Lipödem nedir, belirtileri neler? Tedavisi var mı? Bir bardak ıhlamur çayıyla ödemlerinize veda edebilirsiniz! İşte bacaklarda meydana gelen ve kadınların korkulu rüyası olan Lipödeme dair detaylar
Kadınlarla sıklıkla görülen lipödem belirtileri nelerdir? Kronik bir rahatsızlık olan lipödemi bacaklarda meydana geliyor. İşte Lipödeminin evreleri ve ortaya çıkışı…
Doç. Dr. İlker Kiriş’in YouTube kanalından verdiği bilgilere göre; Lipödem, genellikle ergenlik dönemi ile doğurganlık çağındaki kadınlarda başlar. Bu hastalıkta kalçalarda ve bacaklarda anormal derecede yağ depolanması ve buna bağlı kalınlaşma oluyor. Hastalarda her iki bacakta, yani simetrik olarak yağ birikimi meydana gelirken, ayaklar genellikle korunur.
Bu süreç, inflamatuvar yani yangısal bir reaksiyonla birlikte devam ettiği için, yağ depolanması hastalar için ağrılı bir durum haline geliyor.
Hastalar, ısrarla egzersiz yapmalarına veya diyet uygulamalarına rağmen bacaklarının incelmediğinden yakınırlar. Bu özellikle kadınlarda yaşanan bir durum. Lipödem ile ilgili, hem hastalar arasında hem de sağlık çalışanları arasında yeterli farkındalık ve bilgi düzeyi henüz oluşmadığı için, bu hastalar genellikle fazla veya yanlış beslenmekle, yeterince egzersiz yapmamaktan dolayı suçlanır ve tam olarak tanı konulamaz.
Hastalar tipik olarak, vücutlarının üst kısmının belden yukarıdı, alt kısmına belden aşağısına göre daha ince olduğunu söylerler. Bu durum, aldıkları kıyafetlerde belden yukarı giydikleri bluz veya tişörtlerin, belden aşağı aldıkları kıyafetlerle uyumsuz olmasında kendini gösteriyor.
Bacaklarda anormal yağ depolanması ile birlikte, dokunmakla hassasiyet, kolay morarma ve ince kılcal damar varisleri de görülebilir. Hastalar, bacaklarında şişlik, ağrı ve dolgunluk gibi yakınmaların özellikle sıcak havalarda ve egzersizle arttığını belirtirler. Bacaklarını yukarı kaldırmalarına rağmen ödemin azalmadığını söylerler.
Hastaların bel çevresi oranının kalça çevresine oranı küçüktür. Özellikle kalça, popo ve diz eklemi ile kalça arasındaki bölgede aşırı yağ depolanması oluşur. Lipödemin nedenleri arasında hormonal bozukluklar, genetik yatkınlıklar, lenf veya kılcal damarlardaki bozukluklar ve yağ metabolizması bozuklukları sayılabilir.
Hastalar, bacaklarının kalın ve ödemli olduğu için lenfödem ile karıştırırlar. Bu nedenle, hastalar değerlendirilirken mutlaka vücut kitle indeksi göz önünde bulundurulmalı.
Öncelikle lipödem ile klasik obezite birbirinden ayırılmalı ver karıştırılmamalıdır. En temel ayrım, vücudun üst kısmıyla alt kısmı arasındaki orantısız kalınlaşmadır.
Lipödem ile lenfödem arasındaki ayrım, fiziksel inceleme sırasında yapılır. Hastanın tıbbi öyküsü alınırken, daha önce bahsettiğimiz özellikler göz önünde bulundurulduğunda tanıya daha da yaklaşılır.
Lipödemden ayırt edilmesi gereken bir diğer durum ise toplardamar yetmezliği veya toplardamar pıhtılarına bağlı tıkanıklıklardır. Bacaklardaki kalınlığın nedenini anlamak için ultrason incelemesi, yani renkli Doppler ile değerlendirme yapılmalıdır.
Lipödem hastaları, tanı konulduğunda bazı tiplere ve evrelere ayrılabilir:
Evreler ise şöyle tanımlanabilir:
Lipödem tanısı, hastadan ayrıntılı bir tıbbi öykü alınarak ve fizik muayene yapılarak konulabilir. Ayırıcı tanıda, klasik obezite, lenfödem ve kronik venöz yetmezlik gibi durumların gözden geçirilmesi gerekir.
Lipödemin kesin tanısını koymak için spesifik bir tanı yöntemi yok. Bu nedenle tanı, hastanın yakınmalarını dinleyerek, tıbbi öykü ile ve bacak toplardamar ultrasonografisi ile konulabilir.
Lipödem tanısı konulduktan sonra, hastanın hangi evrede ve hangi tipte olduğu da not edilmelidir. Lipödem tedavisi, hasta eğitimine dayalı bir yaklaşımla başlar.
Evde ödem ve şişkinliklerden kurtulmak için yeşil çay, ıhlamur, maydanoz çayı, hibisküs çayı gibi doğal çaylarla takviye yapabilirsiniz. Lütfen öncelikle doktorunuza başvurun.