Su diyetiyle ideal kiloya ulaşma: Aidin Salih’in su diyeti nasıl yapılır?

24 Ağustos 2024
0 Yorum
su diyetiyle ideal kiloya ulasma aidin salih in su diyeti nasil yapilir

Sağlıklı ve hızlı kilo verme arayışında olanlar için oldukça ilgi çekici olan su orucu yöntemi, Aidin Salih’in önerileriyle daha da etkili hale geliyor. Peki, Aidin Salih’in su diyeti nasıl yapılır? Hangi adımları takip etmeli ve nelere dikkat etmeliyiz? Tüm merak ettiklerinizi Mavikadin editörümüz sizin için derledi.

Su diyeti, doğal ve etkili bir yöntem olarak ideal kiloya ulaşmak isteyenler için önemli bir araç olabilir. Aidin Salih’in “Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde” isimli kitabında detaylıca anlattığı gibi, doğru uygulandığında su diyeti, ideal kilonuza ulaşmanızı hızlandırabilir. Aidin Salih’in önerileri doğrultusunda su diyetinin nasıl uygulanacağını ve ideal kiloya ulaşmak için su tüketiminin nasıl optimize edileceğini sizler için detaylıca ele aldık.

AİDİN SALİH’İN SU DİYETİ

Her gün 250-500 gramdan fazla yemek tüketmek, vücutta birikinti oluşturarak bağışıklık sistemimizin aşırı yüklenmesine neden olabilir. Bu durum, sürekli sindirim faaliyetlerini denetlemek, metabolik atıkları uzaklaştırmak ve atılamayanları depolamak gibi görevleri üstlenirken bağışıklık sistemimizin hastalıklara karşı direncini azaltır. Oruç tuttuğumuz zamanlar ise, yani bedene dışarıdan ekstra bir besin alımı olmadığı durumlarda, bağışıklık sistemi sindirimle uğraşmak zorunda kalmaz. Bunun yerine bütün gücünü vücudumuzu temizlemeye yönlendirilir.

Vücudumuzun, kendini sürekli olarak yenileyip taze tutabilmesi için, düzenli ve etkili bir temizlik sürecine ihtiyacı vardır. Bu süreçte, metabolizma hızla çalışarak karaciğer ve bağırsaklardan dışkıyla; akciğerlerden öksürük ve nefesle; beyinden hapşırma, gözyaşı, kulak akıntısı ve geniz akıntısıyla; böbreklerden idrarla; kandan terle metabolik atıkları atan bir makina haline gelir.

Karmaşık ve ağır işin gerçekleşmesi sırasında çok enerji harcanır. Enerjinin sağlanabilmesi için ise vücut, ilk olarak glikojen ve yağ depolarını kullanmaya başlar. Bu sebeple açlığın ilk 3-4 gününde her gün yaklaşık 1-1,5 kg verilir.

yeni proje 13

SU DİYETİ YAPARKEN VÜCUTTA GERÇEKLEŞEN AŞAMALAR

  • Oruç tutmaya başladığımız ilk 4 gün içerisinde vücudumuz içten içe temizlenmeye ve kendi iç düzenini dengelemeye başlar.
  • 3-4 gün sonrasında vücut içinde temizlenen kan, damar duvarlarında biriken kolesterol, toksin ve kireç tabakasını eritmeye başlar. Bu süre zarfında insanın ağız, nefes ve ter kokusu belirginleşir; tükürük üretimi artar, renk ve doku değişiklikleri gözlemlenebilir. Vücut titremeleri, tansiyon dalgalanmaları yaşanabilir; mide bulantısı, kusma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
  • Açlık sürecinin ve 7. günlerinde, vücuttaki bazı belirgin değişiklikler gözlemlenmeye başlanır. Bu dönemde ağızdan ve deriden aseton benzeri bir koku hissedilir. Bu koku, vücudun iç beslenmeye geçtiğini ve metabolizmanın farklı bir evreye girdiğini gösterir.
  • Oruç süresince, -7. günler arasında vücutta bazı değişiklikler gözlemlenebilir. Kadınlar adet kanamasının koyu kırmızıdan, kahverengiye veya yeşile döndüğünü, parçalı ve kokulu olduğunu fark edebilirler. Oruç tutanların tükürüğünde dikkat çeken bir iyileştirici etki ortaya çıkar. Bu süre zarfında kilo kaybı azalır ve günde yaklaşık 500-700 gram iner.
  • gün geldiğinde, kilo kaybınızın günde 300-360 grama düşer. Bu durum 21 gün sonra 120-150 grama iner. Kilo fazlası olanlar, daha fazla kilo verebilirler. Açlık orucunun bir diğer önemli yönü ise su tüketimidir. Eğer oruç süresince su içilmezse, vücut daha çok hasta hücreyi kullanarak su temin eder ve bu sayede iyileşme süreci daha kısa olur. Bu süre zarfında susarsanız su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

