Besin değerlerini yitirmemesi için bu hususlara dikkat ! Bitki çayları nasıl demlenmeli?

14 Ekim 2024
0 Yorum
besin degerlerini yitirmemesi icin bu hususlara dikkat bitki caylari nasil demlenmeli

Bitki çayları deyip geçmeyin. Demlerken çok dikkatli davranmalısınız ki besin değerlerini yitirmesin ve vücuda daha fazla fayda sağlasın. Bu yüzden sizin için bitki çaylarını demlemenin bazı hassas noktalarını derledik. İşte detaylar…

Bitki çayları demlerken dikkat edilecek bazı hususlar bulunuyor. Bu hususlara dikkat ettiğiniz taktirde besin değerini kaybetmeyen lezzetli bitki çayları yapabilirsiniz. 

BİTKİ ÇAYLARI DEMLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR 

Bitki çayları demlerken bu noktalara çok dikkat edin. Böylece bitkilerin şifasından faydalanma şansınız da baya yüksek olacak. Her bitkinin demlenme şekli ve süresi farklıdır. Bu yüzden her bitki için farklı demleme yöntemini öğrenmelisiniz. 

ekran goruntusu 2024 10 14 125123

En çok tüketilen bitki çayları çay, yeşil çay, ada çayı, nane limon gibi malzemeler oluyor. Bunlar kışları bünyeye iyi gelen ve güzel besin kaynağı oluşturan bitkiler. 

 

Bitki çayı demlerken mutlaka 90 derece kaynamış su tercih edin. İçme suyunda bitkileri demleyin ve suyun da mineral açısından kayba uğraması için 90 derece üzerinde olmaması iyi olacaktır. 

ekran goruntusu 2024 10 14 125129

Adaçayı: Üst solunum yolu, idrar yolu, diş eti iltihapları gibi rahatsızlıklarda adaçayı gerçekten bir nimettir. Çok iyi gelir ve sağlıklı bir bitkidir. Bunun için 90 derece su kullanılmalı ve demleme süresi 10 dakikayı geçmemelidir. 

 

Ihlamur: Bağışıklık güçlendirmede ıhlamur çok iyi bir bitkidir. Bunun için kışın tercih edilecek en iyi bitkilerden biri olabilir. Ihlamuru da demlerken adaçayında olduğu gibi aynı hususlara dikkat etmelisiniz ve bunlara ek olarak cam ya da porselen demleme aracı tercih etmelisiniz. 

ekran goruntusu 2024 10 14 125143

Papatya: Sakinleştirici özelliği olan papatya çayı çok iyi bitkilerden biridir. Aynı hususlara dikkat ederek papatya çayını demleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak ise 5 dakika demleme süresini geçmemeniz iyi olacaktır. 

 

Zencefil: Zencefil kışın rahatsızlıklardan koruya en iyi bitkilerden biridir. Zencefili limonla kaynatabilirsiniz. Öksürük, grip, nezle gibi rahatsızlıklarda çok etkilidir. Ancak diğer bitki çaylarını kaynatmak iyi değildir. 

 

Sadece sıcak suyla demlemek gerekmektedir. 

ekran goruntusu 2024 10 14 125150

Nane çayı: Sindirimi kolaylaştıran ve mide bulantılarını gideren nane çayını da demlerken sıcak suya nane konulması önerilir. En fazla 5 dakika kaynattıktan sonra demlemeye bırakarak 10 dakika da demlenmesi beklenebilir. Böylece nane çayı besin değerini kaybetmeden büyük etki sağlayabilir. 

 

Rezene: Anne sütünü arttıran en iyi çaylardan biri olan rezene çayı yaz kış en çok tercih edilen bitkilerden biridir. Demlerken mutlaka porselen ya da cam ürün tercih edin ve 15 dakika demleyin. 

 

Bitki çaylarını demlerken mutlaka plastik ürünlerle temas etmemesini sağlayın. Plastik ürünlerin içerisindeki maddeler bitki çaylarının besin değerine zarar verebilir. 

ekran goruntusu 2024 10 14 125156

Zencefil gibi kök bitkiler suda kaynatılmalı ancak yeşil yapraklı bitkiler demlikte demlendirilmelidir. 

 

Bütün bitkiler karanlık ve serin ortamda saklanmalıdır. Böylece çayların etken maddeleri de olumsuz etkilenmez. 

ekran goruntusu 2024 10 14 125204

Bitki çaylarınızı muhafaza ettiğiniz kapların cam olmasına da özen göstermelisiniz. Cam her zaman sağlıktır. 

 

Bitki çayları günde en fazla 3 fincan tüketilmelidir. Unutulmaması gereken bir diğer konuda bitki çayı hiçbir zaman normal su yerine geçmez. Vücuttaki görevi etkisi farklıdır bu yüzden su içmeyi ihmal etmeyin ve bitki çaylarınızı 3 fincandan fazla tüketmeyin.