Barbunya yemeği yazın taze, kışın ise kuru barbunya ile hazırlanan hem besleyici hem de lezzetli bir yemek. Zeytinyağlı yapılan barbunya yemeğinin tadına doyum olmuyor… Peki barbunya düdüklüde ve tencerede kaç dakikada pişer?
Barbunya çok yönlü bir bakliyat, barbunya ile yemek, salata, çorba gibi pek çok besin hazırlanabiliyor. Lif ve besin değeri açısından zengin içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlıyor, bağırsak sağlığına iyi geliyor. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences’de Mayıs 2020’de “Barbunya Fasulyesinin Besinsel ve Sağlığı Geliştiren Nitelikleri: Bir İnceleme” adlı çalışmaya göre barbunya fasulyesi şeker hastalığı, obezite(aşırı kilo), kanser ve bulaşıcı olmayan kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor, kalp sağlığını destekliyor.
Barbunya yemeği yaz veya kış aylarında yapılabiliyor, işte barbunyanın pişme süresi:
Taze barbunya ile yapılan barbunya yemeği düdüklüde 20 dakikada pişecektir. Ancak yeni son model düdüklü tencerelerde ise pişme süresi 10-12 dakikadır.
Kuru barbunya ile yapılan barbunya yemeği ise düdüklüde 30-35 dakika (yeni düdüklülerde ise 20-25 dakika), tencerede ise 50 dakikada pişecektir.
Malzemeler
Bir tencereye su koyun içerisine 2 su bardağı kuru barbunyayı alıp geceden bu suda bekletin. (Barbunya taze ise geceden suda bekletmenize gerek yok)
Ertesi gün barbunyaların suyunu döküp suyu süzün.
2 adet havuç ve 2 adet patatesin kabuklarını soyup havuçları halka halka patatesleri ise üçgen veya küp küp doğrayın.
Domatesi, soğanı ve biberleri de yemeklik kesin.
Tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı alıp soğanla kavurun, salçaları ve diğer sebzeleri de ekleyip kavurmaya devam edin.
Son olarak barbunyayı da tencereye koyup kavurun.
6 su bardağı su ekleyin.
Tuzunu ve şekerini de atıp yemeği pişmeye bırakın.
Pişme süresi eski model düdüklülerde 40 dakika, son teknoloji düdüklülerde ise 25 dakikadır. Tencerede ise 50 dakikayı bulabilir.
Dilerseniz üzerine maydanoz doğrayıp maydanozla servis edebilirsiniz.
Barbunya yemeğini pişirirken içerisine bir küp şeker eklemek yemeğin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Kuru barbunyayı pişirmeden bir gece önceden suda bekletin, böylece ertesi gün daha hızlı pişecektir.
Barbunya yemeğine kimyon, kişniş, zencefil gibi baharatları eklemek gaz yapmasını önleyecektir.
Sıvı yağ olarak sızma zeytinyağı ile yapılan barbunya yemeği hem daha faydalı hem de daha lezzetli oluyor.