yeni proje 14

10 GÜNDEN FAZLA AÇ KALMAYIN

Aç kalma yeteneği herkes için farklıdır ve bunu başarabilenler kadar başaramayanlar da olabilir. Aç kalamayanlar için ideal bir çözüm mevcut:

Açlık gününün 2 katı kadar günü meyve veya sebze suyu ile geçirmek. Örneğin, normalde 3 günlük bir açlık periyodunuz varsa, bunu 7 güne; 10 günlük bir süreç ise bu durumu 21 güne çıkartarak sadece meyve-sebze suyu tüketebilirsiniz. Günde yaklaşık 1,5-2 litre meyve-sebze suyu bu dönem boyunca yeterli olabilir.

Farklı meyve sularını denemek isterseniz, sabahları limon, greyfurt veya portakal suyunu; öğlenleri nar suyunu; ikindileri elma ve havuç suyu karışımını; akşamları ise havuç ve kırmızı pancar suyu karışımını tercih edebilirsiniz. Bu şekilde hem vücudunuz için gerekli vitamin ve mineralleri alabilir hem de günlük sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

AİDİN SALİH’İN SU DİYETİ NASIL YAPILIR?

1 GÜNLÜK SU ORUCU DİYETİ

1 gün uygulayacaksanız bunun için en iyi günler Pazartesi ve Perşembe günleridir. Pazartesi günlerinizi sağlıklı bir şekilde geçirmenin en etkili yolu, belki de 36 saatlik bir oruç tutmaktır. Bu rutin, Pazar akşamı saat 19:00’da başlar ve hiçbir şey yenmez. Yatma saatiniz geldiğinde, sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını sağlamak için sinameki ya da magnezyum sülfat gibi bir müshil almanız önerilir.

Pazartesi sabahına uyandığınızda, sahurda bir şey yemeden, sadece büyük abdeste çıkmak için bir bardak su içmeniz ve ardından oruca başlamanız gerekir. Kabızlık sorunu olan kişiler lavman yapabilirken, bağırsakları normal çalışanlar için 1 günlük veya 3 günlük oruçta lavman ya da sinameki kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. İftarda ise, tatlı ya da yemekle açmayın. Orucunuzu 1-3 yudum su ile açabilirsiniz.

3 GÜNLÜK SU ORUCU DİYETİ

3 günlük su orucu, sağlık ve zindelik elde etmek için popüler bir yöntemdir. Bu metotla ilk gün sahurda su içilir, ardından üç gün boyunca iftar ve sahurda hiçbir şey tüketilmez. Oruç süreci boyunca yalnızca su alınır. Bu durum bedeninizi yeniden hizalamak, toksinlerden arınmak ve enerji seviyelerinizi artırmak için mükemmel bir fırsattır.

Orucun dördüncü gününde ise önce meyve suyu, sonra meyve ve daha sonra salata tüketilir; akşamları da sadece sebze yemeği yenebilir. Hastalığı ağır olan kişilerin 3 günlük orucu 7 gün arayla 7-21 defa yapması önerilir.

