Oranlar arttı, uzmanlar uyardı! Ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında ilk sırada

28 Eylül 2024
0 Yorum
oranlar artti uzmanlar uyardi olume neden olan hastaliklar siralamasinda ilk sirada

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 18 milyon insan kardiyovasküler (kalp damar hastalığı; KVH) hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de de bu oran yüzde 33,4 ile dolaşım sistemi hastalıklarının en fazla ölüm nedenini oluşturduğunu gösteriyor. Uzmanı kalp damar hastalıklarından korunmanın yollarını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) açıkladığı son rakamlara göre ölüme sebep olan hastalıklardan yüzde 32’si kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 18 milyon kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’de de benzer bir tablo söz konusu. TÜİK’in 2023 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre dolaşım sistemi hastalıkları yüzde 33,4 ile listenin ilk sırasında yer aldı.

Bu hastalık grubunun detaylarına bakıldığında da ölümlerin yüzde 42,4’ünün iskemik kalp hastalıkları, yüzde 24,1’inin diğer kalp hastalıkları, yüzde 18,6’sının ise serebrovasküler hastalıklar kaynaklı olduğu görülüyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Erhan Tenekecioğlu, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kalp ve damar hastalıklarının davranışsal faktörlerin düzeltilmesiyle büyük ölçüde engellenebileceğini belirterek tavsiyelerde bulundu.

Kalp damar hastalıklarının genç yaşlarda ortaya çıkmasında sağlıksız beslenmenin ciddi bir etken olduğunu dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Erhan Tenekecioğlu, bu hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın önemine dikkat çekti.

AKDENİZ TİPİ BESLENME ÖNEMLİ

Son yıllarda kalp ve damar hastalıklarına ciddi bir artış olduğunu belirten Doç. Dr. Tenekecioğlu, “Bunun sebebi teknolojinin gelişmesine bağlı olarak insanların hareket etmelerinde azalma, sağlıklı beslenmede ciddi şekilde bozulma, diğer çeşitli sebepler ile genetik faktörlerdir” dedi.

 

thumbs b c 177965492c89758a6de6787883e15c10

Beslenme şeklinin bozulmasının kalp damar hastalıklarının ortaya çıkmasında önemli bir faktör olduğunun altını çizen Tenekecioğlu, “Katı yağ kullanımının artması, işlenmiş gıda tüketiminin artması ve fastfood tarzı beslenmenin özelikle gençler arasında yaygınlaşması kalp damar hastalıklarının daha genç yaşlarda ortaya çıkmasında ciddi bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Fastfood alışkanlığının azaltılması gerekmektedir. Bunun yanında katı yağlardan da uzak durmamız gerekiyor. Beyaz et ve sebze ağırlıklı beslenmemiz önemli. Özellikle Akdeniz tipi beslenmeye iyice ağırlık vermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

HAREKETLİ YAŞAMI TERCİH EDİN

Hareketsiz yaşamın metabolizmayı yavaşlattığını ve vücutta yağ birikimine sebep olduğunu vurgulayan Tenekecioğlu, “Günlük yaşamımızda hareketlenmeyi arttırmamız gerekiyor. Bazen asansör yerine merdiven kullanmakta fayda var. Sicilya’da yapılan bir çalışmada insanların 100 yaşını nasıl aştığını araştırmışlar. Yollar yokuş yukarı olduğu için insanlar sürekli hareket halinde ve bu onların metabolizmasının hızlanmasına ve iyi kolesterolün yükselmesine damar sağlığının daha iyi olmasına sebep olmakta” diye konuştu.

 

thumbs b c 57e08def00407bbf09ca4eea0c897cd5

Stresinde kalp sağlığında önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Tenekecioğlu, “Stresten kaçınmak imkânsız ancak stresli ortamlardan mümkün oldukça uzak durmak gerekiyor. Günün belli bir vaktinde evde rahatlatıcı bir aktivite bulunmakta fayda var. Bu sadece kafayı dinlendirmek için değil vücudun genel metabolizmasının düzenlenmesi konusunda çok faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.