Sütlaç, süt ve pirinç gibi eşsiz besinin birleşmesiyle yapılan, geçmişi Osmanlı saray mutfağına dayanan bir lezzet. Canınız sütlaç çektiyse ve yalnızca 2 kişilik sütlaç tarifi arıyorsanız doğru yerdesiniz! İşte 2 kişilik sütlaç malzemeleri ve yapılışı:
Sütlaç pek çok kişinin en sevdiği tatlılardan. Yoğun süt içeriği sayesinde aslında sütlaç, kalsiyum deposu çok da faydalı bir besin.
Nutrients’da 2019 Temmuz ayında “Kalsiyum Alımı ve Sağlık” adlı çalışmaya göre yeterli miktarda kalsiyum mineralinin alınması kemik erimesini önlüyor, yüksek kan basıncını düşürüyor, kolesterolü dengeleyip azaltıyor.
Sütlacı 2 kişi gibi az sayıda kişiye hazırlayacaksanız yapılışı şöyle:
Malzemeler
Hazırlanışı
1,5 yemek kaşığı pirinci suyla iyice yıkayıp nişastadan arındırın.
Küçük bir tencerenin içerisine 1,5 yemek kaşığı pirinç, 1 su bardağı su ile pirinçler diri kalacak ve suyunu biraz çekecek şekilde pişiriyoruz.
Biraz sulu kalmalı.
2 su bardağı sütü, unu, nişastayı ve vanilayayı da katıp iyice karıştırıyoruz.
Daha sonra yarım çay bardağı toz şekeri de katıp hafif muhallebi kıvamına gelecek şekilde pişirip ocaktan alıyoruz.
Pişirdiğimiz sütlacı güveçlere paylaştırıyoruz.
Fırın tepsisinin ortasına yerleştirip güveçlerin yarısına gelecek kadar soğuk suyumuzu da fırın tepsimize döküp 200°de en üst kata fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
Lezzetli sütlacın en önemli püf noktalarından biri malzeme kalitesidir. Süt ve diğer malzemeler taze kaliteli olmalıdır. Sütlaçta Osmancık pirinç veya baldo pirinç kullanabilirsiniz.
Sütlaçtaki pirinç oranını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Daha az pirinç kullanmak sütlacın muhallebi tadına daha yakın olmasını sağlayacaktır.
Sütlaç yaparken kıvam vermesi için pirinç unu yahut nişasta kullanabilirsiniz.
Sütlacı fırında veya tencerede yapabilirsiniz. Ancak fırında yapılan sütlaç daha lezzetli olacaktır.
Sütlaç sulu olduysa tekrar tencereye alıp içerisine biraz daha pirinç unu yahut biraz nişasta ekleyerek daha yoğun kıvamda bir sütlaç elde edebilirsiniz.
Sütlaç pişerken veya piştikten sonra tarçın, damla sakızı, limon kabuğu, hindistan cevizi gibi aroma verici yiyecekleri içerisine katarak lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Sütlacı tencerede pişirecekseniz ara sıra karıştıra, karıştıra kontrollü bir şekilde pişirin, yoksa dibi tutabiliyor.
Sütlacı pişirirken çok yüksek ateşte pişirmemeli, yoksa süt kaynayıp taşabiliyor, kısık ateşte veya orta ateşte pişirmelidir.
Sütlacı güveçte ve fırında yapmak lezzetini önemli ölçüde artıracaktır.