10 GÜNLÜK SU ORUCU DİYETİ

İlk 3 gün iftarda yavaş yavaş su içmeye özen göstermelisiniz. Ardından istenildiği kadar su tüketilebilir. Günde 1-2 defa ılık su ile gusül abdesti almak mide sağlığı açısından faydalı olabilir. Ayrıca 10 günlük orucu, tek başınıza değil bir hekim kontrolünde yapmak daha güvenli olacaktır.

yeni proje 16

10 GÜNLÜK AÇLIK ORUCU SONRASI BESLENME DÜZENİ

1.GÜN

Sabahları güne taze sıkılmış elma suyu, greyfurt suyu veya limon suyu ile başlamak, vücudu temizlemek ve güne enerjik bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu 10 günlük oruç deneyimi, sağlıklı beslenmeye ve sindirime destek olabilir.

Oruç sırasında iştahınız kaybolursa, kendinizi zorlamadan meyve sularını içmeye devam ederek bedeninizin ihtiyaç duyduğu desteği sağlayabilirsiniz.

2.GÜN

2. ci gün programımızda sabahın erken saatlerinden öğle vaktine kadar 3/4 meyve suyu ve 1/4 su karışımı içiyoruz. Ardından öğleden akşama kadar her 3 saatte bir istediğimiz meyveyi başka bir meyveyle karıştırmadan tüketebiliriz.

3.GÜN

Sabahları başlayacağınız meyve suyunun ardından, bir porsiyon meyve ve salata ile devam edebilirsiniz. Akşam yaklaşırken ise yağsız, tuzsuz ve az su ile pişirilmiş sebze yemeği veya sebze çorbası tercih edebilirsiniz.

Bu süreçte kahverengi, siyah veya yeşilimsi renkli büyük abdest beklenebilir. Büyük abdestiniz gelmezse 3. veya 4. gün sabah lavman yaparak vücudunuzu temizleyebilirsiniz.

4.GÜN

Akşam yemeğinde kabak, kereviz, pırasa, kara lahana veya pazı gibi herhangi bir sebze yemeği tercih edebilirsiniz. Yanında 30 gr. ekmek ya da aynı miktarda haşlanmış pirinç ile bu lezzetli öğünü tamamlayabilirsiniz.

Yemeğinize 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı ekleyerek hem besleyici hem de lezzetli bir dokunuş yapabilirsiniz. Üzerine ince kesilmiş dereotu, maydanoz, taze soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz.

5.GÜN

5.ci günün kahvaltısında doğal bal şurubu, 30 gramı geçmeyecek şekilde tüketilebilir. Ara öğünde ise meyve tercih edilebilir. Özellikle karpuz veya kavun iyi bir seçenektir. Üç saat sonra ise taze bir salata ile besleyici bir öğün tamamlanabilir.

Akşam yemeği için ise zeytinyağı, sarımsak ve soğanla hazırlanmış sebzeler, yanında 50-60 gr. ekmek ve isteğe bağlı olarak yoğurt ile tüketilebilir.

6.GÜN

6. gün yemeği ise, sebze yemeği, haşlanmış pirinç, yoğurt ve salata. Bu yemekleri yerken ya pirinç ya da ekmek tüketebilirsiniz; ikisini aynı gün yememeye özen gösterin.

7 ve 8. GÜN

6. cı günde olduğu gibi dengeli bir şekilde beslenmeye devam edebilirsiniz. Ayrıca menünüze zeytinyağlı taze fasulye yemeğini ekleyerek hem lezzetli hem de besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz.

9.GÜN

Beslenmenize ek olarak balık tüketebilirsiniz.

10.GÜN

Oruç sonrası 10 gün boyunca sadece et tüketebilirsiniz. Ancak bu süreçte peynir, süt, tuz, şeker, kahve, siyah çay gibi ürünleri kesinlikle kullanmamanız gerekmektedir.

Vücuttaki su-tuz dengesini bu süreçte korumak oldukça önemlidir. 1 gramlık tuz bile bu dengeyi hemen bozabilir. Ayrıca bir öğünü tam olarak hazmedmeden diğer bir öğün tüketmek sağlığınız açısından risk oluşturabilir.