İlişkilerde sıkça karşılaşılan ve göz ardı edilen bir konu: mobbing. İş yerinde olduğu gibi, ilişkilerde de mobbinge maruz kalmak mümkün olabiliyor. Bu durumda, duygusal olarak yıpranabilir ve kendinizi değersiz hissedebilirsiniz. Peki, ilişkide mobbinge maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız?
İlişkide mobbinge maruz kaldığınızı gösteren işaretler, sağlıklı bir ilişki ortamından uzaklaştığınızı ve duygusal istismara maruz kaldığınızı işaret edebilir. Mobbing, bir kişinin sürekli olarak eleştirilmesi, aşağılanması, suçlanması veya kontrol altında tutulması gibi zarar verici davranışları içerir. İlişkide mobbinge maruz kalan kişi genellikle psikolojik olarak incinmiş hisseder ve özsaygısı zarar görebilir. Peki, bir kişinin ilişkide mobbing maruz kaldığını gösteren belirtiler nelerdir? Hangi noktalara dikkat etmesi gerekir? İşte bu soruların cevaplarını sizler için araştırıp listeledik.
Mobbing, iş yaşamında veya sosyal ilişkilerde bir kişinin diğerine yönelik sürekli ve kasıtlı olarak zarar verici davranışlarda bulunması durumunu ifade eder. Bu davranışlar genellikle kişiyi aşağılama, suçlama, taciz etme, dışlama, sürekli eleştirme gibi şekillerde olabilir.
Mobbing, hedef alınan kişinin psikolojik olarak incinmesine, stres yaşamasına ve iş veya ilişki performansının düşmesine neden olabilir. Mobbingin uzun süre devam etmesi durumunda fiziksel ve duygusal sağlık sorunlarına yol açabilir.
Mobbing belirtileri şunlar olabilir:
Bu belirtiler mobbinge maruz kalan kişilerde görülebilir ve kişinin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Psikolojik taciz veya mobbing kavramı geniş bir yelpazede olumsuz ve istismar edici davranışları içerebilir. Mobbing kapsamına giren bazı davranışlar şunlardır:
İkili ilişkilerde maruz kalınan mobbing hareketleri şunlar olabilir: