Sararmış, rengi solmuş plastikleri çöpe atmayın! Plastikleri beyazlatmak, eski haline getirmek için sirke, limon suyu, çamaşır suyu, hidrojen peroksit gibi yolları deneyebilir, bu yöntemler sayesinde sararmış plastikleri bembeyaz yapabilirsiniz.
Telefon kılıfları, oyuncaklar, mutfak ekipmanları, klimalar, sandalye, klavye, prizler gibi plastik maddeden yapılmış eşyalar zamanla kullanıma bağlı olarak yıpranıp sararabiliyor.
Sararmış plastikler eski, köhne bir görüntüye neden olup çoğumuzun göz zevkini bozuyor. Neyse ki sararmış plastiği beyazlatan bazı yöntemler mevcut! İşte sararmış plastikleri beyazlatma yolları:
Bir zamanlar beyaz olan sandalyenin, prizin, şalter panosunun gibi pek çok ev aletinin zamanla sarardığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Bu renk değişimi, plastiği oluşturan plastik polimerlerin oksidasyonundan kaynaklanmaktadır.
Kimyasal bozulmanın plastikler üzerindeki bu etkisini geri çevirmek, plastikleri tekrar eski haline getirmek mümkün. Aşağıdaki yöntemlerden dilediğinizi uygulayabilirsiniz:
HİDROJEN PEROKSİT
Hidrojen peroksit sararmış plastiği eski haline döndürmenin pratik ve etkili yöntemlerinden. Hidrojen peroksit eczanelerden temin edebilirsiniz.
Bir leğene veya kaseye hidrojet peroksiti dökün.
Sararmış plastiği bu leğenin içine koyun. 3-4 saat güneş ışığında bekletin.
Son aşama olarak suyla durulayıp temiz bir bezle kurulayın.
Bu yöntem özellikle sararmış şeffaf cep telefonu kılıflarının beyazlatılmasında etkili rol oynayacaktır.
ÇAMAŞIR SUYU
Çamaşır suyu, ağartıcı etkisi sayesinde sararmış plastikleri bembeyaz yapmak için etkili bir diğer yöntemdir.
1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı çamaşır suyu karıştırın. (İnatçı sararmış lekeler için eşit miktarda su ve çamaşır suyunu karıştırıp bu şekilde kullanın.)
Ellerinize eldiven geçirip sararmış plastiği bu suya batırın. Beyazlayana kadar karışımda bekletin.
Daha sonra sudan çıkarıp su ve sabunla yıkayın, temiz bir bezle silin.
KARBONAT
Karbonat peeling ve ağartıcı özellikleri ile bilinir.
Beyazlatıcı içeriği sayesinde özellikle dişleri beyazlatma amacıyla kullanımı meşhurdur. Journal of Clinical Dentistry’de Aralık 2012’de karbonat ve peroksit içeren bir diş macunu markasının dişteki lekeleri giderme ve dişleri beyazlatma konusunda etkili olduğu bulundu.
Karbonatın beyazlatıcı özelliğinden sararmış plastiklerin beyazlatılması amacıyla da yararlanabilirsiniz.
Küçük bir leğene karbonat ve biraz bulaşık sıvısı katın. İçerisine sıkılmış 1 adet limon suyu ekleyin.
Biraz su ekleyip macun kıvamına getirin. Bir miktar macunu bulaşık süngeri üzerine alıp sararmış plastiği beyazlayana kadar hafifçe bastırarak ovalayın. Suyla durulayıp kurulatın.
LİMON
Limon asidik ve ağartıcı özellikleri ile sararmış plastikleri beyazlatmanın güvenli ve doğal yoludur. Hem de plastiğin mis gibi kokmasında da rol oynar.
Plastiğin büyüklüğüne göre 5-10 adet yahut daha fazla limonu sıkıp suyunu çıkarın.
Sararmış plastiği limon suyunun içerisine alıp en az 1 saat güneşte beklemeye bırakın.
Bulaşık deterjanı ile plastiği ovup suyla durulayın, son aşama olarak temiz bir bezle kurulayın.
SİRKE
Küçük bir leğen içerisine 1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı, iki su bardağı beyaz sirke ve su ekleyin.
Sararmış plastiği bu karışıma alıp15-30 dakika kadar bekletin.
Diş fırçası gibi yumuşak uçlu bir fırçayla ovalayın. Suyla durulayıp kurulayın.
TUZ
Tuzun beyazlatıcı özelliği yine diş temizliği üzerine yapılan araştırmalar ile belirlendi.
The Journal of Contemporary Dental Practice’de 2022 Temmuz ayındaki araştırmada deniz tuzu-limon bazlı beyazlatıcı diş macununun kömür bazlı diş macunundan daha iyi bir beyazlatma etkisine sahip olduğu belirlendi.
Sofra tuzu veya deniz tuzunu küçük bir tabağa alıp içerisine sofra tuzu koyun. Biraz su katıp macun kıvamına getirin. Bu macunu sararmış plastiğe sürün. Eski diş fırçasıyla plastiği ovun. Daha sonra suyla yıkayın.
Sararmış plastik sandalyeyi beyazlatmak için bir leğene hidrojen peroksit yahut çamaşır suyu boşaltıp sünger yardımı ile sandalyeyi bunla silebilirsiniz.
Buzdolapları zamanla kullanıma bağlı olarak sararabiliyor. 2 yemek kaşığı, 4 yemek kaşığı çamaşır suyunu 2 bardak ılık suyla birleştirin. Temiz bir süngeri bu karışımla silin. Daha sonra suyla durulayıp bezle kurulayın.