Sosyal medyada “2025’te akraba evliliği yasaklanacak” iddiası gündem oldu. Kuzen evlilikleri yasal mı? Kuzen evliliği neden zararlı? Akraba evliliği yasaklanacak mı? İslam dininde akraba evliliği caiz mi? Akraba evliliği ile ilgili son gelişmeler, yasalar…
2025 yılında akraba evliliği yasaklanıyor iddiaları sosyal medyada tartışma konusu oldu. Türkiye’de kuzen evlilikleri yasal olup, akraba evliliğiyle ilgili bir yasaklama henüz söz konusu değildir. Yapılan bilimsel çalışmalar kuzen evliliklerinin özellikle SMA gibi rahatsızlıkların riskini artırdığını ortaya koymuştur. İslam dinine göre de bazı akraba evlilikleri yasaktır fakat kuzen evlilikleri haram kılınmamıştır. Hükümetin kuzen evliliklerini yasaklamak için bir çalışma yürüttüğüne dair iddialar sosyal medyada gündem oldu. Peki akraba evliliği yasaklanacak mı? Kuzen evliliği caiz mi?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) açıklamış olduğu son verilere göre, 2023 yılında tam 18 bin akraba evliliği yapıldı ve akraba evliliği en yüksek oran %17,7 ile Şanlıurfa’da gerçekleştirildi. Türkiye genelinde akraba evliliği oranı %3,2 olarak kayıtlara girerken, %0,5 ile Edirne’de en düşük orana sahip. Akraba evliliğinin bazı genetik hastalıklara sebep olduğu bilinirken, “2025 yılından itibaren akraba evliliği yasaklanacak” iddiaları sosyal medyada gündem oldu.
Ülkemizde sıkça yaşanan “akraba evlilikleri”, başta genetik hastalıklar olmak üzere birçok sağlık problemine neden oluyor. Tıbben olduğu gibi dinen de sakıncalı olan “kuzen evliliği” gibi akraba evliliklerinin yasak olup olmadığı insanlar tarafından merak ediliyor. İşte akraba evliliği hakkında bilgiler…
Aile içindeki bağları kuvvetlendirmek, aşık olmak ve mirasın korunmasını sağlamak gibi sebeplerle yapılan akraba evlilikleri, hem tıbbi hem de İslam dini açısından sakıncalıdır.
Genetik hastalıklar, mutasyonlar, anormal doğumlar gibi sağlık sorunlarına neden olan 1. derece akraba evlilikleri, gelecek nesillere için de tehlike oluşturuyor.
Akraba evlilikleri İslam dizi açısından da “haram evlilikler” kapsamında yer alıyor.
Peki, Kuzen evlilikleri yasaklanacak mı?, Akraba evliliği yasal mı? Hangi akrabalarla evlenilmez? En riskli akraba evliliği hangisidir?
Akraba evliliği dayı, teyze, amca ve hala çocuğu gibi kuzen evliliklerinde yasaldır ve herhangi bir kanunla da yasaklanmamıştır.
İslâm dininde evlenilmesi câiz olmayan akrabalar âyet ve hadislerde sayılmış ve bunların dışında kalan hısımlarla evlenmenin helâl olduğu açıkça ifade edilmiştir.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır:
Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, kayınvalide, eşin başka kocasından olan kızı, oğlunun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece eşin kız kardeşi ile teyzesi ve halası (eşinden ayrılmadan bunlarla evlenemez), puta, yıldıza ve ateşe tapanlar, sütanne, süt kız kardeş, süt hala, süt teyze ve başkalarının nikâhında bulunan kadınlar (en-Nisâ, 4/23-24; Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/84-86).
Bunların dışında kalanlar kişilerle, başka bir evlenme engeli yoksa evlenilmesi câizdir.
Nisâ sûresinde “Bunların dışında kalanlarla evlenmek size helâl kılınmıştır.” (en-Nisâ, 4/24) buyrulmuştur.
Yakınlık derecesine göre en sakıncalı akraba evliliği 1. derece kuzen evliliği dediğimiz, dayı, teyze, amca ve hala çocukları arasında yapılan evliliklerdir.
SMA gibi genetik hastalıklara neden olduğu belirtilen akraba evlilikleri, yeni genetik hastalık türlerinin de oluşmasına neden olmaktadır
Anne veya babadan birinin kardeşi olan bir çiftin yaptığı evliliklere 1. derece akraba evliliği (kuzen evliliği) denir.
Büyükanne veya büyükbabalarından biri kardeş olan çiftlerin evliliklerine de 2. derece akraba evliliği (torun evlilikleri) denir.
Türkiye’nin daha çok doğu ve güneydoğu illerinde yapılan kuzen evlilikleri konusunda sosyal medyaya yayılan iddia büyük yankı uyandırdı.
Hükümetin kuzen evliliklerini yasaklamaya yönelik resmi çalışma yaptığı iddia edildi.
“Kuzen evliliği” olarak da adlandırılan, “akraba evliliklerinin yasaklanacağı” haberine Sosyal medya kullanıcılarından da destek geldi.