Sevilla Katedrali’ne gömülen örneklerden alınan DNA analizinin ardından 15. yüzyıl kâşifi Kristof Kolomb’un gerçek kökenleri ortaya çıktı.
Ünlü denizci Kristof Kolomb’un kökenlerine ilişkin 22 yıldır devam eden araştırmanın sonuçları İspanya ulusal televizyonunda yayınlanan belgeselle açıklandı. Araştırmacılar, DNA incelemesini sonucu Kristof Kolomb’un gerçek kökenlerini ortaya çıkardı.
İspanyol televizyonunda yayımlanan bir belgesel, bilim insanlarının DNA analizi kullanarak Kristof Kolomb’un kökenleriyle ilgili asırlardır süregelen gizemi çözdüğünü ortaya koydu. Cumartesi günü İspanya’nın ulusal gününü kutlamak için yapılan “Columbus DNA: His True Origin” adlı programda, Kolomb’un 15. yüzyılda hem Yahudi hem de İspanyol kökenli olduğu belirtildi.
Araştırmacıların liderliğini yapan adli tıp uzmanı Miguel Lorente, Kolomb’un Sevilla Katedrali’nde gömülü kalıntılarını analiz etti. Bu kalıntılar, daha önce Kolomb’un son dinlenme yeri olarak kabul edilen alanda bulunmuştu. Ancak, Kolomb’un kökeni hakkında çeşitli rakip teoriler de vardı. Araştırma ekibi, kalıntıları bilinen akrabalarının ve torunlarının örnekleriyle karşılaştırarak bu gizemi aydınlatmaya çalıştı.
Kolomb, 1490’lardan itibaren İspanya’nın finanse ettiği keşif seferlerine liderlik ederek Avrupa’nın Amerika’yı fethetmesine zemin hazırlayan önemli bir figürdü. Ancak, kökenleri ve ölümünden sonraki mezar yeri hakkında uzun süreli tartışmalar sürüyordu. Birçok tarihçi, Kolomb’un aslında Cenova’dan geldiği yönündeki geleneksel görüşü sorguladı. Bunun yanı sıra, bazı teoriler Kolomb’un bir İspanyol Yahudisi, Yunan, Bask veya Portekizli olduğunu öne sürdü.
Lorente, perşembe günü yaptığı açıklamada Sevilla’daki kalıntıların Kolomb’a ait olduğuna dair önceki teorileri desteklediklerini belirtti. “Yeni teknolojilerle bunu doğrulamak artık mümkün oldu, bu nedenle Sevilla’daki kalıntıların Kristof Kolomb’a ait olduğu yönündeki önceki kısmi teori artık kesin olarak doğrulandı” dedi.
Milliyet konusundaki araştırmanın karmaşık olduğunu, çünkü birçok faktörün etkisi altında olduğunu ancak “sonucun neredeyse kesinlikle güvenilir” olduğunu da ekledi. Kolomb, 1506 yılında 55 yaşında İspanya’nın Valladolid kentinde hayatını kaybetti; ancak ölümünden sonra Hispaniola adasına gömülmek istedi. Naaşı, 1542’de oraya götürüldü, ardından 1795’te Küba’ya taşındı ve en son 1898’de Sevilla’da olduğu düşünülen bir alana kondu.
1877’de Santo Domingo’daki bir katedralin arkasında gömülü kurşun bir tabut bulundu ve yetkililer bu tabutun içindeki kemik parçalarının Kolomb’a ait olduğunu öne sürdü. Lorente, her iki kemik setinin de eksik olduğunu ve bu nedenle her iki iddianın da doğru olabileceğini ifade etti.