Bebeklerin sağlıklı beslenmesine dikkat eden ebeveynler, bebeklere hangi gıdaların verilip verilmeyeceğini araştırıyor, zararlı gıdalardan uzak durmayı tercih ediyor. Bebek beslenmesinde çok merak edilen hususlardan biri de bebeklere tuz verilmesi, acaba WHO (Dünya Sağlık Örgütü) bu konuda ne diyor?
Tuz biz yetişkinler için yemeklerin ayrılmaz bir parçası. Tuzsuz bir yemek yemeğin tüm lezzetini gideriyor, yiyecekler tuz sayesinde anlam kazanıyor.
Tuzun %60’ı klor, %40’ı ise sodyumdan meydana geliyor.
Tuz yalnızca damak tadına hitap etmekle kalmıyor günlük sodyum ihtiyacımızı da karşılamakta önemli rol oynuyor. Sodyum minerali sayesinde vücutta asit baz, su dengesi korunuyor, sinir-kas fonksiyonunun düzenli çalışmasında etkili oluyor, vücut, kan basıncını ve kan hacmini kontrol etmek için sodyumu kullanıyor.
Peki bebeklerde durum ne, bebeklere tuz ne zaman verilmeli?
Yetişkin vücudu sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için her gün bir miktar sodyum alımına ihtiyaç duyuyor.
Ancak bir yaş altındaki bebekler günlük sodyum ihtiyaçlarının tamamını anne sütünden veya formül mamadan, ayrıca işlenmemiş gıdalarda doğal olarak bulunan az miktardaki sodyumdan karşıladığı için 1 yaşın altındaki bebeklere ekstra tuz verilmemelidir.
Bebek bir yaşına geldikten sonra ise artık tuz tüketimine başlanabilir.
1 yaşından itibaren bebeklerin yemeklerinde günlük toplam yarım tatlı kaşığı tuz yer alabilir.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) 1-3 yaş arası çocuklar için günde 1,1 gram sodyumun güvenli olduğunu söylüyor. Bu oran günde yarım tatlı kaşığı (2,8 gram) sofra tuzuna denk gelmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi sitesi de 6-12 aylık bebekler için ek gıdalara tuz yahut sodyum içeren çeşnilerin eklenmemesini bildiriyor.
Özetle 1 yaşından küçük bebeklere ilave tuz verilmemelidir. 1 yaşından büyük bebeklerin beslenmesinde günlük toplam yarım tatlı kaşığı tuz yer alabilir.
Böbreklerimiz vücudumuzda adeta süzgeç görevi görüyor.
Böbrekler vücuttaki fazla sodyumu da süzüyor.
Bebeklerin beslenmesinde 1 yaşından önce tuz yer alması, bebek böbreklerinin henüz yeterli olgunluğa kavuşmadıklarından dolayı böbreklere zarar verebiliyor.
Ayrıca bebeklere 1 yaşından önce tuzlu besinler vermek, yaşamın ilerleyen dönemlerinden tuzlu yiyecekleri tercih etmesine neden olabiliyor.
The American Journal of Clinical Nutrition’da 2012 Ocak ayındaki araştırmada 6 aylıkken daha tuzlu yiyeceklere maruz kalan bebeklerin büyüdüklerinde tuzlu yiyecekleri tercih etme olasılıklarının daha yüksek olduğu tespit edildi.
Tuzlu besinlerin tüketilmesi bebeklerde de tansiyon yüksekliğine yol açabiliyor.
Tüm bu nedenlerden dolayı bebeklere 1 yaşından önce tuz verilmemelidir.
Doğal olarak ‘tuzlu’ bir tada sahip olan ve extra tuz eklenmesine gerek kalmadan bebeğin tuz ihtiyacını karşılayan, sodyum oranı yüksek bazı yiyecekler mevcuttur.
National Library Of Medicine’da “Yetişkinler ve Çocuklar İçin Sodyum Alımı” adlı incelemeye göre peynir, süt, tereyağı, yumurta, balık sodyum açısından zengin gıdalar arasında yer alıyor.
Ek gıdaya geçmiş bebeklerin bu yiyecekleri tüketmesi tuz yerine geçip sodyum ihtiyacını karşılamakta etkili olacaktır.
Dr. Yelda Mumcu, dryerldamumcu.com’da 1 yaşından önce bebeklere bal, tuz, inek sütü, kabuklu deniz ürünleri, şeker içeren gıdalar, sakatatlar, bitki çayları, patlıcan, bakla gibi sebzeler, çilek, kivi ananas, böğürtlen gibi yiyeceklerin verilmemesi konusunda uyardı.