Zahmetsiz yetişiyor evi tropik adaya dünüştüriyor! İşte en güzel sarmaşık çeşitleri…

14 Ağustos 2024
0 Yorum
zahmetsiz yetisiyor evi tropik adaya dunusturiyor iste en guzel sarmasik cesitleri

Sarmaşık bitkisi, iç mekanda en kolay yetişen bitkilerden biridir. Evlerinin içerisine renk katmak isteyen birçok kişi hem görüntüsü hem de zahmetsiz yetiştirilmesi nedeniyle sarmaşıkları tercih ediyor. İşte en güzel sarmaşık çeşitleri ve bakımlarıyla ilgili detaylar.

Bitki yetiştiren insanların genellikle aşırı derecede sevdiği bir bitki türü vardır. Kimi kaktüsün her çeşidini, kimi de türlü türlü meneşke şetiştirir. Renk renk, çeşit çeşit bitkinin arasında sarmaşık severler de az değildir. Sarmaşıklarla eve tropikal bir hava vermek istiyorsanız zahmetsiz yetişen bu bitkiyi deneyebilirsiniz. 

ok sarmasigi

OK BAŞI SARMAŞIĞI (SYNGONİUM PODOPHYLLUM)

Ana vatanı Güney Amerika olan ok başı sarmaşığı, ülkemizde melek kanadı ve katırbaşı isimleriyle de bilinir. Ok başı sarmaşığının yaprakları genellikle yeşil renk olsa bazen üzerinde beyaz ya da pembemsi renkler gözükebilir. Bulunduğu ortamdaki havayı temizleme özelliği vardır. 

Ok başı sarmaşığı sarmaşığını evinizin güneş alan herhangi bir yerinde konumlandırabilirsiniz. Sadece güneş ışığının dik bir şekilde bitkiye gelmediğinden emin olmalısınız. Ok başı sarmaşığı suyu seven bir bitkidir. Dolayısıyla toprağının hiç kuru kalmayacak şekilde sık sık ve az az olacak şekilde sulanması gerekir. Nemi seven bir bitki olduğu için arada bir yapraklarına su püskürtebilirsiniz. 

Ok başı bitkisi küçükken sarmaşığa benzemese de dalları büyüdükçe sarmaşık formunu alacaktır. İç mekanda yetiştirmeye uygun olan bu bitkiyi evin soğuk olmayan yerlerine koyabilirsiniz. Doğrudan güneş ışığı almayan ve ılık yerlerde daha iyi bir gelişim gösterecektir. 

orman sarmasig

ORMAN SARMAŞIĞI (HEDERA HELİX ) 

Bakımı çok kolay olan orman sarmaşığı, yeşil duvar sarmaşığı olarak da bilinir. Çok hızlı büyüyen bu bitkiyi evinizin herhangi bir yerinde bakabilirsiniz. Her yerde gelişim gösteren orman sarmaşığı en çok gölgelik alanlarda büyür. Tavana asabileceğiniz orman sarmaşığını kitaplık ya da dolap raflarının en üst kısmına koyabilirsiniz. 

Orman sarmaşığı bitkisini sikeceğiniz saksının toprağı mutlaka drenajlı olmalıdır. Böylece fazla sulamaya bağlı çürümelerin önüne geçmiş olursunuz. Anı zamanda bitkiyi sık sık ve az az olacak şekilde sulamak, toprağın sürekli olarak nemli kalmasını sağlayacaktır. 

pothos

POTHOS SARMAŞIĞI (EPİPREMNUM AUREUM)

Sarmaşık çeşitleri içerisinde en çok bilinen ve tercih edilen pothos sarmaşığı aslında Güney Pasifik ülkelerine ait bir bitki türüdür. Bitkinin yaprakları genellikle yeşil renkli olsa da bazen beyaz, sarı ya da yeşilin farklı tonlarına da sahip olabilir. 

Pothos sarmaşığını evinizin yüksek konumlarına koyarak yapraklarını aşağıya doğru sarkıtabilir ya da saksısının içerisine çubuk koyarak aşağıdan yukarıya doğru büyümesini sağlayabilirsiniz. Bakımı doğru yapıldığında çok hızlı büyüyen bu bitki, bir ayda 30 cm. kadar uzayabilir. 

Pothos sarmaşığının drenajlı bir saksıya dikilmesi gerekir. Suyu seven bu bitkinin sık sık sulanması ve toprağının kurumaması gerekir. Evinizin aydınlık bir köşesine yerleştirebileceğiniz bu bitkiye doğrudan güneş ışığının temas etmemesi gerekir. Pothos sarmaşığınızı doğrudan güneş alan bir yere koyarsanız yaprakları yanabilir ya da renklerini kaybedebilirler. 

silver satin

SALON SARMAŞIĞI (SİLVER SATİN POTHOS)

Pothos sarmaşığının farklı bir türü olan salon sarmaşığı Güneydoğu Asya’ya özgü bir bitkidir. Bakımı Pothos sarmaşığına çok benzeyen bu bitkiyi, doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde konumlandırmanız gerekir. Doğru bakımı uyguladığınızda sadece birkaç ayda sarmaşığınızın 1 metreye yakın uzadığını göreceksiniz. 

Salon sarmaşığınızı dikeceğiniz saksı mutlaka drenajlı olmalıdır. Bitkinin toprağı susuz bırakılmamalı fakat fazla sulamadan da kaçınılmalıdır. Bu yüzden az az fakat sık şekilde sulama yapmak en doğru tercih olacaktır. Salon sarmaşığının yaprakları hayvanlar için toksik etkiye sahiptir. Dolayısıyla bitkinin saksısını evcil hayvanlarınızın ulaşamayacağı bir yerde koyabilirsiniz. 

umut sarmasigi

UMUT SARMAŞIĞI (PEPEROMİA HOPE) 

Tropikal bir bitki olan umut sarmaşığı, minik yapraklarıyla iç mekan bitkileri arasında oldukça tercih edilen bir türdür. En fazla 30 cm. uzunluğa sahip olan bu bitki, kolayca çoğaltılabilir. İlkbahar ve Sonbahar aylarında yapraklarının uçlarında minik çiçekler açar. 

Umut sarmaşığı diğer sarmaşık türleri gibi çok fazla bakım gerektirmez. Bitkinin saksısını doğrudan ışık almayan aydınlık bir yere koyarsanız daha iyi gelişim gösterecektir. Toprağının kuru kalmaması gereken umut sarmaşığının aynı zamanda fazla sulamaya maruz bırakılmaması gerekir. 

mum

MUM ÇİÇEĞİ (HOYA CARNOSA)

Mum çiçeği bir sarmaşık türü olmasa da, yapısı gereği sarmaşığa benzer. Yaprakları büyüdükçe çevresindeki eşyalara dolanır. Bitkinin yaprakları etli ve mum gibi bir görüntüye sahip olduğundan dolayı bu bitkiye mum çiçeği adı verilmiştir. Pembe ve beyaz renklerde çiçekleri vardır. Çiçekleri açtığında etrafına çok güzel bir koku yayar. 

Mum çiçeğini evinizin güneş alan her yerinde konumlandırabilirsiniz. İsterseniz yüksek bir rafa koyup dallarını aşağı doğru sarkıtabilir, isterseniz de saksısına bir çubuk dikerek yaprakların buraya dolanmasını sağlayabilirsiniz. Bitkinin yaprakları büyüdükçe bitki makasıyla şekillendirebilirsiniz.