Kalın bağırsak kanseri, sindirim sisteminin önemli bir bölümü olan kolon ve rektumda meydana gelen, oldukça yaygın ve ciddi bir hastalık. Erken teşhis edilmezse, hayati tehlikesi bulunan bu kanser türünün pek çok erken uyardığı sinyalleri bulunuyor. Resmen ‘Geliyorum’ diyen kanser türlerinden biri olan kalın bağırsak kanserinin belirtileri neler? İşte 5 kritik belirti…
Kalın bağırsak kanseri Dünya genelinde en yaygın kanser türlerinden biri. Öyleki kanser kaynaklı ölümler sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor. Çok ciddi bir sıralamada yer alan bu hastalık gelmeden önce haber veriyor. Belirtilerine dikkat edilirse ve gözden kaçmazsa tedavisi bulunuyor. Ama tedavide geç kalınırsa hayati risk oluşturuyor. Peki kalın bağırsak kanserinin belirtileri neler? İşte dikkat etmeniz gereken 5 belirti…
Bu hastalık genellikle 40 yaş üstü bireylerde daha yaygın olsa da, 50 yaş altındaki vakalarda dikkat çekici bir artış gözlemlenmektedir. Son 30 yılda genç bireylerde kalın bağırsak kanseri oranları %50 oranında artmıştır. Dolayısıyla, her yaştan insanın bu hastalığın belirtilerine karşı bilinçlenmesi büyük önem taşır. İşte kalın bağırsak kanserinin belirtileri…
Uzun süren kabızlık: İlk uyarıcı belirti bağırsak alışkanlıklarınızdaki ani ve uzun süreli değişiklikler. Özellikle kabızlık, kalın bağırsak kanserinin ilk sinyallerinden biri olabilir. Kabızlık sık görülen bir sorun olsa da, bu durum uzun süre devam ediyorsa, bağırsakta bir tümör olabileceğine dair bir işaret olabilir. Eğer uzun süreli bir kabızlığınız varsa, dahası bu kabızlığınıza bir karın ağrısı ya da kanlı bir dışkı eşlik ediyorsa, kesinlikle gözden kaçırmamanız gereken bir durum var demektedir.
İstem dışı ve hızlı kilo kaybı: Herhangi bir diyet veya egzersiz değişikliği yapmadan ani kilo kaybı yaşanıyorsa, bu durum göz ardı edilmemelidir.Kalın bağırsak kanserinin en önemli belirtilerinden biri de ani kilo kaybıdır. Bu kanser türü, metabolizmayı hızlandırarak, kilo kaybına yol açmaktadır. Aynı zamanda tümör, iştah kaybına ya da doygunluk hissine sebep olabilir. Tabiki bu durum diğer semptomlarla değerlendirilmeli. Fakat eğer kilonuzda ciddi bir kayıp varsa, mutlaka bir uzmana başvurmalı, tıbbi olarak değerlendirilemesini sağlamalısınız.
Şiddetli karın ağrısı ve sindirim problemleri: Karın ağrısı ve sindirim sorunları, bağırsakta tıkanmaya neden olan tümörlerden kaynaklanabilir. Hafif rahatsızlıklardan, şiddetli kramplara kadar değişen bu ağrılar, şişkinlik veya gaz ile de beraber görülebilir. Sürekli devam eden bu tür ağrılar, mutlaka bir uzman tarafından incelenmelidir.
Dışkıda kan: Dışkıda kan görülmesi en çok ciddiye alınacak belirtilerden biridir. Kalın bağırsak kanserinin en belirgin özelliği dışkıda kandır. Her ne kadar bu durum bazen, basit rahatsızlıklarla bağlantılı olsa da, ciddi bir durumun habercisi de olabilir. Bu nedenle dışkıda kan görüldüğü zaman mutlaka bir uzmana başvurulması tavsiye edilir.
Anemi: Farkedilmeyen tehlikelerden biridir. Yani kandaki kırmızı hücrelerin eksikliği, gizli kan kaybına neden olan tümörlerin sonucu olarak gelişebilir. Yorgunluk, halsizlik, soluk cilt gibi belirtilerle kendini gösteren anemi, kalın bağırsak kanserinin gizli bir belirtisi olabilir. Özellikle genç bireylerde anemi varlığı, dikkatle incelenmelidir.
Dışkıda kan ve mukus görülmesi, ilerlemiş kolon kanserinin bir işareti olabilir. Karın ve pelvik bölgesinde ağrılar hissedilmektedir. Kolon kanseri ise, iç kanamaya neden olarak anemiye yol açmaktadır.