Tam bir bağışıklık dostu ama tüketirken dikkat: Turşu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir

21 Eylül 2024
0 Yorum
tam bir bagisiklik dostu ama tuketirken dikkat tursu ciddi saglik sorunlarina neden olabilir

Yıllarca faydalarını dinleyerek bayıla bayıla tükettiğimiz turşunun da zararı çıktı. Antioksidan içeriğiyle bilinen özellikle ev yapımı turşular bağışıklık sistemini desteklerken kalp sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bu yazımızda turşu ile merak edilen her türlü bilgiyi öğrenebilir ve turşunun faydaları ve zararları hakkında en doğru bilgiyi edinebilirsiniz.

Turşu, sebze ve meyvelerin yapısında bulunan laktik asidin fermantasyonu ile oluşur. Halk arasında ‘turşu kurmak’ olarak bilinen bu işlem, sebze ve meyvelerin salamura suyunda bir süre bekletilmesi işlemidir. Ev yapımı turşu sağlık için çok faydalıdır ancak bol miktarda sodyum içerdiği için porsiyon kontrolü önemlidir. 

TURŞU NASIL KURULUR?

Turşunun olmazsa olmaz malzemesi tuzdur ve bu bildiğimiz sofra tuzundan farklıdır. İri taneli salamura tuzu kullanarak turşunuzu hazırlayabilirsiniz. Peki turşu nasıl kurulur? Hangi malzemeleri tercih etmek istiyorsanız muhakkak turşu için kullanacağınız malzemeleri iyice yıkayın.

Salatalık, yeşil domates, acur, havuç, lahana, kelek, biber gibi aklınıza gelebilecek pek çok sebze ile turşu kurabilirsiniz. Malzemelerdeki çürükler turşu içinde oluşması beklenen yararlı bakterilere engel olur o yüzden turşuluk malzeme alırken dikkat etmelisiniz.

 

thumbs b c 976aef25cb509dccdf112f0a202abb1d

İnce sofra tuzu sebzelerin içine işleyeceği için yerken sizi rahatsız edebilir, salamura tuzu ise koruyuculuğu artırır ve lezzeti üzerinde farklılığa neden olmaz. Turşu tarifleri için altın oran; 1 litre suyun içine 2,5 çorba kaşığı tuz ve 1 çay bardağı kadar sirkedir. Turşu güneş almayan bir yerde ve oda sıcaklığında bekletilir yaklaşık 4 ya da 6 hafta sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

TURŞUNUN FAYDALARI

Evde katkısız olarak hazırlanan turşunun pek çok faydası vardır. Bir kere turşu bağışıklık dostudur ve soğuk algınlığına karşı koruyucudur.

Gelelim turşunun faydalarına:

  • Bağışıklığı güçlendirir
  • Soğuk algınlığına karşı koruyucudur
  • Antioksidan deposudur
  • Kan şekerini dengeler
  • Kas kramplarını önemli ölçüde azaltır
  • Kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlar

 

2019 09 03 c304b1e7 45d6 4e04 ad81 54f01ace05f2

FAZLA TURŞU TÜKETİMİ KALP SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

Tüm bu saydığımız faydalarının yanında turşunun belki de birçoğunuzun duymadığı zararı da bulunuyor. Kış yaklaştı, turşular kuruluyor ya da kuruldu. Uygun ortamda kış mevsiminde tüketmek için sabırsızlıkla bekliyorsunuz ama faydalarıyla bildiğimiz turşunun zararları da var.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, turşunun kapağının tam kapatılmaması veya açık kalmasının turşunun bozulmasına neden olabileceğini belirtti. Bozulan turşuların tüketiminin insan sağlığında ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Sarıkaya, fazla tüketimin kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

 

thumbs b c c0210bd392f569109cb51cde147096e9

“Bozulan turşuların tüketimi insan sağlığını tehdit edebilir ve ciddi sağlık problemleri oluşturabilir” diyen Dr. Sarıkaya “Turşunun aşırı tüketiminin kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Dr. Sarıkaya, “Turşunun kapağının açık kalması ya da kapatılmaması turşunun bozulmasına neden olabilir. Bozulan turşuların tüketilmesi insan sağlığını tehdit edee ve son derece ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Turşu yaparken kullanılan tuz, yüksek sodyum içeriğine sahiptir. Aşırı turşu tüketimi kan basıncını yükseltebilir ve kalp sağlığını olumsuz etkiler. Aşırı sirke mide için zararlıdır, mide asidini artırabilir. Mide rahatsızlığı olan kişiler, turşuyu tüketirken ölçülü olmalıdır. 

Turşu, doğru ölçüde tüketildiğinde sağlığa faydası olan fermente bir gıdadır. Ancak, özellikle yüksek tuz içeriği nedeniyle dikkatli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir” dedi.