“Pozitif ebeveynlik” son yıllarda ebeveynlik uygulamalarını tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir moda sözcük. Araştırmalar yeni yeni tanımları yapılan pozitif ebeveynliğin çocukları daha az sorunlu davranışlar sergilemeye ittiğini ortaya koyuyor. Peki pozitif ebeveyn nasıl olunur, pozitif ebeveynlik uygulamaları nelerdir? Bilmeniz gerekenleri araştırdık.
Pozitif ebeveynlik, son yıllarda birçok aile tarafından benimsenen ve çocukların davranışlarını olumlu yönde etkileyen bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Uzmanlara göre bu yöntem, çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerini destekleyerek, daha sağlıklı ilişkiler kurmalarını ve olumlu davranışlar sergilemelerini teşvik ediyor.
Pozitif ebeveynliğin daha tutarlı bir tanımına ihtiyacı olsa da yakın zamanda konu hakkındaki 120 makaleye dayanarak oluşturulan Seay ve Freysteinson’in 2014’te Infant and Child Development’ta yayınlanan çalışmalarında yer alan ebeveynlik tanımı şu şekilde:
“Ebeveynler ve çocuklar arasında, bir çocuğun ihtiyaçlarını tutarlı ve koşulsuz bir şekilde karşılamayı, öğretmeyi, yönlendirmeyi, iletişim kurmayı ve karşılamayı içeren sürekli bir ilişki.”
Yine bir başka araştırmada, pozitif ebeveynlik, “çocuğun ihtiyaçlarına ve duygularına duyarlı ve sıcaklık ile düşünceli, kesin sınır koymayı zaman içinde tutarlı bir şekilde birleştiren” bir ebeveyn-çocuk ilişkisi olarak tanımlanmıştır.
Araştırmalar, pozitif ebeveynliğin çocuklarda daha düşük düzeyde saldırganlık ve diğer zorlayıcı davranış biçimleriyle ilişkili olduğunu bulmuştur. Özellikle, ennelerin yürümeye başlayan çocuklarıyla daha olumlu ebeveynlik uygulamaları kullanmasının ilerleyen zamanda zorlayıcı davranışlar sergileme olasılığını düşürdüğü tespit edilmiştir.
Araştırmaya göre, çocuklarda daha az zorlayıcı davranışlarla ilişkilendirilen olumlu ebeveynlik nasıl uygulanır? İşte 5 madde:
Pozitif ebeveynlik sınırlar konusunda da esnek değil. Çocuğunuzu asla düzeltmemeniz veya sınır koymamanız anlamına gelmiyor. Araştırmalarda tanımlandığı şekliyle pozitif ebeveynlik, tutarlı ve kesin sınırlar koymayı içeriyor.
Pozitif ebeveynlik ayrıca çocuğunuzun tüm öfke nöbetleri ve çöküntüleri sırasında yanında kalmak anlamına gelmiyor. Çocuğunuzun ipuçlarına karşı duyarlı olmak, üzgün olduklarında alana ihtiyaç duyuyorlarsa, sakinleşmeleri için onlara zaman ve alan vermeniz gerekiyor. Ve eğer siz, ebeveyn olarak, sakinleşmek için biraz zamana ve alana ihtiyaç duyuyorsanız, kendinize de izin verin!