Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz pek çok gıdanın, aslında sağlığımız için büyük bir tehdit oluşturduğunu biliyor muydunuz? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni bir uyarıda bulunarak milyonlarca insanın sağlığını riske atan besinleri açıkladı. Peki dünyanın en zararlı besinleri hangileri? En sağlıksız besin hangisi? İşte merak edilen soruların detaylı cevabı…
Dünya Sağlık Örgütü, milyarları ilgilendiren bir açıklama yaparak, sofralarımızda zehir saçan gıdaların neler olduğunu açıkladı. Dünyanın en zararlı besinler listesini açıklayan DSÖ’nün listesine mutlaka bir göz atmalısınız. Farkında olmadan sağlığınıza zarar veriyor olabilirsiniz. İşte DSÖ’nün listesinde bulunan dünyanın en zararlı besinleri…
İşlenmiş gıdalara dikkat:
İşlenmiş gıdalar, Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarı listesinde başı çekiyor. Sosis, sucuk, pastırma gibi et ürünlerinin düzenli tüketimi, ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Yapılan araştırmalar korkunç bir sonucu ortaya çıkardı. Sadece güne 50 gram işlenmiş et tüketmek bile kalın bağırsak kanserini %18 arttırıyor. Duyduğunuz zaman belki inanamayacaksınız ama kırmızı etin bile potansiyel bir kanser tetikleyicisi olduğu düşünülüyor. Fakat bu alanda kesin bilgi yok, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.
Trans yağlar ve margarin: Gizli tehlike kapıda
Trans yağlar ve margarin, özellikle endüstriyel gıdalarda sıkça karşımıza çıkıyor. DSÖ’nün verilerine göre, dünya genelinde 5 milyar insan trans yağların olumsuz etkilerine maruz kalıyor. Bu yağlar başta kalp sağlığını olumsuz etkliliyor ve kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde arttırıyor. 2018’de DSÖ, trans yağların tamamen yasaklanması için çağrıda bulunmuştu. Ancak ne yazık ki bu tehlikeli yağlar hala piyasada pek çok ürünün içerisinde yer alıyor. Bizler de farketmeden bu yağları tüketebiliyoruz. Bu nedenle dışarda yemek yemeyi çok tercih etmemeniz sağlığınız açısından büyük önem taşıyor.
Kızartmalar ve rafine şeker:
Restoranlarda kullanılan uzun süreli yağlarla yapılan kızartmalar, sağlığınızı ciddi anlamda riske atıyor. Evinizde yaptığınız aha az yağlı kızartmalar daha güvenli bir seçenek oluşturuyor. Mümkün mertebe dışardan kızartma türü yağların olduğu yiyecekleri tercih etmemeniz.afine şeker ve yapay tatlandırıcılar da göz ardı edilmemesi gereken diğer sağlık düşmanları arasında yer alıyor. DSÖ, günlük şeker tüketiminin 25 gramı geçmemesi gerektiğini belirtiyor.
Sağlığınızı korumanın en temel adımı, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek ve zararlı gıdalardan uzak durmaktan geçiyor. İşlenmiş etler, trans yağlar, kızartmalar ve rafine şekerler gibi besinler, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Bu nedenle DSÖ’nün verdiği listedeki yiyecekleri hayatınızdan çıkararak ve doğal ve dengeli bir beslenme planı oluşturarak daha sağlıklı bir hayat sürebilirsiniz. Beslenme tercihlerinizi değiştirmeyi deneyin, böylece gelecekte karşılaşabileceğiniz pek çok hastalıktan korunabilirsiniz.