Saç boyası alerjisi, saç boyalarında yer alan kimyasallara karşı vücudun tepki göstermesiyle ortaya çıkıyor. Yüzde şişme, ciltte kızarıklık, saçlarda dökülme, kaşıntı gibi çeşitli semptomlara neden olabiliyor. Peki saç boyası alerjisi başka hangi belirtilere neden olur, nasıl geçer?
Saç boyalarının içerisinde yer alan kimyasallar bazı kişilerde alerjiye neden olabiliyor. Saçlarını boyayan kişi sayısı arttıkça her geçen gün saç boyası alerjisiyle karşılaşan oran da yükseliyor. International Journal of Trichology’de Temmuz-Eylül 2013 sayısında “Saç Boyası Kullanımındaki Eğilimler: Kesitsel Bir Çalışma adlı çalışmada” saçlarını boyayan kişilerin yaklaşık %38’inin boyaya karşı alerjik reaksiyon geliştirdiği görüldü.
Saç boyası alerji belirtileri hafif ila şiddetli arasında değişebiliyor, alerji belirtileri 2 gün içerisinde ortaya çıkabiliyor. Saç boyası alerjisinde şu belirtiler görülebiliyor:
Saç boyası alerjisi genellikle boyanın içindeki kimyasallardan kaynaklanıyor. Bu alerjik reaksiyonların en yaygın nedeni boyanın içerisinde yer alan para-fenilendiamin (PPD kimyasaldır. Derhal tedavi gereklidir. Yüksek miktarda PPD maddesi içeren saç boyalarının alerjik reaksiyonlara yol açma olasılığı da yüksektir.
Saç boyası alerjileri, bağışıklık sistemimizin cilde sürülen kimyasala karşı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Saç boyası alerjisinin yaygın belirtisi olan kontakt dermatit, cilde temas eden bir alerjenin vücutta bir bağışıklık tepkisini tetiklemesiyle oluşur.
Saç boyası alerjisi, saç boyası ürünleri kullanan herkesi etkileyebilecek yaygın ve bazen ciddi bir durum. Saç boyasında yer alan bazı kimyasallara, özellikle de PPD’ye karşı bağışıklık reaksiyonundan kaynaklanıyor. Semptomlar hafif tahrişten şiddetli dermatite kadar değişebiliyor ve saç boyasının uygulanmasından hemen sonra veya 48 saate kadar ortaya çıkabiliyor. Saç boyası alerjisi tedavisinde şu yöntemler uygulanıyor:
Indian Dermatology Online Journal 2015 yılında yer alan “Saç boyası dermatiti ve p -fenilendiamin temas hassasiyeti” adlı çalışmaya göre saç boyasına karşı alerjik reaksiyon genellikle saçı boyadıktan hemen sonra yahut saçın boyanmasından iki ila üç gün içinde ortaya çıkıyor, birkaç gün ila haftalar içinde iyileşme görülebiliyor.
Saç boyası alerjisi ile karşılaştığınızda biran önce acile gitmelisiniz. Saç boyası alerjisinin tedavisinde steroid içeren ilaçlar, kremler ve şampuanlar reçete edilebilir.
Alerjik reaksiyonu kontrol etmek için oral antihistaminikler de yine doktorun vereceği ilaçlardandır.
Saç boyası alerjisini önlemenin en iyi yolu, amonyak, resorsinol, parabenler, sülfatlar, propilen glikol ve DMDM hidantoin gibi alerjenleri içeren saç boyası ürünlerini kullanmaktan kaçınmak ve hipoalerjenik saç boyası kullanmaktır. Saç boyasını kullanmadan önce de saç boyası alerji testi uygulamalısınız.
Saç boyasına karşı alerjiniz olup olmadığını anlamak için kulağınızın arkasına veya dirseğinizin iç kısmına biraz saç boyası sürüp kurumaya bırakın. Boyayla birlikte gelen talimatları izleyin. Cilt testinden sonra herhangi bir tahriş gelişirse veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız ürünü kullanmayın.
Saç boyası alerjisinin geçmesi için evde uygulayabileceğiniz doğal tedavi yöntemleri şöyle:
BAL
Saç boyasına karşı kontakt dermatit alerjisi belirtisi geliştirdiyseniz çare olarak bal kullanabilirsiniz. Bal, semptomları iyileştirmeye ve döküntüleri azaltmaya yardımcı olabilecek immünomodülatör özelliklere sahiptir. Bir yemek kaşığı balı steril gazlı bezin üzerine sürün.
Gazlı bezi döküntülerinizin üzerine uygulayın. Bunu günde 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz.
ALOE VERA JEL
Aloe vera jeli yara iyileştirici ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede saç alerjisinde ortaya çıkan semptomların geçmesine yardımcı olabilir. Aloe vera jelidoğrudan döküntülerinize uygulayabilirsiniz. Gece boyunca bırakın ve ertesi sabah yıkayın. Bunu her gün tekrarlayın.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi yağı, ciltte tahrişi ve kızarıklığı azaltmak için yaygın olarak kullanılır. Antiinflamatuar özellikleri, saç boyası alerjileriyle ilişkili kızarıklığın ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olur. Hindistan cevizi yağını biraz ısıtın. Etkilenen bölgelere uygulayın. Bir gece bekletin ve ertesi sabah şampuanla yıkayın. Bunu haftada iki kez yapabilirsiniz.