz ve nesne algılamayı öğrenmeye odaklanır. Emniyet, bankacılık ve sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere birçok sektörde giderek daha güçlü hale gelen ve kullanılan teknoloji.