Meyve ağaçlarının üzerinde yaşayan ökse otu, toprakta yetişmeyen ender bitkiler arasında. Meyveleri zehirli olan bu bitkinin yaprakları tam bir şifa kaynağı. Öyle ki kanserli hücrelerin yayılmasını bile önlüyor. Regl döneminde çekilen ağrıyı hafifletiyor, menopoz belirtilerini azaltıyor. Ökse otunun faydaları, özellikleri ve kullanım şekli hakkında bilmeniz gereken çok şey var.
Ökse otu, ağaçların üzerinde yetişen ve yüzyıllardır farklı hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılan bir bitki. Bu bitki, yaprakları kurutulup içildiğinde, sindirim sorunlarından adet düzensizliklerine kadar birçok konuda şifa oluyor. Kanserli hücrelerin yayılmasını önlediği için kemoterapi sonrasında kullanılması tavsiye ediliyor. İşte ökse otu hakkında bilinmesi gerekenler…
Gökçe otu adıyla da bilinen ökse otu, özellikle elma, armut, kiraz, erik, ıhlamur, kavak, meşe ve çam ağaçlarının üzerinde yetişen asalak türde bir bitkidir. Dört mevsim boyunca yeşil kalan bu bitkinin şeffaf ve beyaza çalan renklerde küçük ve yapışkan meyveleri vardır. Meyveleri insanlar için zehirlidir ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Halk arasında; gevele, gövelek, çekem ve purç gibi isimlerle bilinir.
Bu bitki Milattan önce bile çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu. Hatta toprakta değil de ağaçların üzerinde yetişmesinden dolayı bazı kültürlerde bu bitki, sihirli bitkiler arasında gösteriliyor. Aşkın sembolü olarak bilinen bu ot, özellikle yabancı film ve dizilerde Noel zamanlarında kapıların üzerine süs olarak takılıyor.
Mart ve Nisan aylarında sarı çiçekler açan ökse otu Türkiye’nin her yerinde yetişebilmesine karşın bu bitkiye en çok Marmara ve Karadeniz bölgesinde rastlanır. Dünyada ise Asya ve Avrupa topraklarında yetişir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ile Hayat ve Sağlık adlı YouTube kanalında ökseotunun faydalarından şu şekilde bahsetti:
Ökse otunun bilinen diğer faydaları şu şekildedir:
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ökse otunun şu şekilde kullanılmasını tavsiye ediyor:
1 bardak sıcak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ökseotu yaprak ve sapları ilave edilir ve 8 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra süzülür ve içilir. Bu kür 7 gün boyunca 4 defa uygulanır ve sonrasında 3 gün ara verilir. Ökse otu çayı her defa taze olarak demlenmelidir.
Ökse otu merheminin yaralara, böcek sokmalarına ve uçuğa karşı iyileştirici etkisi vardır. Ökse otu merhemi yapmak için bahar aylarında toplanan bir çay bardağı ökse otu çiçeğini bir yemek kaşığı tereyağı ile birlikte mikserden geçirin. Karışım krem formunu alana kadar bu işleme devam edin.
Karışım krem formunu aldığında, minik bir kavanoza koyun ve böcek soktuğunda ya da uçuğunuzun çıktığında bu merhemden sürün. Merhemi sürdükten 10 dakika sonra yara olan bölgeyi bol suyla yıkayın. Merhemi buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
NOT: Ökse otunu ilk defa kullanacak olanlar, bu otu kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorların onay vermediği herhangi bir bitki kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu içerik, bilgilendirme amaçlıdır, teşhis ve tedavi içermez.