Sonbahar geldi, kış kapıda. Kış aylarının yaklaştığı şu günlerde, soğuyan havalarla birlikte herkesin kafasında doğalgaz faturalarındaki artış var. Ancak endişelenmeyin! Evinizin ısıınma verimliliğini arttırarak faturalarınızı yarı yarıya düşürebilirsiniz. Nasıl mı? Tabiki petek temizliğiyle. İşte detaylar…
Kış aylarının yaklaştığı şu günlerde doğalgaz faturalarındaki artış herkesin korkulu rüyası. Havalar iyice soğumadan Eylül ayında yapacağınız basit bir petek temizliği ile hem evinizin ısısını arttırabilir hem de faturaları düşürebilirsiniz. İşte, petekleri temizlemenin en kolay yolu…
Gerekli malzemeler:
Elektrikli süpürge
İngiliz anahtarı
Tornavida
Pense
Kova
Kullanılmayan bir örtü
Havlu
Bulaşık süngeri
Toz bezi
Çamaşır suyu
Yüzey temizleyici
Boya
Kalorifer temizliği nasıl yapılır?
Kaloriferi Kapalı Konumda Tutun: Kalorifer temizliğini yapmadan önce kaloriferlerinizi kapatın. Bu, hem su hem de ısının akışını durdurur, böylece daha verimli bir temizlik yapabilirsiniz. Çalışan kaloriferler toz çekeceğinden kapalı olması her zaman için daha iyi bir seçenektir.
Kalorifer Kapağını Çıkarın: Peteğin üzerindeki ızgara kapağını dikkatlice çıkarın. Kapağı çıkarmak için uygun anahtarları kullanın ve dikkatli olun.
Temizlik Alanını Koruyun: Temizlik sırasında halılara toz dökülmemesi için mutlaka bir bez örtün.
Elektrikli Süpürge ile Derin Temizlik: Peteğin iç kısımlarındaki tozları elektrikli süpürge ile temizleyin. Ardından, uzun bir sopaya geçirdiğiniz bezle peteğin arka ve yan kısımlarını silin. Ön yüzeyi sabunlu su ile temizledikten sonra kuru bir bezle silin, bu paslanmayı engeller.
Kapakları Yerine Takın: Temizlik tamamlandıktan sonra peteğin kapağını dikkatlice yerine yerleştirin. Temizlik işleminiz böylece tamamlanmış olur.
Paslı ve Sararmış Petekler İçin Özel Temizlik:
Kombiyi Kapatın ve Suyu Boşaltın: Kombiyi kapatıp suyu boşaltın. Filtreleri temizlemek için iki filtrenin vanalarını açın ve süzgeçleri çamaşır suyu eklenmiş bir kapta bekletin.
Petekleri Temizleyin: Radyatör vanalarını kapatıp petekleri çıkarın ve banyoya götürün. Tazyikli su ile temizleyin, su berraklaşana kadar bu işlemi devam ettirin. Ardından petekleri yerine takın ve eski seviyesine kadar su basın. Vanaları kapatıp hava alma işlemini bitirin.
Sararan Petekler İçin Bakım: Peteğin çevresini boşaltın ve altına havlu serin. Çamaşır suyu ile peteği temizleyin, ardından nemli bir bezle silin. Peteğin üzerine astar boya uygulayın, ardından temizlik boyası ile boyayarak eski beyazlığına kavuşmasını sağlayın.