Yaz sıcakları bastırırken evcil hayvanlarınız da sizin kadar bundan etkilenir. Evcil hayvanları kavurucu sıcaklarda serin tutmanın da yöntemleri var.
Yaz mevsiminin gelmesiyle artan sıcaklıklar hem insanlar hem de evcil hayvanlarımız için risk oluşturabilir. Sıcak çarpması, en sağlıklı köpek ve kedilerin bile canını tehlikeye atabilecek ciddi bir duruma gelebiliyor. Bu nedenle, tüylü dostlarımızı serin tutmak ve aşırı ısınma belirtilerini fark etmek hayati önem taşır.
Serin zamanlarda yürüyüşleri planlayın:
En sıcak saatlerde, yani öğlen saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçının. Yürüyüşlerinizi sabahın erken saatleri veya akşam güneş batmadan önce yapmayı tercih edin Gölgede bolca zaman geçirebilecekleri bir rota seçin. Yanınızda her zaman su bulundurun ve sık sık su molaları verin.
Patilerin yanmasını önlemeye çalışın:
The Ultimate Pet Health Guide (Nihai Evcil Hayvan Sağlığı Rehberi) kitabının yazarı, Gary Richter, “Sıcak kaldırım pati pedlerini yakabilir. Avucunuzu kaldırımda beş saniye tutamazsanız, köpeğiniz kaldırımda yürümemelidir.” diyor. Yani evcil hayvanınızla dışarı çıkarken kaldırımın sıcaklığını kontrol edin ve gerekirse pati koruyucu botlar kullanın.
Mümkünse evcil hayvanınızın serin ve gölgeli bir yerde vakit geçirmesini sağlayın.
Klimanız veya vantilatörünüz varsa onu da kullanabilirsiniz.
Evcil hayvanınızın su kabını serin bir yerde bulundurun ve suyun her zaman temiz ve taze olduğundan emin olun.
Islak bir havluyla onları serinletebilirsiniz.
Buz küpü içeren su verebilirsiniz.
Özellikle kısa burunlu ırklar, yaşlı ve kilolu hayvanlar ve kalp veya akciğer hastalığı olan hayvanlar aşırı ısınmaya karşı daha hassastır. Bu hayvanları sıcak havalarda daha fazla dikkatle takip etmeniz gerekir.
Asla evcil hayvanınızı sıcak bir arabada yalnız bırakmayın. Bu çok tehlikeli olabilir ve ölümcül sıcak çarpmasına yol açabilir.
Evcil hayvanınızın aşırı ısındığını gösteren belirtilere dikkat edin: aşırı nefes alma, nefes almada zorluk, parlak kırmızı veya morarmış diş etleri, karında veya kulakların iç kısmında morarma, aşırı salya akıtma, halsizlik, sersemlik veya bayılma. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz derhal veterinerinize başvurun.
Evcil hayvanınızın tüylerini daha kısa kestirmek veya tıraş etmek onları serin tutmaya yardımcı olabilir.
Sıcak havalarda evcil hayvanınızla aşırı egzersiz yapmaktan kaçının.
Evcil hayvanınız için soğutma matları veya yastıkları kullanabilirsiniz.
Evcil dostlarımızı sıcak yaz günlerinde serin ve güvende tutmak için bu basit adımları izleyerek onları mutlu ve sağlıklı tutabiliriz. Unutmayın, onlar da tıpkı bizim gibi sıcak havalardan etkilenir ve bizim desteğimize ihtiyaç duyarlar.