İşlenmiş rafine şekerin vücudumuza faydadan çok zararı var. Diyabetten kalp hastalıklarına kadar birçok sağlık probleminin temelinde şeker tüketmek yer alıyor. Günlük hayatta yaşanılan yorgunluk, şişkinlik ve baş ağrısı gibi sorunlar dahi şeker tüketmekten dolayı oluşuyor. Peki şekeri bırakırsak ne olur? Vücudumuzda ne gibi değişiklikler meydana gelir? Şeker yerine neler tüketebiliriz? İşte şekeri bıraktıktan sonra vücudumuzda olan değişiklikler…
Pasta, kek, çikolata, tatlı, şekerleme, çay ve kahve gibi neredeyse her şeyin içerisinde kullanılan rafine şeker, hayatımızın her alanına etki ediyor.
Kilo almadan hızla yaşlanmaya, yorgunluktan diyabete kadar birçok sağlık sorununun önünü açıyor. Bağımlılık yapıcı özelliği olduğu için birçok kişi hayatından şekeri kolaylıkla çıkartamıyor.
Peki şekeri bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Şeker yerine ne kullanabiliriz?
İşte detaylar…
Şekeri bırakmak ilk günden itibaren vücutta birçok olumlu değişimin meydana gelmesini sağlar. Bununla beraber şekeri bıraktıktan sonra geçen ilk günler, en zor günlerdir. Günlük olarak şeker tüketmeye alışmış olan vücutta, enerji düşüşü meydana gelebilir. İlk birkaç gün boyunca baş ağrısı, yorgunluk, ishal ve tatlı krizi gibi semptomlar yaşayabilirsiniz.
Şekeri bıraktıktan sonraki gün tatlı krizleri yaşasanız bile, vücudunuzun düzelmeye başladığını unutmamalısınız. Şekeri bıraktıktan sonra vücudunuzdaki enerjinin arttığını hissedeceksiniz.
Vücut enerjisini şekerden almadığı için yağ yakmaya başlayacak ve sadece birkaç gün içerisinde şişkinlik ve ödem gibi sorunların azaldığını göreceksiniz.
Şekeri bıraktığınızda olası tatlı krizleri ile başa çıkmak için kullanabileceğiniz birçok doğal tatlandırıcı var. Hem doğal olmaları hem de kan şekeri seviyesinin yavaş yavaş yükselmesini sağladığı için bu gıdaları güvenle tüketebilirsiniz:
Bal, doğal tatlandırıcılar arasında en çok bilinen bir besindir. Tatlı olmasının yanı sıra birçok vitamin ve mineral içerir. Balı hem kahvaltılarda hem de şekersiz tatlı tariflerinizde kullanabilirsiniz.
Akçaağaç şurubu da tıpkı bal gibi doğal bir şeker kaynağıdır. Kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesini sağlar ve antioksidan özelliği vardır. Akçaağaç şurubunu da kahvaltılarda ve şekersiz tatlılarınızın içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Agave şurubu bir kaktüs türünden elde edilen tatlı bir besindir. Görüntüsü bala benzese de tadı bal kadar tatlı değildir. Şeker hastalarının agave şurubu kullanmaları önerilir.
Pekmezler meyvelerden elde edilen şekersiz fakat tatlı gıdalardan biridir. Neredeyse her meyvenin pekmezi yapılabilir. Ülkemizde en çok yapılan pekmez türleri: elma, armut, hurma, dut, üzüm ve eriktir. İçerisinde birçok vitamin, kalsiyum ve potasyum gibi mineral vardır.
İşlenmiş rafine şeker tüketmeyi bıraktığınızda, tatlı yemek istediğinizde yararlanabileceğiniz en sağlıklı besinlerden biri meyvelerdir. Birçok meyve kan şekerini yavaşça yükseltir ve tatlı krizleriyle mücadele etmenize yardım eder.
Meyvelerin içerisinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlarla hem daha sağlıklı hem de tatlı öğünler geçirebilirsiniz.