Yalova Sağlıklı Hayat Merkezi Psikoloğu Aslıhan Meral Bayram, çocukları okula yeni başlayan velilere bazı önerilerde bulundu.
Psikolog Aslıhan Meral Bayram, birinci sınıfların geçtiğimiz hafta boyunca uyum sürecini geçirdiklerini ifade etti. Çocukların okula adapte olmaları adına onlarla konuşulması gerektiğini vurgulayan Bayram, öğrenci velilerine seslenerek onlara dikkatli olmaları konusunda tüyolar verdi.
“Çocuklara neden okula gideceklerini anlatmak, okulu tanıtmak çok mühim çünkü onlar için yeni bir çevre olacak. Daha önce hiç görmedikleri bir yerde, hiç tanımadıkları insanlarla birlikte olacaklar. Endişeli olabilirler. Bir şekilde kaygı duyabilirler. Bu duyguların çocuklar için çok doğal olduğunu bilmek gerek. Onları alıştırmak amacıyla önceden bilgi vermek son derece önemli. Belki öğretmenle tanıştırmak, okulu gezdirmek, değerli olacaktır” diye konuştu.
Bayram, çocukların güvenli ortamlarından ve rahat alanlarından ayrılacaklarını ama okulun da onlar için yeni rahat bir alan olmasını istediklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Okulu sevmelerini, orada yapacakları etkinliklerden hem keyif almalarını hem de öğrenmelerini arzu ediyoruz. Biraz da ebeveynlere ve ailelere görev düşüyor bu aşamada. Bilgi vermek çok önemli. Çocuklara anlayışla yaklaşmak, empati kurmak, okula gitmek istemeyen ya da ağlayan çocuklara baskı yapmamak, onları kırmamak, olumsuz şeyler söylememek oldukça önemli. Başkalarıyla kıyaslama yapmamak, ‘o gidiyor bak, sen gitmiyorsun, bak o aferin aldı, sen de aferin al’ gibi kıyas baskılarından kaçınarak, çocuğa okulu sevdirerek ve sevgi dolu bir tutumla yaklaşmak önemlidir. Karnının ağrıdığını söyleyebilir. Bu durumda, ‘evet, karnın ağrıyor olabilir, belki biraz gerginsin ama bu geçecek. İlkokula başladığımda benim de karnım ağrımıştı biliyor musun, başlangıçta gitmek istememiştim ama zamanla çok sevdim’ gibi, ebeveynler kendi deneyimlerinden örnekler verebilirler. Bu yaklaşım daha yapıcı olacak ve cesaretlendirecektir. Ayrıca çok önemli bir başka nokta, çocukta bir düzen oluşturmak. Uyku ve beslenme düzeni kurmak ve bu rutini bozmamak, hafta sonu olsa bile bu kurallara sadık kalmasını sağlamak, okul hayatında çocuğun işini çok kolaylaştıracak bir yöntemdir.”
Çocuğa karşı sevimli ama zararlı olabilecek tutumlardan da kaçınılması gerektiğini vurgulayan Meral, “Okula gitmek istemeyen bir çocuğa aman zorlamayalım, tamam bugün gitmesin, ağladı, gitmesin gibi sempatik ama olumsuz sonuçlar doğurabilecek yaklaşımlardan uzak duralım çünkü tutarlılık çok önemlidir. Ona anlayış gösterdiğimizi belli ederek, anaokuluna gitmesinin önemli ve faydalı olduğunu anlatarak, mutlaka kararlı bir şekilde kuralları da uygulamalıyız” ifadelerini kullandı.