Bilgi teknolojileri sektöründe mevcut işgücünün yalnızca yüzde 26’sı kadınlardan oluşuyor. Bu durum gelecek yıllarda daha fazla kadının istihdam edileceği anlamına geliyor. Peki bu alana yönelmek isteyen kadınlar ne yapmalı? Uzmanların bu alandaki tavsiyelir 8 adımda kadınların teknoloji kariyeri yolculuğuna eşlik edecek tüyoları ortaya çıkardı.
Yaşadığımız bu dijital dünyada çoğunluğumuz günlük yaşamlarımızda büyük ölçüde teknolojiye güveniyor. Bu nedenle sektör, kazançlı kariyerler için benzersiz fırsatlar sunuyor.
Buna rağmen kadınlar BT (Bilgi Teknolojileri) sektöründe hala yeterince temsil edilmiyor; mevcut rakamlar teknoloji iş gücünün yalnızca yüzde 26’sının kadın olduğunu gösteriyor.
Bu dengesizliğin büyük bir kısmı stereotiplere ve sektöre girişin önündeki engellere bağlanabilir ancak bir kadın olarak teknoloji sektörüne girmek çok kolay değil.
Buna rağmen kadınlar kararlılık, planlama ve akranlarının desteğiyle teknoloji alanında başarılı bir kariyere sahip olabilirler.
Uzmanların görüşleri teknoloji endüstrisine giriş yapmak isteyen kadınlar için 8 adımlı bir kılavuzu ortaya çıkarıyor. İşte bu adımlar:
Teknoloji, girebileceğiniz veya uzmanlaşabileceğiniz yüzlerce alanla çok çeşitli bir dünyadır. Sosyal becerilerinizi, deneyiminizi ve hangi rollerin talep edildiğini göz önünde bulundurarak teknolojinin farklı yönleri hakkında biraz bilgi edinmek için biraz zaman ayırın.
İster bir yazılım geliştiricisi, proje yöneticisi, kullanıcı deneyimi tasarımcısı veya başka bir rol olmayı hedefliyor olun, tutkunuzun nerede olduğunu anlamak, kariyer yolunuzu yönlendirmenize ve işinizden tam anlamıyla keyif almanızı sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Hayatınızın hangi aşamasında olursanız olun, kariyer değişikliğini düşünmek için asla geç değildir. Teknolojiyle ilgili en güzel şey, takip ettiğiniz BT alanı hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanabileceğiniz yüzlerce kaynağın bulunmasıdır.
Sektöre adım atmanıza yardımcı olacak ilgili kurslara ve eğitim kamplarına kaydolarak kendinize yatırım yapın. Pek çok platform, çeşitli beceri düzeylerine uygun kaynaklar ve kurslar sunar ve bunların çoğu da ücretsizdir.
Hala tam zamanlı eğitim alıyorsanız ve teknoloji kariyeri düşünüyorsanız ister üniversite ister yüksekokul düzeyinde olsun, sizin için en iyi kursu seçtiğinizden emin olmak için öğretmenlerle ve kariyer danışmanlarıyla konuşun.
Kariyerinizde daha sonra değişiklik yapacaksanız birçok şirket, kazanırken eğitim almanıza yardımcı olacak çıraklık programları sunacaktır.
Biraz teorik bilgi edindikten sonra, hangi pratik deneyimleri üstlenebileceğinizi de düşünmek önemlidir. Giriş seviyesi deneyimi arıyorsanız bu zor olabilir, ancak kişisel projeler üzerinde çalışmak potansiyel işverenler için gerçekten etkileyici olabilir ve öğrendiklerinizi uygulayarak çok değerli deneyimler kazanacaksınız.
Örneğin Hackathon’lar programlama becerilerinizi sergilemenin harika bir yoludur ve çoğu hackathon da ücretsizdir. Kendi başlattığınız güçlü bir deneyim portföyü oluşturmak, yeteneklerinizi ve tutkunuzu potansiyel işverenlere gösterecek ve sizi diğer adaylardan ayırmaya yardımcı olacaktır.
İş dünyasında önemli olan ne bildiğiniz değil, kimi bildiğinizdir derler ve teknoloji dünyasında da durum kesinlikle böyledir.
Hem sektör içinde hem de sektör dışında ilgili kişilerden oluşan güçlü bir profesyonel ağ oluşturmak, bağlantılar kurmanıza ve kariyerinizi ileriye taşımanıza yardımcı olacaktır. Bunu, fuarlar ve ödül törenleri gibi sektör etkinliklerine katılarak ve çevrimiçi topluluklarla etkileşim kurarak yapabilirsiniz.
LinkedIn, bağlantıları takip etmenize ve onların kariyer hareketleri ve haberleri konusunda güncel kalmanıza yardımcı olacak harika bir araçtır. LinkedIn’de aktif olmak iş ararken çok önemlidir, çünkü birçok işveren sizi bir rol için değerlendirirken oraya bakacaktır.
Teknoloji alanında, sizin için mükemmel rolü bulmanıza yardımcı olacak pek çok uzman iş arama aracı ve sitesi bulunmaktadır.
Kadınları teknoloji ekiplerine aktif olarak dahil etmek isteyen ve kuruluşlarında kapsayıcılığı ve çeşitliliği destekleyen işverenleri araştırın.
Becerileriniz için niş iş arama sitelerini kullanın ve size uygun fırsatları bulmak için profesyonel ağınızdan en iyi şekilde yararlanın. Ayrıca, ağınızı ve görünürlüğünüzü genişletmek için doğrudan şirketlere/işe alım uzmanlarına ulaşmayı ve kariyer fuarlarına katılmayı düşünün.
İş görüşmeleri çoğumuzun, özellikle de kadınların korktuğu bir şeydir. Ancak kendinizi muhtemelen sorulacak sorulara hazırlarsanız, hazır olduğunuzu bilerek rahatlayabilirsiniz.
Çok teknik bir göreve girecekseniz, teknoloji değerlendirmeleri ve testleri gibi şeyler aracılığıyla becerilerinizi göstermeye hazır olun. Yol boyunca edindiğiniz deneyim ve becerilerinizi kullanmayı ve kendinizi ve sektöre olan tutkunuzu güvenle sergilemeyi unutmayın.
Teknoloji endüstrisi dünyanın en hızlı büyüyen endüstrilerinden biridir. Sürekli gelişmeler ve yeni teknolojiler, başarılarınıza güvenmeyi göze alamayacağınız anlamına geliyor.
Yaşam boyu beceri geliştirme ve öğrenmeyi taahhüt edin ve çevrimiçi kaynaklar ve geliştirme programları aracılığıyla gelişen teknolojiler, sektör trendleri ve en iyi uygulamalar hakkında güncel kalın.
İşverenler, çalıştıkları sektöre tutkuyla bağlı olan birine gerçekten değer vereceklerdir ve kendi araştırmalarınızdan edindiğiniz bilgileri ve sektöre olan gerçek ilginizi kullanarak ideal bir aday olarak öne çıkacaksınız.
Teknolojide çeşitliliği artırmanın ve cinsiyet ayrımını azaltmanın yollarından biri, işyerlerimizde ve daha geniş teknoloji topluluğunda DE&I’yi (çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık) savunmaktır. BT alanında kariyer yapmak isteyen ve kapsayıcı çalışma ortamları oluşturmaya aktif olarak katılan diğer kadınları teşvik ederek ve destekleyerek, bu misyona yardımcı olma konusunda üzerinize düşen rolü oynayabilirsiniz.