Hem Kur’an hem İncil hem Tevrat’ta adı geçiyor! Evine koyanın evi bereketleniyor. Sağlık açısından da çok faydalı. İşte narın bilmediğimiz faydaları faydalı
Nar, sağlık açısından önemli bir meyve olup, özellikle üç ana sisteme etkisi ile dikkat çekiyor: beyin, bağırsaklar ve böbrekler. Bu üç B’yi akılda tutarak narın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini daha iyi anlayacaksınız. Narın neye iyi gelir, tohumları faydalı mı? İşte detaylar
Prof. Dr. Murat Aksoy’ın YouTube kanalından verdiği bilgilere göre; Nar, beyin sağlığı üzerinde koruyucu etkileri olabileceği düşünülen birçok fitokimyasal madde içeriyor. Özellikle Alzheimer ve Parkinson hastalıkları için de faydalı olduğu söyleniyor. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar sınırlı.
Nar, bağırsak sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahip. Bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin sayısını artırıyor. Sindirim sistemini düzenliyor. Bağırsak sağlığı için önemli olan lif içeriği, narın sağlığa olan katkılarından biridir. Günde 30-35 gram lif tüketmemiz gerektiği bilinirken, narın içinde yaklaşık 4-10 gram arasında lif bulunabilir. Bu nedenle, narın bağırsak sağlığını desteklemek için düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.
Böbrek taşı sorunu yaşayan kişiler için nar ekstresinin taş oluşumunu azaltabileceğine dair bazı veriler bulunuyor. Özellikle böbrek taşı sıkıntısı çekenlerin nar ekstresi tüketmeleri faydalı olabilir.
Narın içerisinde C vitamini, K vitamini, magnezyum ve potasyum gibi önemli besin maddeleri var. Ve antioksidan özellikleri de oldukça yüksek. Özellikle antosiyaninler, vücutta oluşan oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur. Bu antioksidanlar, iltihaplanmayı önleyerek birçok hastalığın riskini azaltabilir.Nar vücuttaki iltihap oluşumunu da engeller
Narı hem çiğ hem de salatalarda tüketebilirsiniz. Narın tohumları da oldukça faydalı. İçinde çok sayıda fitokimyasal, vitamin ve mineral var.
Bazı kaynaklar narın Sümerlerden geldiğini belirtirken, bazı kaynaklar ise Farsça’dan geldiğini belirtiyor. İran ve Kuzey Hindistan’da 3500 yıl önce tüketilmeye başlananan Nar ve zamanla Akdeniz bölgesine yayıldı.
Tarih boyunca birçok kültürde önemli bir yere sahip olmuş, dini motiflerde ve sembollerde sıkça kullanılmıştır.
Örneğin, Yahudilikte nar, bolluğun ve bereketin simgesi olarak görülmüş; Hristiyanlıkta ise dini temsillerde yer almıştır. Kur’an-ı Kerim’de de nar, iyi insanlara verilen bir ödül olarak anılmaktadır.
Not: Tedavi önerisi değildir. Öncelikle doktorunuza başvurun.