Popüler video oyunları problem çözme becerilerini keskinleştirmek ve akranlarla bağ kurmak gibi olumlu özelliklerinin yanında çevrimiçi sohbet nedeniyle ciddi riskler barındırıyor. Özellikle oyunlarla birlikte kullanılan Discord gibi uygulamalar çocuklar için tehlike saçıyor. Uzmanlar, çocukları çevrimiçi oyunlar ve sohbetlerde tehlikelerinden korumanın yollarını paylaştı.
Geçtiğimiz yıl, Amerika’da çocuklar ve gençler popüler video oyunlarına oldukça fazla zaman ayırdı. Genç nesli bu kadar etkisi altına alan bir teknolojinin faydaları yanında ciddi riskleri de barındırdığı gerçeğinden yola çıkan ebeveynler, çocuklarının oyun güvenliği konusunda endişelerini sıkça dile getiriyor.
Sosyal medyada yapılan bir ankette, bazı ebeveynler bu oyunları tamamen silmeyi önerirken, bazıları ise teknolojinin kaçınılmaz olduğunu ve çocukların bu teknolojiyi kullanmayı öğrenmesi gerektiğini belirtiyor.
Çevrimiçi oyunlardaki en büyük tehlike olarak görülen chat aktivitelerini ebeveynler nasıl yönetiyor? Özellikle Discord gibi popüler uygulamalar için nasıl önlemler alınabilir?
Bazıları oyun içi chat fonksiyonunu devre dışı bırakıp, çocukların tablet veya telefon gibi diğer cihazlarla mesajlaşmasına veya görüntülü konuşmasına izin veriyor. Bazıları ise kendi hesaplarını oluşturarak çocuklarıyla birlikte oyun oynuyor.
“Sadece arkadaşlar” modunu etkinleştirip, çocuklarının kimlerle etkileşime girdiğini onaylayan ve izleyen ebeveynler de var. Güvenliği ön planda tutan birçok ebeveyn, çocuklarının oyunları sadece ortak alanlarda kullanmasına izin veriyor.
Uzmanlar popüler oyunlardaki chat fonksiyonlarını yönetme ve çocukların aktivitelerini kontrol etme konusunda ebeveynlere önemli ipuçları sunuyor.
Bir güvenlik yazılımı hizmetinin kurucusu ve CEO’su Ron Kerbs, ebeveynlerin bu popüler oyunları daha güvenli hale getirmek için birçok yolu olduğunu belirtti.
Kerbs, “Birçok oyun, çocuğunuzun kimlerle etkileşimde bulunduğunu yönetmenizi ve iletişimlerini izlemenizi sağlayan yerleşik ebeveyn kontrolü özelliklerine sahip” dedi.
Kerbs, popüler oyunların ebeveynlere çocuklarının iletişimini kontrol etme ayarları sunduğunu belirterek şunları söyledi.
“Bir oyunda, yalnızca onaylı arkadaşların katılabileceği özel bir sunucu kurabilirsiniz. Diğer oyunlarda ise arkadaşlık isteklerini kimin gönderebileceğini, çocuğunuzla kimin sohbet edebileceğini ve oyunlarına kimin katılabileceğini sınırlayan gizlilik ayarları bulunuyor.”
Kerbs, yaşa uygun iletişimin önemine vurgu yaparak, “5 ile 7 yaş arasındaki daha küçük çocuklar için tüm chat fonksiyonlarını engellemeyi öneriyoruz. Biraz daha büyük çocuklar içinse, sadece tanıdığınız arkadaşlarla yapılan konuşmaları onaylayarak chat özelliklerini açabilirsiniz” diye ekledi.
Kerbs, ek olarak şu çevrimiçi güvenlik ipuçlarını sundu:
Bark Technologies’in Baş Ebeveyn Sorumlusu ve Parenting in a Tech World kitabının ortak yazarı Titania Jordan, “Çocuğunuzun yalnızca gerçek hayatta tanıştığı ve güvendiği kişilerle çevrimiçi sohbet etmesine izin veren bir kural oluşturun” şeklinde tavsiyede bulundu.
Jordan, çocukların oyun oynarken arkadaşlarıyla iletişim kurmak için başka chat platformları kullanmalarına karşı uyarıda bulunarak, “Özellikle Discord gibi çevrimiçi chat platformlarına geçiş yaptıklarında büyük bir tehlike ortaya çıkıyor. Discord, Slack gibi, sesli, metinli veya görüntülü sohbet edebileceğiniz birçok kanala sahip. Çoğu çocuk sadece özel arkadaş sunucularında kalır, ancak bir çocuk yabancılarla dolu bir genel sunucuya girerse, predasyon riski artar” dedi.
Jordan, ayrıca teknoloji dünyasındaki değişimlere ayak uydurmaya çalışan diğer ebeveynlerle bağlantı kurmayı önerdi.