Vücudun herhangi bir bölgesinde egzama ile baş etmek zordur, bu durum göz çevresinde geliştiğinde göz kapağı egzaması işkenceye dönüşebiliyor. Gözlerinizin etrafındaki bölge çok hassastır, bu bölgede egzama geliştiğinde bunu yalnızca görmekle kalmaz, yanma hissi, kaşıntı, ağrı gibi semptomlar ile aynı zamanda hissedersiniz.
Egzama ciltte kırmızılık, kuruluk, kaşıntı gibi semptomlara yol açan bir cilt hastalığıdır.
Egzamanın çeşitli türleri vardır. Perioküler egzama, göz çevresindeki ciltte meydana gelen göz çevresindeki cildi etkileyen egzama türüdür.
Göz kapağı ve çevresi egzaması genellikle alerjenler ve tahriş edici maddelerle temas sonucu meydana geliyor.
American Academy of Dermatology’e göre göz çevresinde egzama alerjik konjonktivit, blefarit, seboreik dermatit, sedef hastalığı ile karıştırılabiliyor, bu nedenle doğru teşhis için gözde egzama belirtilerini bilmek çok önemli hale geliyor.
Göz çevresindeki egzama belirtileri kişiden kişiye değişebiliyor, ancak genellikle göz kapağı ve çevresinde şu semptomlara yol açabiliyor:
Göz kapakları epidermis adı verilen ince bir cilt tabakasıyla kaplı, kaslardan ve sinirlerden oluşan bir yapıdır.
Göz kapakları cildin diğer bölgelerine çok daha ince olduğundan tahriş olmaya, egzama gibi cilt hastalıklarına daha yatkındır.
Egzama göz çevresi ve göz kapakları dahil cildin herhangi bir bölgesinde görülebiliyor.
Göz egzaması göz çevresindeki cilt ve göz kapakları bir alerjen veya başka bir yabancı madde tarafından tahriş olduğunda ortaya çıkıyor. Bu durum periorbital dermatit veya perioküler dermatit olarak da biliniyor.
Aşırı sıcak, aşırı soğuk, nem, gözleri kaşımak, ovuşturmak, yüzü çok sıcak su ve sabunla yıkamak gibi fiziksel tetikleyicilerin yanı sıra güneş kremi, makyaj malzemeleri, cilt kremleri, saç boyası, göz damlası ve kontakt lens solüsyonu gibi maddeler de alerjik kontakt dermatite bağlı olarak göz kapağı ve çevresinde egzamaya neden olabiliyor.
Göz kapaklarınızda egzama varsa, her gün kullandığınız tüm ürünleri (cilt bakımı, saç ürünleri, sabunlar, parfümler) yazmak için bir günlük tutun ve hangi maddeyi kullandığınızda egzama belirtilerinin şiddetlendiğini takipte kalın.
Göz kapaklarınızda oluşabilecek iki tür egzama vardır: Atopik (alerjik) kontakt dermatit ve tahriş edici kontakt dermatit. Bunlar vücudunuzun diğer bölgelerinde oluşan egzama türleriyle aynıdır.
Atopik kontakt dermatitte cilt bir şeyle temas ettiğinde, o maddeye alerjiniz varsa bağışıklık sisteminiz maddeye tepki olarak antikor üretir.
Bu durumda egzama belirtileri ortaya çıkar.
Tahriş edici kontakt dermatitte ise cildinizin makyaj, sabun veya çamaşır deterjanı gibi hafif bir tahriş edici maddeyle uzun süre tekrar tekrar temas etmesiyle oluşur.
Anais Brasileiros de Dermatologia’de Ocak-Şubat 2023 sayısındaki “2004-2018 yılları arasında sevk servisine başvuran göz kapağı egzaması olan hastaların demografik ve klinik özellikleri” adlı çalışmaya göre göz kapağı egzaması genellikle alerjik kontakt dermatite bağlı gelişiyor, göz damlaları gibi gözle doğrudan temas eden ürünlerin yanı sıra şampuanlar, ojeler, parfümler gibi gözle direk teması olmayan maddeler de göz kapağı egzamasını tetikleyebiliyor.
Atopik kontakt dermatite bağlı göz ve çevresi egzama şu nedenlerden dolayı görülebiliyor:
Göz kapağı egzaması ile başa çıkmanın en kolay çözümü muhtemel tetikleyicileri belirlemek ve bu maddelerden uzak durmaktır.
National Eczema Society’e göre göz kapağı ve çevresindeki egzamada topikal steroidler, topikal kalsinörin inhibitörler, cildi yumuşatan kremler standart birinci basamak tedaviyi oluşturuyor.
Bu yöntemler göz egzamasının neden olduğu kaşıntıyı, şişliği ve iltihabı azaltacaktır.
Göz kapağı ve çevresindeki egzamanın geçmesi için doğal yöntemlerden de yararlanabilirsiniz.
SOĞUK KOMPRES
Göz çevresindeki egzama belirtilerini azaltmak için soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Buzluktan buz küplerini çıkarın, bunu temiz bir beze sarıp göz çevrenize tutun. Yahut temiz bir bezi soğuk suya koyup fazla suyu sıkın bunu göz çevresine uygulayabilirsiniz.
YULAF EZMESİ
Yulaf ezmesini (bunu iki tatlı kaşığı öğütülmüş yulaf ezmesini bir tatlı kaşığı su ile karıştırarak yapabilirsiniz)bölgeye 10-15 dakika boyunca uygulayın.
SHEA YAĞI
Shea yağı, göz kapaklarını nemli tutarken yeni cilt hücrelerinin üretimine yardımcı olan A ve E vitaminlerinin yanı sıra keratinin de harika bir kaynağıdır. Günde 2 kez egzama olan bölgeye shea yağı sürün.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi yağı ciltteki nemi artırarak iltihabı azaltarak egzama tedavisine yardımcı olabiliyor. Her gün göz kapağı ve çevresinde Hindistan cevizi yağı sürmeye devam edin.
Pharmacognosy Reviews’de Ocak 2019 sayısındaki “Atopik dermatit tedavisinde saf Hindistan cevizi yağının faydalı özellikleri” adlı çalışmaya göre de Hindistan cevizi yağı antioksidan, antiinflamatuar, antibakteriyel, yara iyileştirici ve nemlendirici özellikleri sayesinde atopik dermatite iyi gelebiliyor.