Kimileri için yaşam tarzı, kimileri için zinde kalmanın formülü olan kahve sağlığa faydalarıyla nedeniyle de tercih ediliyor. Ancak, kahveyi hangi amaçla tüketirseniz tüketin, içtiğiniz saate dikkat etmezseniz, faydadan çok zarar görürsünüz.
Sabahları daha zinde hissetmek ve uyku sersemliğini atmak için kahve bir formül olabliir. Biran önce canlanma isteği ile kahve fincanına sarılırken aslında vücut sağlığınızı tehlikeye atıyorsunuz. Kahvenin yararlarına vurgu yapan bilim insanları, hangi saatte içildiği konusunun kritik olduğunu belirtiyor.
Araştırmalara göre, sabahları uyanır uyanmaz kahve içmek yerine bir saat beklemeyi tercih etmek, vücudunuzun doğal enerji döngüsünü takip etmesine ve gün boyunca daha istikrarlı bir performans sergilemesine yardımcı oluyor.
Sabahları uyanır uyanmaz hissedilen o anlık enerji patlaması, aslında vücudumuzun içinde gerçekleşen karmaşık hormonal değişikliklerin bir sonucudur. Bu süreçte stres hormonu olarak bilinen kortizol, bizi uyandırma ve güne başlama konusunda önemli bir rol oynar.
Adrenalin hormonu ile birlikte yükselen kortizol seviyeleri, bizlere enerji verir ve zihinsel odaklanmamızı arttırır. Bu nedenle sabah kendimizi daha canlı hissederiz. Kahve gibi dışarıdan alınan enerji kaynaklarını kullanmadan önce, vücudun doğal olarak bu hormonları dengeleyip uyandırmaya çalıştığını unutmamak gerekir.
Uzmanlara göre, kortizol seviyenizin zaten en yüksek olduğu sabah saatlerinde kafein tüketmek, vücudu gereksiz stres altına sokabilir ve gün içinde enerji dalgalanmalarına sebep olabilir.
Enerjik ve dengeli bir gün geçirmek istiyorsanız, uyandıktan sonra ilk bir-iki saatte kahve yerine su içmeyi tercih edebilir, kortizol seviyenizin doğal olarak düşmesini bekleyip daha sonra keyifli bir kahve molası verebilirsiniz.
Uluslararası Kalp ve Akciğer Enstitüsü Restoratif Tıp Merkezi’nde kardiyotorasik cerrah olan Dr. Steven Gundry, kafeini doğal bir sabah enerjisi artışıyla birleştirmenin, sabah erken saatlerde egzersiz yapmak gibi zorlu bir görevi üstlenmenin harika bir yolu olabileceğini söylüyor.
Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin‘in vurguladığı önemli bir nokta ise, sabah aç karnına içilen kahvelerin çarpıntıya yol açabileceği yönünde. Özellikle kalp ritmi bozukluğu gibi durumlarda buna daha da dikkat edilmesi gerekiyor.
Araştırmaların gösterdiğine göre, kortizon piki yapmamışken içilen kahveler de benzer etkilere sahip olabiliyor. Kalp sağlığınız için kafein tüketimine dikkat etmek ve özellikle aç karnına kahve içmekten kaçınmak önem taşıyor.
Sabahın erken saatlerinde uyanır uyanmaz kahve içme alışkanlığınız varsa, belki de düşünmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bilim insanlarına göre, sabah kahvesi için en ideal zaman 10:00’dur. Çünkü vücudumuzda kortizon hormonunun doruk yaptığı saat genellikle 08:00’dir ve hormon seviyesi 10:00’da düşer.
Eğer hormon piki sırasında kahve tüketilirse, vücutta hormonal dengesizliklere yol açabilir. Benzer şekilde öğleden sonra kafanızı toparlamak için bir fincan kahveye ihtiyaç duyduğunuzda, bunu saat 14:00 civarında yapmanız daha sağlıklı olabilir.