Atıştırmalıklar ani açlık krizlerinde en çok aranan öğünlerdir. Ana öğünlerin arasında, hafif bir açlık hissettiğimizde ya da çay ya da kahve eşliğinde küçük bir atıştırmalık, birçok kişinin vazgeçilmez günlük alışkanlıkları arasında yer alır. Bu küçük atıştırmalıklar, genellikle önemsenmese de aslında sağlığımız üzerinde önemli bir etkisi olabilir. İşte en sağlıklı atıştırmalıklar listesi…
Sağlık konularında içerik üreten Amy Packer, akıllıca tüketilen atıştırmakların, sağlığa faydalarını, kilo kaybı sağlamada yardımlarını ve diyabet riskini azaltmanın temel yolu olduğunu açıkladı.
Zoe’nin gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre, pek çok insan, sağlıklı beslenmenin avantajlarını kötü atıştırmalık tercihleri yüzünden yitiriyor. Her üç kişiden biri günde ikiden fazla atıştırmalık tüketiyor; bu nedenle, daha besleyici ve sağlıklı seçimler yapmanın büyük bir fark oluşturabileceğini söyledi.
Diyetisyen Sammie Gill, “Atıştırmalık, gün boyunca beslenme gereksinimlerinizi karşılamanın en yararlı yollarından biri olabilir ama her şey, neyi tercih ettiğinize bağlıdır” şeklinde ifade ediyor.
Beslenme uzmanı Bex Prade; “Acıktığınızda sağlıklı bir seçenek bulmak güç olabilir. Bu nedenle, hazırlıklı olun. Atıştırmalıkları önceden temin edin ve yanınızda taşıyın, böylece açlık hissetmez ve sağlıksız bir tercih yapmazsınız,” diyor.
ZEYTİN
İdeal porsiyon: 50 gr
Kan şekerini azaltır.
İster yeşil ister siyah olsun, zeytinler besin açısından oldukça çeşitliliği olan yiyeceklerden biridir. Bex, “Zeytinler, kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sunan tekli doymamış yağlar bakımından zengindir ve göz sağlığı için A vitamini açısından oldukça zengindir,” şeklinde açıklamalarda bulundu ve buna ek olarak son araştırmalar, zeytinin kilo kaybına da katkıda bulunabileceğini ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini de ortaya koydu.
Sammie, “Araştırma, zeytinlerde doğal olarak bulunan bir bileşen olan elenolik asidin kilo kaybına katkıda bulunabileceğini ortaya koydu,” şeklinde bir açıklama yaptı ve ekledi; “Bunun nedeni, elenolik asidin bağırsakta etki göstererek kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olan metabolik hormonları serbest bırakmasıdır.”
PATLAMIŞ MISIR
İdeal porsiyon: 25 gr mısır (patlamış hali üç su bardağı)
Bağırsak sağlığı için çok faydalı.
Ev yapımı sade patlamış mısır, bağırsak mikrobiyomunuzu destekleyebilir. Bex, “Patlamış mısır tam tahıllıdır ve lif bakımından bol olup, bu da onu sindirim için faydalı kılar,” diyor. “Ayrıca, kalın bağırsakta bulunan yararlı bakterileri besleyen bir prebiyotik olan dirençli nişastanın mükemmel bir kaynağıdır.”
HUMUS
İdeal porsiyon: 50g
Kalori alımını düşürür.
Bir araştırma, öğleden sonra humus tüketmenin akşam atıştırmalıklarını azalttığını ve günlük kalori alımını 250 kalori düşürdüğünü ortaya koydu.
Sammie, “Lif ve protein, ne kadar uzun süre tok hissettiğinizi etkileyen bağırsak hormonlarını tetiklediği için daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Bu, iştahı azaltmaya yardımcı olabilir ve muhtemelen kalori alımını düşürür” diye ekliyor.
BİTTER ÇİKOLATA
İdeal porsiyon: 28g (iki ila üç kare)
İştah kapatır.
Çikolata tutkunları için sevindirici bir haber geldi. Yapılan bir çalışma, çikolata tüketmenin daha az aç hissetmenize yol açabileceğini ortaya koyuyor ama hem Bex hem de Sammie, çikolatanın sağlığa faydalı olabilmesi için sütlü değil, bitter olması gerektiğini vurguladı.
Bex, sadece doğru çikolata türünü seçtiğinizden emin olun dedi ve ekledi; “En az %75 kakao içeren bitter çikolatayı tercih edin ama yine de şeker içerdiğinden, ölçülü tüketmeye özen gösterin.”
İdeal porsiyon: 30g (¼ su bardağı)
Uykuya yardımcı olur.
The Sleep Charity’ye göre, yetişkinlerin %40’ı uyku problemleriyle karşılaşıyor. Bex ise uyku problemlerinin en sağlıklı çözümü olarak şunları söyledi; “Kabak çekirdeği triptofan içerir. Bu hayati amino asit, uykuyu düzenlemede önemli rol oynayan serotonin ve melatonine dönüşür.”
Sammie, “Melatonin, beyninize uyku zamanının geldiğini bildiren hormondur,” dedi ve ekledi; “uykuyu iyileştirmek için her gece aynı saatte yatmak ve odanızı serin ve karanlık tutmak da faydalı olacaktır.”
İdeal porsiyon: 28g
Zihinsel işlevi muhafaza eder.
Cevizlerin birçok sağlık faydası olduğu biliniyor ama yapılan çalışmalar cevizin beyni güçlendirebileceğini ortaya koydu.
Sammie; “Ceviz, iltihap önleyici alfa-linolenik asidin (ALA) mükemmel bir bitkisel kaynağıdır – bir tür omega 3 temel yağ asididir,” diyor.
Bex ise; “ALA’nın yüksek düzeyleri oksidatif stresi azaltırken, E vitamini ve polifenoller koruyucu özellikler taşır. Bu, beyin sağlığı açısından önemli olan iltihabı azaltır,” diyor.
YUMURTA
İdeal porsiyon: İki yumurta
Kas erimesini engeller.
Yaşlandıkça kas kütlesinin azalması doğal bir süreçtir ve bu durum zamanla hareket yeteneğini ve kuvveti azaltmaktadır ama çalışmalar, yumurtadaki proteinin buna karşı etkili olabileceğini göstermiştir.
Sammie, “Yeterli protein alımı yaşlılıkta kas kütlesini destekleyebilir ve yumurtalar, proteinin yapı taşları olan amino asitler içerir,” diye ekliyor. “Özellikle kas oluşumu için önemli olan lösin içerirler.”