Senelerce plazada çalıştıktan sonra memleketi Sivas’a dönen Mehtap Karaoğlu Keleş kardeşiyle ‘istiridye mantarı’ üretimi yapmaya başladı. Kardeşler sağlıklı ürünleri üretmenin yanı sıra bölge ekonomilerine de katkı sağlıyor.
Sivas Zara’da ‘istiridye mantarı’ üretimi yapan iki kardeş 3 yıldır bölge ekonomilerine katkıda bulunuyor. Yıllarca plazalarda çalışan kardeşler ürettikleri ürünlerle Sivaslılara da yeni bir lezzet sunuyor. Kardeşler pandemi sürecinde ve sonrasında insanların organik gıdaya ihtiyaç duymasını göz önüne alarak memleketlerinde üretim yapmaya karar verdi.
İnsanların artık et almada zorluk çektiğini gördüğünü söyleyen Mehtap Karaoğlu Keleş, “Bu duruma bağlı olarak protein eksikliğinin boy gösterdiğini gözlemledim. Kardeşimle el ele verip böyle bir girişimde bulunduk” şeklinde konuştu.
Memleketinde faydalı bir iş yapmak istediğini belirten Keleş, öncelikle ön lisanstan mezun olduğunu ardından lisans eğitimine tamamladığını ifade etti. Bununla da yetinmeyerek yüksek lisansı da bitirdiğini söyleyen Keleş farklı iş kollarında da çalıştığını anlattı.
Yaklaşık 3 yıl İstanbul’da plazalarda çalıştığını ifade eden Keleş, “Pandemi sürecinde ve sonrasında insanların organik gıdaya ihtiyaç duymasını göz önüne aldım ve memleketime geri döndüm. Memleketimde faydalı bir iş yapmayı istedim. Çünkü insanlar organik ürünlere ulaşmakta oldukça zorluk çekiyorlar. Ben bu durumu en net şekliyle İstanbul’da gözlemledim. Bununla birlikte insanların artık et almada zorluk çektiğini gördüm. Buna bağlı da protein eksikliğinin boy gösterdiğini gözlemledim” dedi.
Kardeşi Doğan Necmettin Karaoğlu’nun grafik tasarımı okuduğunu anlatan Keleş, iki kardeş olarak böyle bir girişimde bulunduk şeklinde konuştu.
Bu ürüne ilk başta Zara halkının yabancı olduğunu söyleyen Keleş, yaklaşık 3 yıldır bu işi yaptıklarını ifade etti.
Zara’da zorlu hava koşullarından dolayı zaman zaman ekimleri de ötelediklerini anlatan Keleş bu ürünün çok kuraklığı sevmediğini söyledi.
Çiftçilerin zor bir hayat yaşadığını anlatan Keleş, “Ürünler tonaj bakımından farklılık gösteriyor fakat rahatlıkla bin kiloluk ürün elde ediyoruz. İlk sene ektiğimizde İstanbul’a dahi ürün gönderdik. Burada kimse bilmiyordu ama şimdi yiyen bir daha istiyor” ifadelerini kullandı.