Sonbahar geldi, kışlık hazırlıklar hız kazandı! Doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu, içerdiği vitaminler ve faydalarıyla biliniyor ancak kuşburnu fazla tüketildiğinde zehirlenmelere neden oluyor.
Sonbaharın gelişiyle kışlık hazırlıklar başladı, ve bu hazırlıkların baş tacı ise kuşburnu. Doğada kendiliğinden yetişen, kırmızı ve nohut büyüklüğündeki bu dikenli meyve, içerdiği B1, B2, C ve K vitaminleriyle adeta bir şifa deposu olarak biliniyor. Dikenlerin arasından özenle toplanan kuşburnu, marmelat, komposto ya da kurutularak çayı şeklinde tüketilebiliyor. Özellikle soğuk kış günlerinde kuşburnu çayı, birçok hastalığa şifa olmasıyla biliniyor. Ancak uzmanlar, fazla tüketildiğinde bu şifalı meyvenin zararlı olabileceği konusunda uyarıyor. Uzman diyetisyen Gülsüm Hazman, “Kuşburnunun aşırı tüketimi vücutta toksik etkilere neden olabilir ve bu da zehirlenmelere yol açabilir” diyor.
Mustafa Çengel ise, kuşburnunun hemen her yerde yetiştiğini belirterek, “Kuşburnu Allah’ın bize verdiği çok şifalı bir meyve. Marmelatını, çayını yaparız. Özellikle ıhlamurla karıştırıp kaynattığımızda tam bir şifa deposu haline gelir. İçinde bolca C vitamini barındırır ve özel bir yetişme alanı istemez” diye konuştu.
Kuşburnunun zengin vitamin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Uzman Diyetisyen Gülsüm Hazman, “Kuşburnu, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişen, soğuk iklime dayanıklı bir bitki. Özellikle Sivas’ta bolca bulunuyor. Yüksek C vitamini, B1, B2 ve K vitaminleriyle dolu olan kuşburnu, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar içeriyor. Bu nedenle yaklaşan kış ayları için kuşburnunu öneriyoruz. Ancak aşırı tüketimden kaçınmak gerekiyor, aksi takdirde toksik etkiler yapabilir ve bu durum zehirlenmelere yol açabilir” ifadelerini kullandı.