Bu besinleri yiyenlerin beyni daha yavaş yaşlanıyor! Akdeniz diyetinin bir faydası daha kanıtlandı

28 Temmuz 2024
0 Yorum
bu besinleri yiyenlerin beyni daha yavas yaslaniyor akdeniz diyetinin bir faydasi daha kanitlandi

Yeni bir araştırma, beyin sağlığı ve yaşlanma arasındaki ilişkiye dair çarpıcı bulgular ortaya koydu. Buna göre belirli besin maddeleri beynin daha geç yaşlanmasını sağlıyor. Bu besinlerin Akdeniz diyeti listesinde olması ise dikkat çekti…

Bilim insanları uzun süredir beyin sağlığını koruyarak daha sağlıklı yaşlanma yollarını araştırıyor. Beyin yaşlanmasını hızlandıran risk faktörleri hakkında çok şey bilinirken, bilişsel gerilemeyi önleme yolları hakkında daha az bilgi bulunmaktadır.

Nebraska-Lincoln Üniversitesi Beyin, Biyoloji ve Davranış Merkezi ve Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi ortak çalışması ise belirli besin maddelerinin sağlıklı beyin yaşlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koydu. 

Beyin, Biyoloji ve Davranış Merkezi Direktörü Aron Barbey liderliğinde, Jisheng Wu ve Christopher Zwilling’in katılımıyla gerçekleştirilen çalışma, modern sinirbilim ve beslenme bilimi yeniliklerini bir araya getirerek, bilişsel olarak daha iyi performans gösteren katılımcılarda belirli bir besin profili belirledi.

Çalışma, 65-75 yaşları arasında 100 sağlıklı katılımcıyı kapsıyordu. Bu katılımcılar, demografik bilgiler, vücut ölçümleri ve fiziksel aktiviteleri içeren bir anket doldurdular. Ayrıca, oruç tutma sonrası kan plazmaları toplanarak besin biyomarkerları analiz edildi. Katılımcılar ayrıca bilişsel değerlendirmelere ve MR taramalarına tabi tutuldu.

besinler beyin ara 2

AKDENİZ DİYETİYLE GELEN SAĞLIK 

Elde edilen veriler, katılımcılar arasında iki tür beyin yaşlanması olduğunu gösterdi: Hızlandırılmış ve beklenenden daha yavaş. Beklenenden daha yavaş beyin yaşlanmasına sahip olanlar, farklı bir besin profiline sahipti. Yararlı besin biyomarkerları, çeşitli yağ asitleri; antioksidanlar ve karotenoidler; iki formda E vitamini ve kolin içermekteydi. Bu profil, daha önce sağlıklı beyin yaşlanması ile ilişkilendirilen Akdeniz diyetinde bulunan besinlerle korelasyon gösterdi.

akdeniz diyeti

Barbey, “Çalışmamız, beslenme biliminin sağlık yararları sunabileceği bilinen belirli besin biyomarkerlarını araştırdı. Bu, Akdeniz Diyetinin olumlu sağlık etkilerini gösteren geniş çaplı araştırmalarla örtüşüyor” dedi.

Barbey, önceki araştırmaların çoğunlukla katılımcıların kendi hatırlamalarına dayanan gıda sıklığı anketlerine dayandığını, bu çalışmanın ise beyin görüntüleme, kan biyomarkerları ve doğrulanmış bilişsel değerlendirmeleri bir araya getiren ilk ve en büyük çalışmalardan biri olduğunu belirtti. Barbey şöyle konuştu: 

“Çalışmamızın benzersiz yönü, beslenme, bilişsel işlev ve beyin görüntüleme verilerini entegre eden kapsamlı yaklaşımıdır. Bu, bu faktörler arasındaki ilişkiyi daha sağlam bir şekilde anlamamıza olanak tanır. Geleneksel nöropsikolojik testlerle bilişsel performansı ölçmenin ötesine geçiyoruz. Bunun yerine, beyin yapısı, işlevi ve metabolizmasını eşzamanlı olarak inceliyor, bu beyin özelliklerinin bilişsel yeteneklerle doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyoruz. Ayrıca, bu beyin özelliklerinin diyet ve beslenme ile doğrudan ilişkili olduğunu, besin biyomarkerlarında gözlemlenen desenlerle ortaya koyuyoruz.” 

besinler beyin ara 1

BESİNLER HAP FORMUNDA DENENECEK 

Araştırmacılar, bu besin profilinin sağlıklı beyin yaşlanması ile ilişkisini daha fazla keşfetmeye devam edeceklerini belirtti. Barbey, gelecekteki adımların, bilişsel işlev ve beyin sağlığı ile olumlu ilişkili belirli besinleri izole etmek ve bunları nutrasötik (hap, toz, ilaç vb.) formda uygulamak olduğunu söyledi. Barbey, “Bu, bu belirli besin profillerinin seviyelerini artırmanın bilişsel test performansında ve beyin yapısı, işlevi ve metabolizmasında iyileşmelere yol açıp açmayacağını kesin olarak değerlendirmemize olanak tanıyacaktır” dedi. 

besinler beyin ara

Barbey, ayrıca Journal of Nutrition için “Beslenme ve Beyin – Beslenme Yoluyla Optimal Beyin Sağlığına Ulaşma Yollarını Keşfetmek” başlıklı özel bir koleksiyonun ortak editörlüğünü yapıyor ve bu koleksiyon için makale başvuruları kabul ediliyor. İlk makaleler gelecek yıl yayımlanmaya başlayacak. 

Barbey, “Beslenmenin beyin sağlığı üzerindeki derin etkisini anlamak konusunda büyük bilimsel ve tıbbi ilgi var,” dedi ve şöyle ekledi:

“Bunu tanıyarak, Ulusal Sağlık Enstitüleri yakın zamanda on yıllık bir stratejik plan başlattı. Bu stratejik plan, beslenme araştırmalarını önemli ölçüde hızlandırmayı amaçlıyor. Çalışmamız, beslenme alışkanlıklarının beyin sağlığı ve bilişsel işlevler üzerindeki etkisini anlamaya yönelik değerli bilgiler sağlamayı hedefleyerek bu kritik girişimle doğrudan örtüşmektedir.”