Osmanlı’dan günümüze gelen salep tarifi! Evde yapmanın püf noktaları

1 Ekim 2024
0 Yorum
osmanlidan gunumuze gelen salep tarifi evde yapmanin puf noktalari

Salep, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtan ve nostaljik bir tat arayanların vazgeçilmezi olmaya aday. Lezzetli içeceği kendi mutfağınızda hazırlamak oldukça keyifli olacak! Osmanlı’dan günümüze gelen salep tarifinin püf noktaları paylaşıyoruz.

Salep, Osmanlı’dan bu yana soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceği olmuştur. Eşsiz lezzetin sırrı, endemik bir bitki olan salep orkidesinden elde edilen salep tozunda gizli. Sıcacık bir fincan saleple ısınmak isterseniz, evde yapmanın püf noktalarını sizlerle paylaşacağız. Salebin doğru kıvamını yakalamak ve tadını en iyi şekilde hissetmek için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var. Bu yazımızda, Osmanlı’dan günümüze uzanan geleneksel salep tarifimizi ve evde hazırlamanın inceliklerini keşfedeceksiniz. Peki, evde kolay salep nasıl yapılır? Salep yapmanın püf noktaları nelerdir?

SALEP TARİFİ

Gereken malzemeler:

  • Yarım litre süt
  • 1 tatlı kaşığı toz salep (aktardan alın)
  • 1,5 yemek toz şeker

yeni proje 60

SALEP NASIL YAPILIR?

Salep yapımı için, sütü tencereye alarak kısık ateşte pişirin ve ardından salep ile şekeri bir kapta karıştırın. Sütün hafifçe ısınmasının ardından salepli karışımı ekleyip tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak topaklanmayı engelleyin. Yaklaşık 30 dakika sonra süt köpürmeye başlayacak ve koyu bir kıvam alacaktır. Fincanlara doldurduğunuz salebin üzerine tarçın serpip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

SALEP YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Gerçek salep yapımının püf noktaları şunlardır:

  • Gerçek salep yapmak için en önemli şey kaliteli salep tozu kullanmaktır. Salep orkidesinden elde edilen doğal ve saf salep tozu tercih edilmelidir.
  • Süt, salep tozu ve şekerin doğru oranlarda kullanılması önemlidir. Bu sayede salebin kıvamı ve lezzeti ideal olacaktır.
  • Salebi süt ile karıştırırken sürekli karıştırmak, topaklanmayı engeller ve homojen bir kıvam elde etmenizi sağlar.
  • Sütü kaynatmadan ısıtarak kullanmak, salebin kıvamını korumasına yardımcı olur. Aşırı yüksek ateşte pişirmekten kaçının.