Pizza tüm dünyada 7’den 70’e sevilen bir yiyecek. Pizzanın karbonhidrat, doymuş yağ ve kalorisinin yüksek olması çoğu kişide kilo aldırıp aldırmadığı hususunda endişeye yol açıyor. Peki, pizza gerçekten kilo almaya neden olur mu?
Pizza 1800’lü yılların sonunda İtalya’dan tüm dünyaya yayıldı, popüler bir yiyecek halini aldı.
Her yıl milyonlarca insan tarafından yüz binlerce dilim pizza tüketiliyor, en beğenilen fastfoodlardan olmaya devam ediyor.
Ancak özellikle formuna dikkat edenler, kilo alma korkusu olanlar pizzanın şişmanlatıp şişmanlatmadığını merak ediyor, araştırıyor.
Öncelikle şunu diyebiliriz ki hamurun üzerine mantar, cheddar peyniri, sucuk, salam, zeytin gibi pek çok malzeme ile hazırlanan pizzanın doğal olarak malzeme sayısına göre kalorisi de yükseliyor.
Doğal olarak da pizzanın sık sık yenilmesi halinde kilo almak kaçınılmaz oluyor.
1 dilim pizza üzerindeki malzemeye göre ortalama 300-400 kaloridir. Kalori içeriği bu kadar yüksek olan pizzanın sık tüketilmesi kilo almaya neden olabiliyor.
Bir kişinin günde ortalama 2.000 kalori tüketmesi gerektiği düşünüldüğünde, günde birkaç dilim pizza yemek bile kalori alımınızın %40 ila %60’ını oluşturacağından diğer öğünlerinden aldığınız kalorileri de eklediğinizde, pizzanın kolaylıkla kilo yaptığını görebiliriz.
Düzenli olarak pizza yemeye bağlı aşırı kalori alımı kilonuzu hızla artıracaktır.
Journal of Preventive Medicine and Hygiene’da 2018 Eylül’deki “Öğrencilerde fast food tüketimi ve aşırı kilo/obezite yaygınlığı ve genel ve abdominal obezite ile ilişkisi” isimli çalışma da sandviç, kızarmış tavuk ve pizza tüketiminin obezite/aşırı kilo alma riskini artırdığı tespit edildi.
Kesmas National Public Health Journal’da Kasım 2018’de Jambi şehrinde 137 lise öğrencisi üzerinde yapılan çalışmada pizza ve hamburger tüketiminin ergenler arasında aşırı kilo almaya neden olduğu bulundu.
Pizza ayrıca göbek bölgesinde de yağlanma yapabiliyor.
British Journal of Nutrition’da 2014 Aralık ayında “Hazır Yemek Tüketimi ve Obezite Riskinin Artması” adlı 1.352 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, günlük 70 gramdan fazla pizza gibi hazır ürün tüketen kişilerin, günlük 70 gramdan az tüketenlere göre göbek yağına sahip olma olasılığının daha yüksek olduğu bulundu.
Evet, pizza kalorisi oldukça yüksek bir yiyecektir. 1 dilim pizzanın kalorisi içerdiği malzemeye göre 250-400 kalori arasında değişebiliyor.
Diyet yaparken, diyette önerilen kalori ihtiyacını aşmadan bir dilim pizza yenilebiliyor. Özellikle diyetisyenler tarafından önerilen şu pizzalar yenilebilir:
Diyetisyen Büşra Saygı @diyetisyenbusrasaygin instagram sayfasında diyet pizza tarifi paylaştı.
Pizzanın yapılışı şöyle:
Karıştırma kabına tam buğday unu, mısır unu, yumurta, yoğurdu, bir tutam tuzu alıp iyice karıştırın.
Teflon tavayı sıvıyağ ile yağlayıp hazırladığınız karışımı tavaya döküp arkalı önlü pişirin.
Üzerine biraz salça sürün, 2 ince dilim kaşar, 4 yaprak roka, 3-4 adet zeytini pizzanın üzerine koyup tavanın kapağını kapatıp pişmeye bırakın.
Bu diyet pizza yalnızca 290 kaloridir.
Malzemeler
Üzeri için: Salça, kaşar peynir, biber, zeytin, kekik (Damak zevkinize göre sucuk ve başka baharatları da ekleyebilirsiniz.
Karıştırma kabına 1 su bardağı süt 1 adet yumurtayı alıp tel çırpıcı ile çırpalım.
Üzerine 4 yemek kaşığı tam buğday unu ve 1 çay kaşığı kabartma tozunu ekleyip karıştırakım.
Karışımı iki kepçe olarak ayırıp tavaya döküyoruz alt üst iyice pişirelim.
Pizza piştikten sonra üzerine salça sürelim ve diğer malzemeleri yayıp fırında 5-10 dk pişirelim.