Kadınlarda emeklilik şartı nedir? Kadınlarda erken emeklilik kuralları

31 Ağustos 2024
0 Yorum
kadinlarda emeklilik sarti nedir kadinlarda erken emeklilik kurallari

Türkiye’de emeklilik sistemi hakkında kadınların haklarını ve emeklilik planlarını en iyi şekilde optimize edebilmeleri için kapsamlı bilgi sahibi olmaları gereklidir. Bu yazımızda, kadınların emeklilik konusunda bilmesi gereken unsurları ele alarak sizler için en güncel bilgileri derledik. İşte kadınlarda emeklilik şartı nedir? Kadınlarda erken emeklilik kuralları gibi soruların cevapları…

Emeklilik, çalışma hayatının ardından elde edilen bir dinlenme ve huzur dönemidir. Bu özel aşamaya geçmek için belirli koşulları sağlamak gerekir. Kadınlar için emeklilikte gerekli olan yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi koşulları sizler için araştırdık. İşte kadınlarda emeklilik şartı nedir? Kadınlarda erken emeklilik kuralları gibi soruların cevapları…

EMEKLİLİK ŞARTLARI

Yaş şartı

Yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanabilmesi için gerekli olan koşullardan biri “yaş” olup, emeklilik talep tarihinde aranan yaş şartı, talep tarihinden doğum tarihinin çıkarılması yoluyla belirlenir.

Prim ödeme gün sayısı

Prim ödeme gün sayısı; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak geçirilen sürelere ilişkin gün sayısını ifade eder.

Sigortalılık süresi

Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına bağlı olarak ilk kez çalışmaya başladığı tarih ile emeklilik talebinde bulunduğu tarih, ölen sigortalılar için ise ölüm tarihi arasındaki süre olarak hesaplanır.

EMEKLİLİK HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

Emekliliğinizi hangi şekilde hesaplayabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, aşağıda bahsedeceğimiz üç yöntemden birini tercih edebilirsiniz:

E-Devlet platformu: E-Devlet platformuna giriş yaparak “Emekli Maaşı Bilgisi Hesaplama” hizmetini kullanabilirsiniz. Bu hizmetle, tahmini emeklilik tarihinizi ve aylığınızı öğrenebilirsiniz.

SGK mobil uygulaması: SGK’nın mobil uygulaması aracılığıyla “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” kısmındaki “Hizmet Akdi ile Çalışanlar” bölümünden emeklilik tarihinizi öğrenebilirsiniz.

Emeklilik hesaplama araçları: Çeşitli internet sitelerinde bulunan emeklilik hesaplama araçlarını kullanarak, bilgilerinizi girip tahmini emeklilik tarihinizi ve aylığınızı öğrenebilirsiniz.

Emeklilik hesaplamaları, öngörüye dayalı tahminlerdir. Asıl emeklilik tarihiniz ve maaşınız, sigortalılık süreniz, prim gün sayınız ve gelirleriniz gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

EMEKLİLİK TÜRLERİ

Türkiye’de farklı çalışma şartlarına ve statülere göre çeşitli emeklilik türleri bulunmaktadır. Gelin, bu emeklilik türlerini birlikte gözden geçirelim:

Yaşlılık aylığı

En yaygın emeklilik türüdür. Belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaşan bireyler bu tür emekliliği elde edebilir. Sigortalıların yaşlılık maaşı alabilmesi için işten ayrılmaları ve yazılı talepte bulunmaları gerekmektedir.

Hizmet sözleşmesi ile çalışmaya başlayarak sigortalı olan bireyler, ilgili sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne başvurmalıdır. Bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik kurumu, hizmet sözleşmenize tabi olarak en son çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüdür.

cs

ERKEN EMEKLİLİK

Belirli koşulları sağlayan bireyler, yaşlılık emekliliği şartlarını beklemeden erken emekli olabilirler. Doğuştan engelli olup SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya memur olarak çalışanlar ya da işe başladıktan sonra engelli duruma düşen kişiler; yüzde 40 ve üzeri iş gücü kaybı olan tüm engelli çalışanlar erken emeklilik hakkına sahiptir.

Malulen emeklilik için ilk ve en önemli koşul, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur. Malullük maaşı alabilmek için ikinci şart ise, kişinin malullük raporu almak üzere SGK’ya başvurduğu tarihte en az 1.800 gün prim ödemiş olmasıdır.

Engelli çocuğa sahip çalışan engelli anneler, belirli şartlara bağlı olarak erken emeklilik hakkından faydalanabilmektedir. Sosyal güvenlik reformu olarak bilinen 5510 sayılı kanunla, sosyal güvenlik sistemine getirilen yeni düzenleme uyarınca, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olanların, 01.10.2008 tarihinden sonra ödenen prim gün sayısının dörtte biri, toplam prim gün sayısına eklenecek ve bu eklenen süreler emeklilik yaş hadlerinden düşülecektir.