Netflix’te 2. sezonu çekilen Şahmaran dizisinin çekimleri başladı. Şahmaran’ın sonunu herkes merakla beklerken, hikayesi de araştırılmaya başlandı. Peki kimdir Şahmeran, gerçek mi, hikayesi ne? İşte yılanların şahı Şahmeran hakkında ilginç detaylar
Netflix dizisi Şahmaran’ın, esinlendiği mitolojik figür ‘yılanların şahı’ hikayesi merak konusu oldu. Serenay Sarıkay, Mert Demir ve Burak Deniz’in oynadığı dizinin sonu merak edilmeye başlandı. Şahmaran’ın sonu da Şahmeran gibi mi olacak? İşte hüzünlü hikayesi
Dilimize Farsça’dan gelen Şahmeran, aslında mitolojik bir kahraman. Tarihi ise Mersin’in Tarsus ilçesine dayanıyor. Yılanların şahı anlamına gelen şahmeran’ın hikayesi oldukça çarpıcı.
Mitolojinin en bilindik figürü Şahmeran İran- Pers imparatorluğu’na kadar dayanıyor. Başı kadın, vücudu yılan olan bu mitolojik simgenin hikayesi de oldukça şaşırtıcı.
Bu kadın başlı yılanın Tarsus’ta yaşadığı söyleniyor. Hem büyüleyici hem de gizemli olan şahmeran efsaneler arasında en merak edilenlerden.
Yılanların başı olan bu mitolojik karakter Mardin ve Tarsus taraflarında oldukça bilinen bir karakter. Hemen hemen herkesin evinde aslı bir resmi bulunuyor. Şahmeranın anlamı da merhametli ve akıllı demek.
Efsaneye göre; Efsane, Tarsus’ta yılanlara Meran adı veriyordu. Hikayesi ise fakir bir ailenin çocuğu Cemşab üzerinden gelişir. Cemşab bir mağaraya bal çıkarmak için girer ve hikaye böyle başlar. Arkadaşlaro Cemşab’ı mağarada bırakır. Mağarada kalan Cemşab, bir gün duvarlardan bir ışık süzüldüğünü görür. Elindeki bıçakla bu deliği deşer. Bir de ne görsün! O ışık sızan deliğin ardı yemyeşil bir bahçe. Bahçe de ise bir havuz.
Havuzun etrafında bir sürü yılan olduğunu gören Cemşab, yılanların başı Şahmeran’la yaşamaya başlar ve onun güvenini kazanır. Şahmeran’ın güveniniz kazanan Cemşab dışarı çıkmak ister. Şahmeran ise onu bir şartla bırakır. Mağarada olup biten hiçbir şeyi anlatmamasını. Ailesine kavuşan Cemşab, uzun yıllar şahmeran’dan kimseye bahsetmez..Ta ki vezir ve padişahın hastalanmasına kadar.
İkisinin iyileşmesi için şahmeran’ın eti yemek zorundadır. Bu duruma üzülen Cemşab, Şahmeran’ın yerini söyler. Şahmeran’ın eti ini padişah suyunu ise vezir içer. Vezir ölür. Cemşab bu iyiliği karşısında vezir olur. Şahmeran da ölünce yılanlar Tarsus’u istila eder.
Bu mitolojik hikaye herkesi etkilerken Şahmeran’ın heykeli de Tarsus’a yapılır. Hala oradadır. Her ne kadar kötü bir figür olarak bilinse de aslında Şahmeran bereketi simgeler.
Şahmaran dizisinin sonu da oldukça merak uyandırıyor. Dizinin sonunda Şahmaran kendini feda ederse izleyenleri derinden üzeceği ortada. İzleyip görelim…