Z kuşağı iletişime de farklı bir boyut getirdi! Gençler artık konuşmuyor

z kusagi iletisime de farkli bir boyut getirdi gencler artik konusmuyor

Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, Z kuşağının artık telefonla konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih ettiğini belirtti ve bunun gerekçesinin pratiklik olduğunu söyledi.

Zamanla değişen kuşaklar, iletişim alışkanlıklarını da farklı bir boyut kazandırdı. Dijital iletişim yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla, gençler sosyal ilişkilerinde yeni yaklaşımlar benimsiyor. Z kuşağı üzerine yapılan bir araştırmaya göre, her dört gençten biri telefonla konuşmak yerine mesajlaşmayı daha çok tercih ediyor.

Z KUŞAĞI KENDİNİ DAHA ÖZGÜR HİSSEDİYOR

Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, Z kuşağının kendini daha özgür hissettiğini belirterek, “Gençler, ‘Telefonu istersem açarım, istemezsem açmam’ düşüncesiyle hareket ediyor. Anlık ve hızlı cevapların mümkün olduğu mesajlaşma uygulamalarını daha pratik buldukları için, telefonla konuşmaktan kaçınıyorlar. Bu durumu fast food tüketimine benzetiyorum; hızlı ve pratik, fakat bu hızın beraberinde dikkat dağınıklığını da getiriyor,” ifadelerini kullandı.

aw286747 01

TEKNOLOJİYE OLAN BAĞLILIKLARI ODAKLANMA SORUNUNA NEDEN OLUYOR

Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, Z kuşağının en belirgin özelliklerinden birinin kendilerini son derece özgür hissetmeleri olduğunu belirtti. Özkaya, “X, Y ve Z kuşakları olarak adlandırılan farklı jenerasyonlar var. Şu an içinde bulunduğumuz Z kuşağı, teknolojiye olan bağlılıkları ve uzun süre ekran karşısında vakit geçirmeleriyle dikkat çekiyor. Bu durum, onların odaklanma ve dikkat sorunları yaşamalarına neden oluyor. Sürekli olarak teknolojik cihazlara maruz kalmaları, günlük yaşamlarını etkiliyor. Z kuşağı, kendilerini çok özgür hissettikleri için ‘Telefonu istersem açarım, istemezsem açmam’ yaklaşımını benimsemiş durumda. Özellikle aile ortamında kendilerini çok özel hissetme ihtiyacı duyuyorlar ve bu nedenle de bu tür bir tavır sergiliyorlar. Ayrıca, Z kuşağı oldukça pratik düşünen bir kuşak. Uzun telefon konuşmaları onlara zor geliyor, bu yüzden mesajlaşmayı tercih ediyorlar” şeklinde konuştu.

z kusagi 0ndl cover

GENÇLER MESAJLAŞMAYI TERCİH EDİYOR

Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, yapılan bir araştırmada, her dört gençten birinin telefonla konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih ettiğini belirtti. Özkaya, “Gençlerin içinde bulundukları dönemdeki pratiklik arayışı bu duruma en büyük etkenlerden biri. Ancak bu aslında bir tercih meselesi. Gençler, bir kişiyle telefonla konuşmak yerine, mesajlaşarak veya sesli not göndererek aynı anda birden fazla kişiyle iletişimde olmayı daha çok tercih ediyorlar. Ayrıca ailelerden gelen telefonların beklenmedik bir haber ya da sorgulama içerme ihtimali onları tedirgin edebiliyor. Bu yüzden telefonla konuşmak yerine mesajlaşmayı daha rahat buluyorlar. Bu durum, gençlerin duygusal stresle başa çıkma yöntemlerinden biri olarak değerlendirilebilir. Öte yandan, 35-54 yaş aralığındaki bireyler ise telefonla konuşmayı hala çok seviyor” ifadelerini kullandı.