Kahvaltıda ne kadar yediğiniz kadar ne yediğiniz de önemlidir. Peki sadece kahvaltıyla zayıflamak mümkün mü? Bu sorunun cevabı: Evet, mümkün! İştahınızı kontrol etmenizi sağlayan, metabolizmanızı hızlandıran ve enerji veren 4 besin grubunu kahvaltınıza dahil ederek kolayca kilo verebilirsiniz. İşte sadece kahvaltıyla kolayca zayıflamanın sırları…
Zayıflamak ya da kilosunun sabit tutmak isteyenler için keşfedilmiş 4 yöntemden bahsedeceğiz bu yazımızda. Rahatlıkla uygulayabileceğiniz bu yöntemler sayesinde İştah kontolünü daha kolay sağlayacak, Metabolizmanı hızlandıracak, zayıflamana destek olacak ve enerjin günün her saatinde yüksek olacak. Okuyunca bile insan heyecanlanıyor. “Var mı böyle basit bir yöntem? diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Öyleyse hemen başlayalım!
Her ne yapıyorsanız zayıflamak için aynen devam ediyorsunuz. Kahvaltısınız saat 07.00’de yapanlar için de aynı kurallar geçerli, Öğlen yapanlar için de. Saatin hiçbir önemi yok. Tek yapmanız gereken sayacağımız bu 4 önemli kararı yaşam şeklinizin bir rutini olarak gününüze dahil etmeniz.
İşte zayıf kalmanız ya da zayıflamak için yapmanız gerekenler…
Her zaman söylendiği gibi burada da kilit nokta günün ilk öğünü yani kahvaltı. Kahvaltınızı kaçta yapıyorsanız düzeninizi bozmanıza gerek yok. “Sabah 07.00 da kahvaltı” gibi bir şart yok. Bu da size büyük kolaylık sağlayacak diye düşünüyoruz.
Diyetisyen ve aynı zamanda gıda mühendisi Şeyda Öğdük günün ilk öğününde yapmanız gerekenleri tek tek, açık açık anlattı.
Günün ilk öğününde birinci altın kural protein. Kahvaltı tabağınızda mutlaka yumurta, kefir, yoğurt, süt, bu gıdalardan biri muhakkak olmalı ama ölçüsüne dikkat edin, sınırsız değil tabii ki.
Protein hücrelerin gelişmesini ve büyümesini sağlar. Vücut tarafından üretilmez o yüzden besinlerden almanız şart. Vücut direncinizi yüksek tuttuğu gibi kasları güçlendirir, tırnak, cilt ve saçlar için de faydası vardır.
Vücuda faydaları dışında da protein metabolizmayı ciddi oranda hızlandırır. Böylece daha hızlı kilo verirsiniz. Ama bu “Daha fazla protein alırsam daha hızlı zayıflarım” diye düşünceler içine girmenize neden olmasın çünkü her gıdada her besinde olduğu gibi proteinin de fazlası zarar. Günlük almanız gereken protein miktarı yüzde 12-15.
Tam undan ekmekler, tam undan krepler, poğaçalar, karabuğday, yulaf, chia… Vücudun dengesi için protein kadar kompleks karbonhidrata da ihtiyaç var. Bilindiği gibi karbonhidratlar nişastalı gıdalardır ve patates, mercimek, fasulye, kinoa, bezelye, tam tahıllı ekmek gibi besinler kompleks karbonhidrat grubundadır. Bu karbonhidratın en önemli özelliği de basit karbonhidratlara göre çok daha yavaş sindirilmeleridir. Bu da kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesine engel olur. Bu nedenle kompleks karbonhidratlar kalp damar hastalıkları, diyabet ve obezite gibi sorunları tetiklemez.
Temel görevlerinden biri vücuda enerji sağlaması diyebiliriz. Lif içeriği açısından zengindir ve tokluk hissini artırır ama burada da ölçüye dikkat etmek önemli çünkü kompleks karbonhidratın da fazlası zararlı.
Yağ almadan yağ yakamazsınız! Çok mantıklı bir yaklaşım değil mi sizce de? Sağlıklı beslenmenin temeli tüm besin gruplarından yeterli miktarda alınmasına bağlıdır. Yağlar da protein ve karbonhidratlar gibi vücuda enerji sağlayan bir besin grubudur.
Sağlıklı yağ bakımından zengin olan besinler:
Sağlıklı yağlar vücudun günlük alması gereken kalorinin %25-30’unu oluşturmalıdır.
Diyet listelerinin olmazsa olmazı da meyve ve sebzelerdir. Sebzeler zayıflamaya ve ödem atmaya yardımcıdır. Zayıflamaya yardımcı olan sebzeleri karnabahar, brokoli, ıspanak, kabak, turp, kuşkonmaz ve pırasa olarak sıralayabiliriz.
Kilo vermeye yardımcı olan meyveler ise; Avokado, armut yaban mersini, elma, Hindistan cevizi, nar, portakal, domates, kavun, muz, limon, şeftali.
Aynı uyarıyı yine yapalım: Porsiyon kontrolü önemli